Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Aranycsíkos púposmárnát találtak egy kínai barlangban

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült egy nagyon ritka és nagyon különös halat találnia a kínai barlangokban. A ritka fajt a kínai neve alapján magyarul aranycsíkos púpusmárnának nevezhetjük, tudományos nevén Sinocyclocheilus cyphotergous.

Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019
hirdetés

 A rendkívül csúnya hal a világ egyik legritkábban fellelhető élőlénye. Először 1988-ban találták meg, azóta viszont ezidáig egyszer sem sikerült dokumentálni. Sem ökológiai adatokkal nem rendelkeznek róla a tudósok, sem egyéb információkkal. Annyit tudni róla, hogy bár vannak szemei, szinte teljesen vak, illetve nincsenek pigmentjei, így a bőre gyöngyházfehér színű. Valamint van egy - a pontyoknál is megfigyelhető - hatalmas púpja, de a tudósoknak fogalmuk sincs róla, hogy miért.

Ez a legbizarrabb édesvízi hal, és az egyik legritkább az egész világon
- mondta Yahui Zhao, a Kínai Tudományos Akadémia zoológusa. A faj mindössze két példánya található meg múzeumi kollekciókban, illetve ezidáig mindössze egyetlen barlangban találták meg.

Kína a barlangi halak paradicsoma
A hatalmas ázsiai országban rengeteg feltárt - vagy épp feltáratlan - barlang található, amiben rengeteg ritka vagy eddig ismeretlen faj él. Danté Felonio, a San Antonio Állatkert kutatással és természetvédelemmel foglalkozó alelnöke szerint
minden egyes expedíció során felfedeznek új fajokat.
Az intenzív kutatások ellenére azonban számos tényező fenyegeti a barlangi ökoszisztémákat, ezért is fontos, hogy a kutatók azonosítsák a problémákat, dokumentálják a biológiai gazdagságot és megoldásokat találjanak az ökoszisztémák megőrzésére.

Ezzel foglakozik a Chinese Cavefish Working Group, aminek tagjai között vannak biológusok és specialisták a Kínai Tudományok Akadémiáról, a San Antonio Állatkertből, a New Jersey Műszaki Egyetemről, az Alabama-Huntsville Egyetemről és a Louisana State Egyetemről is. Amint találnak egy fajt, néhány példányukat elviszik a Kínai Tudományos Akadémiában lévő laboratóriumukba, ahol további vizsgálatokat végeznek el rajtuk.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Thermoruhák 640
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

hirdetés