Baktériumokat permeteztek a Balatonon a szúnyogok ellen

2015.05.09.

Somogy megyében a Balaton déli partján, Siófok közelében Paphuta-pusztai repülőtérről, május 8-án a kora reggeli órákban szállt fel az a repülőgép, mely mára a Balaton területén elvégezte a biológiai szúnyogirtást.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

„A vízben lebegő többi szerves anyaggal együtt megeszi a lárva, a baktérium bekerül a lárva bélcsatornájába, és ott a bélcsatornában fejti ki a hatását. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a lárva kettétörik, olyan lesz a bélcsatornája, mint a szita, átjár rajta a víz, tehát elpusztul a lárva. Ha ezt az elpusztult lárvát megeszik a halak, azoknak már semmi bajuk nem lesz” – mondta a Hír TV-nek Gáspár János, a Corax Bioner Zrt. üzletágvezetője.

A speciális munkálatokat végző cég részéről, Bódis László az Aeró média Kft. ügyvezető igazgatója és főpilótája elmondta, hogy az időjárás kedvező legyen várni kellett az alkalmas időszakra, hogy odakerüljön ahová szánják, minél hatékonyabb legyen a környezetbarát vegyszerek kihelyezése, mely más élőlényekre, a szúnyogok kívül nem káros. Erre a feladatra, a jól bevált, speciálisan erre a célra felszerelt PA-36 típusú gépet vették igénybe. A Balaton területén az északi és déli parton körben, mintegy 1200 hektáron lett a magasból eljuttatva a délelőtt folyamán a hathatós vegyszer.

A leendő szúnyogállománynak, ha nem lesz elegendő, akkor május végén egy újabb beavatkozásra kerülhet sor, ahol a kémia védekezést vetik be a magasból. A Balatoni Szövetség által támogatott légi szúnyogirtásnak a célja az, hogy az ide látogató hazai és külföldi turistákat, minél kevesebbet zavarhassák meg a szúnyogok pihenésük ideje alatt.

(H. Szabó Sándor felvételei)

Delphin Walkyra harcsázó botokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »