Nem javul a horgászmorál a Balatonnál!

2016.04.09. forrás: sonline.hu

Alaposan megdolgoztatták a balatoni halászati őröket a zavarosban horgászók. Akadt, aki szinte az összes szabályt megszegte, ráadásul még a rendőrt is kellett hívni.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

- Gyorsan benépesült horgászokkal a tópart, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászati őrei több „zavarosban horgászót” is elkaptak – mondta Nagy Gábor, a társaság horgászati ágazatvezetője. – Főként pontyok és balinok voltak a féktelen szenvedély vétlen szereplői. Heten próbáltak a megengedettnél több hallal hazatérni zsákmányszerző útjukról. A „legnagyobb fogás” Balatonfenyves közelében volt – ahogy arról már beszámoltunk –, 21 pontyot akart elvinni a falánk pecás.

Balatonalmádiban egy többszörös szabálysértő állította be a rekordot azzal, hogy majdnem minden vonatkozó előírást megszegett. A halászati őrök négy balint találtak a bilincsen. A horgász valószínűleg jól tudta, hogy a halfajt darabszám-korlátozás védi, ezért a negyedik – egyébként méreten aluli példány – bele sem került a fogási naplóba. A dolog szépséghibája, hogy a balint április 30-ig tilalmi idő védi, tehát tilos a horgászata. Ráadásul a fogási naplóban a horgászat ideje sem szerepelt. Súlyosbító körülménynek számít, hogy a Társaság munkatársainknak rendőri segítséget kellet kérniük az intézkedéshez a szabálytalankodó ellenállása miatt. 

– Mindezek mellett már szinte eltörpülni látszanak a további fogások: tizennégyen gondolták úgy, hogy a horgászathoz sem állami, sem területi jegyre nincs szükségük – tette hozzá Nagy Gábor. – Ketten rendelkeztek ugyan államival, ám területit nem váltottak. Heten sértették meg a fogási napló vezetésének szabályait. Két horgász a megengedett két bot helyett hárommal űzte kedvenc szabadidős tevékenységét, hat esetben pedig olyan horgászhelyet találtak kollégáink, ahol huzamos ideig hevertek gazdátlanul a felszerelések.

A március sem telt el anélkül, hogy ne találtak volna illegálisan lerakott hálót a halászati őrök. Három helyszínen összesen 130 méter került elő!

A Zrt. felhívja a behúzós horgászok figyelmét, hogy az áprilisi IBCC bojlis horgászverseny ideje alatt a verseny két szélső szektora között (természetesen a versenyen résztvevő horgászokat a rendelkezés nem érinti) behúzva horgászni tilos! A tiltás április 24-én reggel hét órától 30-án reggel nyolcig az alsóörsi községi strand – nyugati irányba haladva – és a balatonboglári Platán strand közötti partszakaszt érinti. A rendelkezés megsértése a területi engedély bevonását vonja maga után. Az megméretés idejére – az érintett partszakaszokra – behúzós pecázásra nem lehet helyet foglalni, a szabad vagy magán partszakaszokra tett bejelentkezéseket pedig nem fogadják el, illetve törlik.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »