Alhaszonbérlők is lehetnek dunai vizeiken

2016.01.27. forrás: duol.hu

Rácalmás - Nagy sikerrel kezdheti újabb ötéves megbízatását a Sirály Horgászegyesület régi-új vezetősége. Ötéves ciklust záró, vezetőségválasztó közgyűlést rendezett vasárnap délelőtt a rácalmási Sirály Horgászegyesület.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítvahirdetés

Rögtön kettőt is, bár ez csak formai okok miatt alakult így: a 9 órára meghirdetett közgyűlésre nem jöttek el elegen ahhoz, hogy határozatképes legyen, így fél óra múlva már a jelenlévők is szabályossá tették a rendezvényt. Tulajdonképpen ez volt az egyetlen botlás (ha lehet ezt annak nevezni) a rácalmási horgászoknál - s nem csak vasárnap, hanem nagyobb időszakot tekintve is. 665 tagja van az egyesületnek: ezzel a létszámmal nem csak a mintegy négyezer lakosú Rácalmáson lehetnének a legnagyobb civil szervezet. Amely nem csak a horgászattal törődik, hanem (ahogyan az egyes szakterületek felelőseinek beszámolóiból kitűnt) a város életében is aktívan részt vesz, az ifjúság nevelésétől kezdve a környezetvédelemig.

Ráadásul úgy, hogy az utóbbi időben mindig szerény, de biztos pénzügyi eredménnyel zárták az éveket: 2015-öt például 748 ezer forinttal. Dualszky-Kovács István, a Sirály Horgászegyesület leköszönő elnöke öt évet összefoglaló beszámolójában hangsúlyozta: megválasztásukkor két nagy célt tűztek ki maguk elé. Az egyik, hogy a Duna 67 kilométeres szakaszát, amely Nagytéténytől Dunaföldvárig tart, s ahol a rácalmásiak vizei is találhatók, a horgászok saját kezelésükbe vehessék. Ennek érdekében összefogtak a dunaújvárosi, kulcsi, adonyi, velencei-tavi horgászokkal is, megalakítva a velencei-tavi és Közép-Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségét.

A politika is a horgászok pártjára állt, és 2013-ban meghozták azt a törvényt, ami az élővizekből a halastavakra irányítja a kereskedelmi célú halászatot, az élővizeket pedig a horgászok kezelésébe adja. Ennek nyomán tavaly decemberben a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) lett az élővizek haszonbérlője, és a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy alhaszonbérlők kezelésébe adják a horgászvizeket. Ezek minden jel szerint horgászegyesületek lesznek: hamarosan pontosan kiderül, hol és kik viselhetik majd gondját az élővizeknek.

A másik nagy terve az egyesületnek az volt, hogy a Kiss Ernő utcai horgásztanyát rendbe hozzák. Igazából egy újat lenne érdemes építeni helyette - ám az elnök megjegyezte: amíg nem tudják rendszeres, élő programokkal megtölteni, addig fölösleges új házzal költségekbe verni magukat, ezért az állagmegóvásra koncentráltak. Az összes beszámolót egyhangúan fogadták el a rácalmási horgászok. Egy hozzászóló akadt, Tálas Frigyes, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy idén negyven éve alakult meg a Sirály Horgászegyesület. A választás során újra elnökké választották Dualszky-Kovács Istvánt, a titkár ismét Hingyi László lett.
 

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »