Látvány-haltelepítés Balatonföldváron

2015.10.03. forrás: sonline.hu

Néhány horgász, több osztálynyi helyi iskolás, valamint három német turista (egyikük rövidnadrágban) volt tanúja a csütörtöki balatonföldvári látvány-haltelepítésnek a Nyugati strandon, az október 5-ig tartó Nyitott Balaton akció keretében.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

– Van horgász köztetek? – kérdezte az iskolásoktól Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. Jó néhány kéz nyúlt a magasba. – És mit szoktatok fogni? – Pontyot – jött a felelet a gyerekektől. – És vajon honnan van a ponty a Balatonban? Most engedtük bele!

Három és fél tonna, vagyis egy autónyi háromnyaras, azaz már horgászható pontyot juttattak a tóba a zrt. munkatársai csütörtökön a földvári Nyugati strandon. – Egy évben háromszáz tonnát telepítünk – tájékoztatta a főleg iskolás korú érdeklődőhadat Nagy Gábor. – Erre elsősorban a horgászok igényei miatt van szükség. Jogos lehet a kérdés, hogy miért kell telepíteni, nincs szaporulat a Balatonban? Nos, van az is, de ahogyan egyre jobban tisztul a Balaton vize, a kis ivadékok egyre kevésbé találják meg benne a táplálékot. S mivel nincs mit enniük, ezt pótoljuk a tógazdaságainkban. Ott töltik a halak azt az időt, amikor már elérik azt a méretet (a nyolcvan dekás súlyt), hogy már a Balatonban is hozzá tudnak jutni első számú táplálékukhoz, a vándorkagylóhoz.

Két- és háromnyaras pontyot telepítenek, előbbiek egy év alatt nőnek horgászhatóra, utóbbiak, mint a csütörtökön telepített halak is, azonnal kifoghatók. Nagy Gábor arról is beszélt: a déli vasút megépülése előtt a berkek nádas, mocsaras területein ívtak a Balaton halai, majd utána visszaúsztak. A vasút azonban elvágta az ívóterületeket és voltaképen ezt pótolják mesterségesen a négy tóval, Siófok-Törekiben, Balatonföldváron, Balatonlelle-Irmapusztán és Buzsákon. Számos halfajt telepítenek, az idén először az amúgy őshonos menyhallal is megpróbálkoztak (évente újráznának, mostanra sikerült ugyanis megoldani a mesterséges szaporítását), keszeget azonban nem, mert abból van elég és a balatoni halászat leállítása óta növekszik a száma.

Nyitott Balaton: őszi csáberő lehet a horgászturizmus

– A horgászturizmus az egyik fontos eleme lehet az őszi Balatonra csábításnak – indokolta Fekete Tamás, a balatoni regionális turizmusszövetség alelnöke, hogy most először miért vették bele a haltelepítést a Nyitott Balaton akció programjába. Fekete szerint az időjárás eddig nem fogadta kegyeibe a Balaton őszi szezonját bemutató programsorozatot (csütörtöktől lett olyan idő, amilyenben végig reménykedtek a vendégvárók), mégis sikeresek például a gasztronómiai programok, a borkóstolások.

– Az is nagyon fontos, hogy a jövő generációja a tapasztalás útján tanuljon, most például a Balaton ökológiájába kapott betekintést – tette hozzá a TDM-szövetség alelnöke. – Talán ez ahhoz is hozzájárul, hogy itt akarjanak majd élni és dolgozni, a helyiek és az idelátogatók örömére.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »