20 év után újra balint telepítettek a Balatonba

2016.08.06. forrás: somogytv.hu

Mintegy húsz év után újra balint telepítettek a Balatonba. Szerdán mintegy kétezer őshonos példányt engedtek a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt szakemberei.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A szervezet ezzel a horgászigényeket teljesítette, hiszen csökkenő létszámú, de nagy sportértékű halfajról van szó.

Tulipán Tibor, horgászturisztikai menedzser elmondta, hogy a fogási adatokból kitűnik hogy ennek a halfajnak a mennyisége a Balatonban csökkenőben van, mert többet fognak belőle a horgászok.

A Balatoni Halgazdálkodás számára fontos, hogy a gyermekek megismerkedjenek a Balatonnal és a tóban élő halakkal. Ezért is invitálták a horgásztábor résztvevőit a nem mindennapi eseményre.

Kozma Anna, marketing vezető, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.:
Nagyon sok új ismeretet szereznek és élményekkel térnek haza. S a saját családjukat, a saját szüleiket is tanítani tudják. Ezek a most felnövekvő gyerekek lesznek a jövő horgászgenerációi tehát nagyon fontos hogy hogyan nyúlnak a halhoz, tisztában legyenek a szabályozással.

Ezúttal egynyaras balint telepítettek a tóba, amely nagyon kedvelt a balatoni pecások körében.

Tulipán Tibor:
Nagyon vehemens, erősen odavág a műcsalinak nagyrészt műcsalival horgásznak erre a halfajra. illetve fárasztás közben is erősen harcol, tehát egy olyan halfajról beszélünk amire élvezetes horgászni.

A szerdai telepítés különlegessége, hogy eddig nem volt arra példa, hogy a Balatoni Halgazdálkodás a saját tógazdaságában szaporított és előnevelt egynyaras példányokat helyezzen ki a tóba.

Fodor Ferenc, tógazdasági ágazat vezető, Balhal Nzrt.:
A balin egy őshonos nem csak a Balatonban, de szerte Magyarországon, ez az egyetlen ragadozónk aminek nincs foga.

Balint egyébként utoljára 1996-ban telepítettek a Balatonba.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »