Balatoni horgászrendi változások és más hasznos információk

2020.01.06. forrás: balatonihal.hu

Az új horgászév kezdetén jellemzően megszaporodnak a Horgásztársak kérdései az új állami- és területi jegyváltással, valamint az ilyenkor szokásos egyéb változásokkal kapcsolatban. Az alábbiakban igyekszünk megadni minden fontos információt, ami a zökkenőmentes átálláshoz szükséges.

Prologic Cruzade horgász székhirdetés

A 2019. évre kiadott állami horgászjegyek és éves balatoni területi jegyek egyaránt érvényesek 2020. január 31-ig. Így a 2019-es állami jegyekkel még lehetőség van időszaki balatoni jegyeket (24, 72 órás, heti és 10 napos) váltani január 31-ig. 2020-as balatoni területi jegy csak abban az esetben váltható, ha a horgász már rendelkezik 2020. évi állami horgászjeggyel.

A balatoni területi jegyek értékesítése a horgaszjegy.hu online rendszerén keresztül zökkenőmentesen történik majd az év elején is.

A saját jegykiadó rendszerünk az átállás miatt az év első két napján szünetelni fog, terveink szerint január 3-án indul a 2020-as balatoni területi jegyek értékesítése.

Az értékesítési helyek megtalálhatók az alábbi térképes adatbázisban. Az év eleji nyitva tartásról érdemes előzetesen telefonon érdeklődni.

http://adatbazis.balatonihal.hu/

Az ide kattintva elérhető cikkünkben már hírt adtunk a jegyárak változásairól. Egyúttal megírtuk, hogy a korábban általunk biztosított 65 év feletti kedvezményt rajtunk kívül álló okból meg kell változtatnunk 70 év feletti kedvezményre. Azonban a cikk megjelenése óta született egy új MOHOSZ választmányi határozat, amely lehetővé teszi, hogy megmaradjon a korábban megszokott, 65 év feletti kedvezmény. A határozat lehetőséget ad arra, hogy a kedvezményes jegy szűkített kvótával kerüljön kiadásra. Mivel a döntést a választmány a vízkezelő hatáskörébe helyezte, Társaságunk úgy határozott, hogy a 65 év feletti jegyet váltók részére továbbra is 100 db-os kvóta áll majd rendelkezésre, így minden marad a régiben.

Az új jegyárak tehát, aktualizálva az életkori megjelölést a következők:

 

Horgászrendi változások

 

2020-ra nem tervezünk gyakorlatilag módosítani a horgászrendi szabályozáson. Az alábbi, kisebb kiegészítéseket idén is a Balatoni Horgász Konferencián tártuk a Balaton-körüli horgász szövetségi és egyesületi vezetők elé, akik nem emeltek kifogást ellenük.

 

· A Balatoni Horgászrend 6. pontja kiegészítésre kerül az alábbi mondattal:

„ A parti bejáróval rendelkező stégeket ezen horgászrendi pont esetében partnak tekintjük. ”

A 6. pont kiegészítése az értelmezést segíti, mert sok kérdést kaptunk ebben a témában, de gyakorlati változással nem jár.

· Új horgászrendi pont:

„A horgászversenyek idején elrendelt eseti, időszakos horgászati tilalmak betartása kötelező.”

A horgászversenyek helyén és idején eddig sem szabadott horgászni, így gyakorlatilag az idézett új horgászrendi ponttal sem történik változás, de renitens magatartás esetén lehetőségünk nyílik eljárni az ügyben.

· Új horgászrendi pont:

„Bója, karó elhelyezése a Balaton medrében kizárólag a horgászat ideje alatt engedélyezett, a horgászat befejeztével a horgász köteles eltávolítani azt.”

A bóják és karók esetében megfogalmazott horgászrendi pont tartalma sem jelent változást, eddig sem szabadott vízben hagyni ezeket a tárgyakat, de eddig „csak” a Hajózási Szabályzat tiltotta ezt.

 

Az alábbi fájlban olvasható a teljes horgászrend szövege (a változásokat pirossal jelöltük). A dokumentum végén megtalálhatóak a fajlagos fogási tilalmi időszakok 2020-as naptárhoz igazított dátumai is.

BALATONI_HORGASZREND_2020.pdf

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »