Augusztus óta aktívan működik az állami halászati őri szolgálat

2015.09.18.

Augusztus óta aktívan működik a NÉBIH 10 fős állami halászati őri szolgálata (ÁHSZ). Az országos illetékességgel bíró speciális egység tagjai nemcsak vízparton, hanem vendéglátóhelyeken és kereskedelmi egységekben is vizsgálhatják a halak, haltermékek eredetét. Az ÁHSZ eddig 81 halboltban és vendéglátóhelyen végzett ellenőrzést és 35 esetben szabálytalanságot is találtak.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Az ÁHSZ szakirányú felsőfokú végzettségű, rendészeti és halászati őri vizsgával rendelkező szakemberekből áll. A halászati őrök az ország teljes területén ellenőrizhetnek és – a halászati őrök jogosítványain túl – megilleti őket a halgazdálkodási felügyelők hatáskörei is. Ezáltal nem csak a halgazdálkodási vízparton járhatnak el, hanem a halak, illetve adott haltételek származását a teljes élelmiszerláncon – „víztől az asztalig” – nyomonkövethetik.

Az elmúlt négy hónapban 81 halboltban, valamint halból készült ételeket árusító vendéglátóhelyen tartottak ellenőrzést a szakemberek. Az ellenőrzött létesítményeknél 35 esetben találtak szabálytalanságot és több alkalommal kellett halat, illetve haltermékeket megsemmisíttetni mintegy 50 kg mennyiségben.

Az ÁHSZ több alkalommal közös szolgálatot látott el a Dunai- és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságokkal. Baranya és Tolna megyékben a területi halgazdálkodási felügyelőkkel, a rendőr és a természetvédelmi hatósággal közösen szervezett akciókban vettek részt. Heves, Nógrád és Pest megyékben pedig a „horgásztavak” ellenőrzésére került sor. Az akciók eredményeként 38 eljárás indult a NÉBIH-nél, melyek jelenleg is folyamatban vannak.

A halgazdálkodással összefüggő bejelentéseket a NÉBIH zöld száma is fogadja, de az egység indulásával a hatóság létrehozott egy külön a jogsértések bejelentésére szolgáló e-mail címet is, az allamihalor@nebih.gov.hu-t. Az ide érkező bejelentéseket a szakemberek megvizsgálják és szükség esetén soron kívül az adott területre irányítják az ÁHSZ-t.

2015. szeptember 16.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Földművelésügyi Igazgatóság

Kolibri gumicsónakokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »