Őszi-téli ruhavásár 2.

Balatoni halért „bombázzák” a vendéglősök a minisztert

A balatoni vendéglátósok nem adják fel: ismét a földművelésügyi miniszterhez fordultak, hogy újra lehessen balatoni hal a tóparti éttermek, halsütödék étlapján. A halászat betiltása óta a negyedik „helyihalmentes” nyári szezon jöhet a magyar tenger partján…

Prologic horgászfotel 16999 Ft 640
hirdetés

 A Balatonon tiltotta meg először a miniszter a halászatot, 2013. decemberében (azóta ezt már országossá terjesztették ki), utána mondta egy siófoki konferencián Bitay Márton Örs, a földművelésügyi tárca államtitkára: az a balatoni hal, amit annak mondunk, miért ne titulálhatnánk így a Balaton vízgyűjtőjének tógazdaságaiban nevelkedő pikkelyeseket is? A tóparti vendéglátósok azonban másként gondolják. Ők 2013 decembere óta nem tudnak legálisan balatoni halhoz jutni, hiszen a horgász nem adhatja el a zsákmányát. Először 2014-ben „bombázták” javaslataikkal Fazekas Sándor minisztert, akkor eredmény nélkül. Most újabb „támadásba” lendültek. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa azt mondta a Népszavának: a tópart vendéglátósait és borászait tömörítő Balatoni Kör javaslata a miniszter asztalán van, várják pozitív elbírálását, mert azt nem tartják helyénvalónak, hogy a tógazdasági halra „fogják rá”, hogy balatoni. Úgy vélik, szabályozott és ellenőrzött módon újra lehetővé kell tenni,hogy a parti éttermek és halsütödék balatoni halhoz juthassanak.

A tudós szerint is halászni kéne
Vissza kéne állítani a szelektív halászatot, vagy sem? Ebben a jelek szerint a balatoni tudós és az állami tulajdonú balatoni halas cég vezetője sem ért egyet. G. Tóth László, a tudományos akadémia Balaton-kutatással foglalkozó tihanyi intézetének vezetője azt mondta egy minapi siófoki konferencián: a horgászturisztikai terveket a tó halállományához kell igazítani, márpedig a Balaton vízminőségének javulásával jelentősen csökken a tó haleltartó képessége, következés képpen egyre kevesebb a hal a vízben. A halállomány harmadát még mindig az oda nem való, 1972 és 83 között betelepített busa teszi ki, s G. Tóth szerint szükséges volna a korábbinál hatékonyabb halászata.

Több irányból is éri „támadás” ez ügyben mostanában a szaktárcát, információnk szerint az LMP komplett törvénymódosítási javaslattal is előállt, melynek kidogozója Füstös Gábor halgazdálkodási szakértő, aki éppen a balatoni halászat betiltása miatt távozott saját elhatározásából a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éléről 2013. decemberében. Koncepciója szerint lehetővé kéne tenni a Balatonon az ökológia célú szelektív halászatot, tehát elsősorban a tájidegen fajokra mennének (legfőképpen az őshonos halfajok eleségét is pusztító busára), a halászat melléktermékeként kikerülő őshonos halak (keszeg, ponty, süllő, stb.) pedig a gasztronómiát szolgálnák, mégpedig a vízparti vendéglátóhelyek számára, s a tógazdasági halakénál magasabb áron kerülhetnének csak forgalomba.

A Népszava érdeklődésére a Földművelésügyi Minisztérium azt írta, tárgyalnak a balatoni hal témájában a vendéglátósokkal, koncepciójukról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. bevonásával szakmai elemzést készít a tárca. Szerintük a balatoni halászat leállítása bevált, bővültek a horgászlehetőségek, nőtt a horgászjegyek eladásából származó bevétel. S ma is be lehet szerezni jó minőségű, a vendéglátás igényeit kielégítő halat a tókörnyéki halastavakból. Megjegyzik továbbá azt is: az ökológiai célú halászatnak ma sincs jogszabályi akadálya, hiszen 2015. májusában csak a kereskedelmi célú halászat engedélyezése szűnt meg a hazai természetes vizeken.

Márpedig kereskedelmi halászat már 2013 decembere előtt sem folyt a Balatonon. Füstös Gábor úgy látja, ökológiai célú halászat a jelek szerint azért nem folyik, mert a politikai szempontok felülírják a szakmaiakat… – A védett halfajokból 2013-ig úgy évi tíz tonnát fogott ki a halászat, a horgászok ugyanezekből ötszáz tonnát – így Füstös. – Miért is volt hát annyira káros a halászat? Vagy csak démonizálták néhányan, önös érdekek szerint, a politikai szereplők meg közvetlen tapasztalat híján bedőltek ennek?

„Kinek az érdeke? – tette fel a kérdést a Balatoni Kör egyik név nélkül nyilatkozó tagja. – Lehetnek olyanok, akiknek gazdasági érdeke a balatoni hal „blokkolása”, az, hogy ne kerüljön piacra, mert az erősebb volna...”

Orbán Viktor is rácsodálkozott
Tavaly sajtóhírek szerint egy kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök csodálkozott rá: miért nincs balatoni, tiszai hal a balatoni, tiszai éttermekben, halsütödékben? A kérdés állítólag azzal jutott nyugvópontra, hogy Varga Mihály miniszter azt felelte: a balatoni éttermesek hozzá tudnak jutni a halhoz, ha akarnak.

Csakhogy ez nincs így. Jó néhány éve egy balatoni séf egy televíziós riportban „vallotta be”: horgászoktól vásárolja a halat. Akkor azonban még folyt halászat a Balatonon, így legalizálni lehetett azt is…

A tóparti önkormányzatok érdekvédelmi szervezete, a Balatoni Szövetség tavaly felvásárlói hálózat létrehozásának ötletével állt elő, az engedéllyel rendelkező horgászok által fogott balatoni halat a balatoni polgármesterek szerint akár így is lehetne értékesíteni. Ezt azonban nemcsak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tartotta képtelenségnek, hanem maguk a horgászszervezetek is, mondván: ezzel szinte legalizálnák a halorzást, s a pecások egyébként se kereskedjenek…

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Őszi horgászruha vásár 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 2

hirdetés