Őszi-téli ruhavásár 2.

A Balatoni Horgászrend változásai 2018-tól

A legfontosabb változás a balin kiemelt védelme, emellett bővül a kirívónak minősített szabályszegések köre. 6 új ponttal bővül, és 2 pontban módosul a Balatoni Horgászrend 2018-tól, de ezek többsége csak kisebb változást jelent.

C-protekt
hirdetés

Ahogy a korábbi években már megszokhattuk, a Balatoni Horgász Konferencián mutattuk be a jövő évi horgászrend tervezett módosításait a Balaton körül érintett horgász szervezetek képviselőinek és a sajtó munkatársainak. Az esemény 2017. 11. 04-én zajlott Balatonfüreden és már negyedik alkalommal rendeztük meg.

Az ismertetett tervezetre idén is lehetőség volt a helyszínen szóban reagálni, valamint a konferencia után a kidolgozott javaslatokat megküldtük az összes Balaton-parti horgász egyesületnek és a megyei horgász szövetségeknek levél formában véleményezésre. A horgász-szervezetek vezetői a horgászrendi módosítási terveinket egyhangúan elfogadták. A jegyrendszerben tervezett módosításaink kapcsán jött több észrevétel, amelyeket igyekeztünk figyelembe venni, így reményeink szerint mindenki elégedett lehet a kompromisszumos megoldásokkal.

A következő linkre kattintva megtekinthető a 2018. évi horgászrend szövege, a változásokat pirossal jelöltük. Alább sorrendben pontról-pontra kifejtjük a módosítások okait.

BALATONI_HORGASZREND_2018_pirossal_kiemelve.pdf

5. pont - módosítva: a márciusi ragadozóhal tilalom miatt a harcsahorgászok részéről érkezett felvetéseket kiértékeltük. A horgászrendi pont elsősorban a csukát, a süllőt és a balint hivatott védeni, ám a fajok felsorolásánál a harcsa is szerepelt. Azzal, hogy ezt a fajt töröljük, lehetővé tesszük, hogy pl.: gilisztacsokorral fogott harcsát megtarthasson a horgász márciusban. Ettől függetlenül pergetve, vagy csalihallal, esetleg halszelettel továbbra sem szabad horgászni márciusban, még harcsára sem.

18. pont – új pontként vezetjük be, hogy jövőre naponta csak 1 db balint szabad megtartani. Az utóbbi években sajnos érezhetően csökkent a balin állománya, amelyre igyekeztünk reagálni előbb a méretkorlátozás emelésével, majd a mesterséges szaporítás, a tógazdasági nevelés és a balatoni telepítés elindításával. Ebbe a sorba illik a napi fogható mennyiség csökkentése is. Az intézkedésektől azt várjuk, hogy megerősödik a balinállomány, amely további pozitív hatással lesz az utóbbi években is sokat erősödő pergető horgászturizmusra. A tóhoz érkező, helyismerettel, csónakkal nem rendelkező pergető horgászok számára e faj horgászata kecsegtet nagy horgászélményekkel, mert partról, mólókról, vagy vízben sétálva is horogra csalható. A balint elsősorban sporthalként tartjuk számon, amely esetében a leginkább elmondható, hogy a fogás sport értéke messzemenően meghaladja a gasztronómiai élményt. Indokainkkal a horgászok képviselői is egyet értettek, a változtatással kapcsolatban sem a konferencián, sem írásban nem kaptunk ellenvéleményt.

24. pont – új pontban kérjük a horgászokat, hogy az állami jegy és fogási naplóban minden egyes kódszámmal jelölt fajt rögzítsenek a lap alján megadott módon. (Zárójelben látható, hogy az angolnát darabonként kell bejegyezni, míg a többi fajt a horgászat végén, összesítve.)

27. pont – ez is egy új pont a horgászrendben. Ahogy alább is írunk róla, a Kis-Balatonon kibővült a horgászati lehetőség. A régi és az új területeket egységes szabályozás alatt egyesítettük. Ezt a szabálypontot az újonnan hozzánk csatolt északi vízterület régi horgászrendjéből emeltük át.

35. pont – alább, a behúzós horgászrendnél kifejtve.

38. pont – szintén alább, a behúzós horgászrendnél kifejtve.

41. pont – Új horgászrendi pont, de a gyakorlatban nem jelent újdonságot. A Hajózási Szabályzat szerint a sárga bójákkal kijelölt vízrészek a hajózástól elzárt területnek minősülnek, ahová tilos behajózni vízi járművel. Például ilyen területek a vízisí pályák, de ilyen bójákkal jelöljük ki a süllőfészkeinket is. Gyakorlatilag tehát eddig sem szabadott ezekre a területekre behajózni, de a jövő évtől erre külön felhívjuk a horgászok figyelmét a horgászrendben is. A süllőfészkeink területét arra az időszakra, amíg a vízben vannak, kíméleti területnek nyilvánítjuk, ezek listáját honlapunkon közzé fogjuk tenni.

42. pont – A helyi kikötőrendek betartatása alapvetően a kikötő személyzetének feladata, de sajnos több esetben jeleztek felénk problémákat a horgászok magatartása miatt. A leggyakrabban előforduló esetek a szemetelés, a járófelületek elfoglalása, elszennyezése, vagy a mólókat védő kövezés megbontása. Előfordult konfliktus abból adódóan is, hogy egyes horgászok olyan helyeken horgásztak, ahol a helyi kikötőrend ezt nem tette lehetővé. Nem szeretnénk azt, hogy az egyébként is szűkös kikötői horgászhelyek száma egyes szabálytalankodók miatt tovább csökkenne a jövőben (sajnos ennek lehetősége már több kikötő üzemeltetőnél felmerült). A kikötőrend ellen vétő horgász jegyét halászati őreink a jövőben bevonhatják!
A Behúzós Horgászrend változásai

 

Az alábbi linken szintén pirossal jelöltük a Behúzós Horgászrend változásait, majd lejjebb görgetve olvasható az indoklás:


A_BEHUZOS_horgaszat_szabalyai_a_Balatonon_2018_piros.pdf


Javasoljuk a különböző zsinórsüllyesztők használatát
A korábbi években a behúzásra feljogosító jegytípusaink közül, az általános éves területi jeggyel volt lehetőség behúzva horgászni. A jövő évtől bevezetésre kerül egy éves új jegytípus, mely behúzásra feljogosít, de fogási kvóta nem lesz a jegyhez rendelve. Az új jegytípus bevezetésével a behúzós horgászrend bevezető szövege és a Balatoni Horgászrend 35. pontja a pirossal kiemelt formában módosul.
A bejelentkezési kötelezettséget a jövő évtől nem a horgaszjegy.hu oldalon keresztül lehet majd megtenni, hanem a boiliebalaton.hu oldalon található bejelentkező felületen keresztül. (Az oldal jelenleg még fejlesztés alatt áll.) Ennek megfelelően módosítottuk a horgászrendben a weblap címeket.
2.11.-es pontként, valamint a Balatoni Horgászrendben 38. pontként egy új szabályozást vezetünk be, melynek oka, hogy az elmúlt években több esetben kaptunk bejelentést azzal kapcsolatban, hogy - többnyire vitorlások, motoros hajók által – a horgászaink bedobott/behúzott készségeinek zsinórjait összeszedték, elszaggatták. A bejelentett esetek miatt indokoltnak tartottuk egyértelműsíteni a vízijárművek, és a horgászok közötti viszonyt. A Balatonon horgászóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy amennyiben bekövetkezik a „kár” abban az esetben a vízijármű vezetője nem vonható felelősségre. A vízi közlekedés előnyt élvez a horgászattal szemben, emiatt a horgászoknak kell – lehetőségeikhez mérten – a balszerencsés találkozást elkerülniük.
2.12.-es pont: Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a bojlis versenyekkel kapcsolatos korlátozás (mely a behúzós horgászok által látogatott bejelentkező felületen kiemelve volt megtalálható), illetve az ezzel kapcsolatos rendszeres híradásaink sem voltak elegendőek ahhoz, hogy az információ minden érintetthez eljusson. Emiatt a korlátozást a horgászrendbe is betettük.

A kirívó és ismétlődő szabályszegések büntetése

 

(A horgászrendet tartalmazó fájlban megtekinthető.)

A pontos rendelkezést a horgászrend 3. pontja tartalmazza. A szabályszegések tételes felsorolását és az értük kiróható szankciókat korábban honlapunkon és a területi jegy mellékletéül kiadott kisfüzetben tettük közzé, jövőre azonban a területi jegyen fogjuk szerepeltetni. Ennek célja elsősorban a szabályszegésre hajlamos horgásztársak féken tartása, tehát első sorban nem büntetni, hanem megelőzni szeretnénk. Emiatt a kirívónak minősített szabályszegések körét 2018-tól tovább bővítjük olyan cselekményekkel, amelyekkel halászati őr kollégáink gyakran találkoznak. A horgászrend alatti táblázatban pirossal jelöltük a változtatásokat. A darabszám-korlátozás és a méretkorlátozás megsértése új tételként került be, míg a fogási naplóval való trükközés esetében szigorítottunk a megfogalmazáson. E szerint akár egyetlen hal beírásának elmulasztása esetén is 1 éves eltiltásra számíthat a horgász! Erre szeretnénk mindenki figyelmét kiemelten felhívni, mert sajnos nagyon gyakori szabályszegésről van szó, azonban a kvóták betartatását csak így tudjuk elérni. Nem csak szigorítást tartalmaz a táblázat, a megengedettnél „jelentősen” több készség használatán a 3 db-nál többet értjük. Idén a 3 botos horgászat is 1 éves eltiltást vont maga után, ezt a jövő évtől mérsékeljük, de ez nem jelenti azt, hogy aki „csak” 3 bottal horgászik, az ne kapna büntetést. Őket továbbra is minden esetben feljelentjük, amelynek következtében halvédelmi bírságra és az állami jegy váltásától való több hónapos eltiltásra számíthatnak.

A területi jegyekkel kapcsolatos változások

 

Ahogy már fentebb is írtuk, a jövő évtől új éves behúzós jegyet vezetünk be, így az általános éves jeggyel ezt a módszert már nem lehet folytatni. Az új jegytípust 60.000 Ft-ért lehet majd váltani.
A Kis-Balatonon kibővült a horgászati lehetőség azzal, hogy az eddig a Zalavári Önkormányzat kezelésében lévő I. ütem északi tározótér Társaságunk hasznosításába került. Korábban erre az északi víztérre 16.000 Ft-os áron lehetett területi jegyet váltani. 2018-tól 15.000 Ft-os áron kínáljuk majd a Kis-Balatonra szóló jegyet, amely érvényes lesz az északi és a déli területek horgászható partszakaszaira is. Jó hír a kis-balatoni horgászoknak, hogy szeretnénk a déli tározótér horgászható helyeit bővíteni, a régieket kitisztítani. A munkálatok engedélyeztetése folyamatban van, a fejleményekről a honlapunkon beszámolunk majd.

Az előző ponttal összefüggésben a korábbi, Kis-Balatonra, Nyugati-övcsatornára és Keleti-Bozót csatornára szóló területi jegyet megszüntetjük. Ez ellen kifogással élt több horgász egyesület és a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége is. Javasolták, hogy a régi, kizárólag a Nyugati-övcsatornára szóló jegyet adjuk újra forgalomba. A kérést elfogadtuk, a javaslatban szereplő 12.000 Ft-os árral együtt. A nevezett vízterületeken természetesen továbbra is érvényesek lesznek a balatoni területi jegyek.

18 év felettiek részére egységes felnőtt időszaki (24 órás, 72 órás és 10 napos) jegyeket adunk ki.
Turista állami jeggyel rendelkezők kizárólag a részükre kiállított turista területi jegyet válthatják majd.
A Társaságunknál bejelentett horgászversenyekre lehetőséget biztosítunk sportjegy kiváltására. A 24 órás 1000, a 72 órás 2000 Ft-ba kerül majd. Természetesen ezeket a jegyeket csak azon versenyzőknek kell megváltaniuk, akik nem rendelkeznek a Balatonra érvényes éves jeggyel.
A horgászok kérése alapján, a területi jegyen feltüntetjük a darabszám- és méretkorlátozások, valamint a tilalmi idők táblázatát a Balatoni Horgászrend és a 2018. évi naptár szerint aktualizált adatokkal. Az országosan érvényes törvényi szabályozástól eltérő részeket kiemeltük. (A horgászrendet tartalmazó fájlban megtekinthető.)

Végül szeretnénk megemlíteni, hogy néhány egyesülettől a konferencia után írásban kaptunk további szigorítási kéréseket is (első sorban az éves elvihető mennyiségek tekintetében), de ezeket a javaslatokat – mivel a többség előtt nem adódott alkalom megvitatni őket – nem használtuk fel a végleges szabályzat megalkotásához. Igyekszünk a jövőben is demokratikus úton alakítani a balatoni szabályokat. Ezúton szeretnénk megkérni minden Kedves Horgásztársunkat, hogy amennyiben módosítási javaslatuk van a horgászrendjeinkkel kapcsolatban, legyenek szívesek azt az egyesületi közgyűlésükön felvetni. Amennyiben a tagság a javaslattal egyet ért, az egyesület elnöke a közös véleményt képviselheti a Horgász Konferenciánkon, ahol Társaságunk is vitára bocsát minden egyes módosítási tervet.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

C&R halászC&R halász (fikanick)
1 éve

Miből gondolod,hogy fel kéne hívni a Balatonihal figyelmét? Megnyugtatlak...képben vannak,csak a lové felül ír mindent....szerintem.
A halvisszadobálosdi propagálása mellett agitálnak,mely rengeteg kárt okoz. A hal fogyását,közben a halelhordással hozzák összefüggésbe,vagy még inkább a tolvajlással. Holott jelentősen visszaszorult a halorzás és egyéb rabsic tevékenység. Halászat sincs már.Pitiáner szabálysértőket csípnek nyakon,mint lsd : hiányzó X a fogási naplóban,3botos horgászat stb. szerintem.
A c&r horgászatot űzőknek kellene bizonyítaniuk,h nem állatkínzók. Közben meg a "pelenkás" gyerekeket is pergetésre oktatják, bár még egy kiló keszeget sem fogtak,vagy egy horgot sem kötöttek meg az életük folyamán. Holnap már vobler faragó versenyt is szerveznek nekik,vagy éppen botot blankot fognak építeni

3
baradlaybaradlay (fikanick)
1 éve

Miből gondolják,hogy kevés a balin?Az tény,hogy a teljesen tiszta vízben kevesebb balin jön ki a partok elé...de bent a nyílt vizen rablás rablást követ.Nagyon sok a balin.A kikötők tele vannak aőró 4-5 cm balinnal.A küsz csapatok között is rengeteg a kisebb nagyobb balin.Viszonylag kevesen is horgásznak rá.A süllő tilalom feloldása után a a süllő még viszonylag egyben van..a kősüllőre pedig tilolom van junius 30-ig ennek ellenére engedik a radarral való horgászatot ebben az időben is!Amit ezek akarnak azt végre hajtják..beszéltem egyesületi elnökkel..hiába véleményeznek bármit is ..akkor is az lesz amit a Balatonihal akar.A C@R elv alapján horgászókat a jelenlegi törvényi szabályzás szerint fel kellene jelenteni állatkínzásért.Ugyanis méltányolandó ok nélkül teszi ki a halat szenvedésnek.Jó lenne ha valaki ez ügyben is felhívná a Balatonihal figyelmét.Vagy egy rendőrségi feljelentés meghozná a kellő löketet ehhez.

2
hirdetés (x)
BalaTóniBalaTóni (fikanick)
1 éve

Néhány észrevétel a demokratikus úton kialakított szabályokhoz.
Anno, - a fogassüllő esetében- 70 cm feletti egyedből csak 1db - ban maximalizálták az elvihető mennyiséget. Az egyesületi elnököm beszámolója alapján, az akkori nagy konferencián ez a módosítás,-mint terv- el sem hangzott . Tehát izomból vitték véghez.
A mostani módositáshoz néhány észrevétel
- A harcsa márc.1 - től 31 - ig ismét vihető adott keretek közt.
A rejtély mindössze annyi, hogy ápr 1 -től, 30 - ig vajon miért nem ? Hiszen május 2-től van faj szerinti tilalom . Feltehetőleg elkerülte a BHNp figyelmét.
Vélelmezhetően a csatornákon horgászóknak szerettek volna kedvezni ezzel a kedvezménnyel.
- A bóján belüli horgászatok tiltásánál a bójákon kívülről, az oda bedobálásokat is tiltani kellene.
-minden tiltáshoz van egy büntetési tétel rendelve.
A 8. ponthoz viszont semmilyen büntetés nincs rendelve. Olyan nesze semmi, fogd meg jól szabály. Tovább erősítve, bátorítva a C&R horgászat etikátlan oldalát/mivoltát. Hiszen úgy sem büntetik. 2-5 év eltiltás reális tétel, bár a károkozás eszmei értéke felbecsülhetetlen faj szerinti tilalom idején.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
RS horgászfotel

hirdetés