Balaton: Hal(l)atlan halászat

2015.08.01. forrás: Magyar Hírlap

Az LMP a balatoni halgazdálkodás összeomlásával riogat. Erre írt választ Vass Krisztián a Magyar Hírlap hasábjain.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A 2015. július 25-én kiadott, A balatoni halak napja – halak nélkül! című közleményük olvasásakor igencsak halvérűnek kell lenni ahhoz, hogy higgadt feleletet adjon az ember. Sallai Róbert Benedek parlamenti képviselő – ez esetben – halügyben hadovált.

Ismeretes: Fazekas Sándor szakminiszter döntött, ezért a Balaton nyílt vizén 2013 decembere óta nincs vonóhálós és állított hálós halászat. A tavon azonban előtte sem kereskedelmi célú, hanem ökológiai célú szelektív halfogás zajlott. A parti éttermek tehát addig sem a magyar tengerből származó hallal szolgálták ki vendégeik igényeit. Magyarán nem igaz, amit az LMP képviselője hangoztat: „Mióta a kormány betiltotta a halászatot, a tó körül nem lehet balatoni halat kapni, viszont semmi akadálya a betelepített busák túlszaporodásának.” A horgászat mellett mindenkinek kiváló megoldást jelent a hazai tógazdaságokban termelt, és nem tápon, hanem planktonon és abraktakarmányon, extenzív körülmények között nevelt, kiváló minőségű magyar hal közvetlenül a tógazdaságból vagy kereskedelmi egységből történő megvásárlása is.

Búsulva az LMP agrárpolitikai színvonalán, térjünk rá a busatémára. A tények ugyanis azt mutatják, hogy eme uszonyos ökológiai célú halászatának visszaállítása nem hozna érdemi eredményt. Az elmúlt évek szelekciós célú nyílt vízi halászata a balatoni busabiomassza érdemi csökkentése szempontjából eredménytelen és gazdaságilag veszteséges volt. Ha ugyanis a tóban élő legkisebb becsült mennyiséggel is számolunk (háromezer tonna), a korábban elvégzett busahalászat (százharminc tonna kifogott busa évente) a „busabomba” hatástalanítására alkalmatlannak bizonyult. Az évente fogott mennyiséggel hiába csökkent a becsült állomány biomasszája, a „maradék” (kétezer-nyolcszázhetven tonna) éves növekedése ennél nagyobb mértékű volt.

A jelenleg a tóban élő állomány sokkal fiatalabb a legutóbb betelepített busáknál, a halbiológusok mérvadó véleménye alapján pedig a busa szaporodása a tóban nem valószínűsíthető, így minden bizonnyal a Balaton vízrendszerén működő tógazdaságokból rendszeresen kiszökő fiatal korú kis busák tartják fenn az állományt. Éppen ezért fontos lépés lesz a tó vízgyűjtőjén a busanevelés korlátozása, beszüntetése, amihez a szükséges jogszabály-módosításokat az idén májusban az Országgyűlés elsöprő többséggel meg is szavazta.

Egy szó, mint száz: óvni kell legnagyobb tavunk ökológiai egyensúlyát! Márpedig ezt a nyílt vízi halászat igenis veszélyeztette. A fenntartható halgazdálkodáshoz jelenleg nincs szükség a tó nyílt vizén folytatott állományszabályozó halászatra. Reméljük, továbbra is igaz marad a polihisztor Herman Ottó megállapítása: „A társadalom minden korban érezte a hal fontosságát.” A Balaton halgazdálkodását ezért továbbra is állami kézben tartva, a környezeti szempontokat elsődlegesnek tekintve kell működtetni. Akkor is, ha a balliberálisok hallatlan hülyeségeket hangoztatnak.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »