NÉBIH: elutasították az amurok telepítését

2016.08.09. forrás: teol.hu

Elutasította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Tolnai Horgász Egyesület kérelmét az Északi-holtágba történő amurtelepítésre. Ám bizonyos feltételek megléte esetén nem kizárt a növényevő hal telepítése.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

Mint megírta a teol.hu: az amurt az Északi-holtág elburjánzott hínártömegének visszaszorítása érdekében tervezte telepíteni az egyesület. Erre a célra a tolnai képviselő-testület is megszavazott 400 ezer forintot.
Mivel az amur nem őshonos faj, telepítése engedélyhez kötött. A halászati törvény szerint nem őshonos halfajtákat csak teljesen zárt, lefolyástalan vízbe lehet telepíteni, vagy akkor, ha az adott állomány szaporodásra képtelen és a természetvédelmi hatóság véleménye alapján ökológiai kockázatot nem jelent. A természetvédelmi törvény szerint természetes, vagy természetközeli vizekbe tilos nem őshonos halfajt telepíteni.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jelezte a NÉBIH felé, hogy a tolnai Északi-holtág része a Natura2000-es hálózatnak, a holtág kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, illetve, hogy nem teljesen zárt vízterületről van szó, hiszen két zsilipen keresztül a Déli-holtággal és a Sióval is összeköttetésben áll. A zsilipeken pedig nincs olyan halrács, amely megakadályozná a halak szabad mozgását. Ezért az amur telepítése ökológiai kockázatot jelent. Emiatt utasította el a NÉBIH a kérelmet.

Az egyesület elnöke, Németh István ezután afelől érdeklődött, hogy a zsilipek halráccsal való ellátása esetén lenne-e realitása az amurtelepítésnek. A NÉBIH válaszából kiderül, hogy nem eleve kizárt az amurtelepítés, bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az Északi-holtág halráccsal való elkülönítése, azonos nemű és megfelelően szabályozott állomány telepítése, okszerű gazdálkodás mellett, „természetvédelmi szempontból is megfontolandó lehet.”

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »