Már több helyen leívtak a balinok!

2015.03.21.

Az idén néhány vizünkön szokatlanul korán lezajlott a balinok ívása. A Duna több szakaszán is túl vannak a nászon.

3752 termék akcióbanhirdetés

A szakirodalom szerint a balin ívása leginkább április elejére tehető, de nagyon sok tényezőtől függ. Azt gondolná az ember, hogy az elvileg gyorsabban melegedő állóvízeken hamarabb elkezdődhet az őnök ívása, de a természet erre gyakran rácáfol.

Nagy folyóinkon mintha tudnák a ragadozók, hogy ha hirtelen több tényező is kedvezően alakul, akkor az ívással nem szabad várni, még ha a víz hőmérséklete nem hogy a 10 fokot, de a 8-at is alig éri el. Az egyik legfontosabb, hogy a víz hőmérséklete intenzíven emelkedjen, s a vízállás se legyen apadó. A legjobb az enyhén áradó, vagy a megtartott vízszint.

A balinok nagy csapatokba verődnek, és úgy indulnak el az ívóhelyek felé. A Tiszán például az öblítőcsatornák élő Tisza felé eső szakaszai, azoknak is gyökerekkel elborított part menti részei a kedvenc szaporodási területek. A Dunán akár sima sóderen, vagy keményebb homokos aljzaton is leívik a balin, de ha van olyan szakasz, ahol nem túl mély, és nem túl gyors víz van kövezésen, ott is előszeretettel ívnak.

Az ívást megelőző "balintánc" nagyon heves és szinte önveszélyes is tud lenni. A köves dunai szakaszokon leívott balinok úgy néznek ki, mintha csatából érkeztek volna! Komoly pikkelyhiányok, zúzódások borítják testüket, s nem ritkák a kövek okozta vérző sérülések sem. Ha az ember ilyen időszakban akaszt balint, ezek a csapzott jelek utalnak arra, hogy túl van a hal a szaporodáson. Persze kissé gyakorlottabb szem azt is látja, hogy a hal már elvesztette az ivartermékét, legyen az ikra, vagy tej. A nemrég leívott balinok végbélnyílása kissé ki van türemkedve, és ki van pirosodva.

Nem biztos, hogy a balinok ívása néhány nap alatt végbemegy, egy esetleges apadás, vagy lehűlés képes az ívást megszakítani. A balin azon halfajok közé tartozik, mely szívesen ívik az éjszaka leple alatt, ennek talán az is az egyik oka, hogy a sekély vízen így marad viszonylag rejtve.

A meggyötört ragadozók néhány hét alatt összeszedik magukat, a pikkelyzetük rendeződik, s begyógyulnak esetleges sérüléseik.

A Duna északi szakaszain már a lezajlott a balinok fő ívása. Több pontról érkezett információ, hogy horoghra kerültek a bizonyos csapzott, üres példányok. Ezek után az egyedek már nem maradnak csapatokban, hanem a víz további melegedésével elfoglalják azokat a helyeket, ahol szinte nyár végéig megtalálhatjuk majd őket.

Ne feledjük, hogy a balin tilalmi ideje április végéig még tart, ha esetleg horogra kerül, azonnal vissza kell helyezni! Nem is illik ebben az időszakban célzottan balinra horgászni! (SSZ)

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »