Aláírást gyűjtöttek a törpék ellen

2015.05.04. forrás: Délmagyar

Törpeharcsa-invázió van a megye egyik legnépszerűbb horgászvizén, az Atkai-holtágon. Az agresszív ragadozó elszaporodott, a legtöbb élő csalit hamarabb megtalálja, mint a többi hal. A pecások aláírásgyűjtésbe kezdtek, de a fenntartó kijelentette: idén nem rakja le a törpecsapdákat.

MadCat Clonk Teaser kuttyogató csalihirdetés

 A törpeharcsa Észak-Amerikában őshonos halfaj. Magyarországra 1904-ben került be, a Balatonba annak idején telepítették is. Kár volt, mert más halak ikráit megeszi, a saját ivadékait viszont őrzi, így hatékonyabban szaporodik, mint a legtöbb hazai faj. Emiatt ahol megjelenik, rövid időn belül nagyon elterjed. A törpeharcsák, ha már nem találnak elegendő élő táplálékot, mindent megesznek, ami ehetőnek látszik. A horogra tűzött csalit is hamarabb megtalálják, mint a többi hal.

Ez a helyzet jellemző most az Atkai-holtágra. „Sziasztok! Kint voltunk a hétvégén többen is a társaságunkból próbálkozni, kint is aludtunk, de az eredmény elkeserítő, egyetlen 1,70-es potyka, pénteken a törpék zabáltak mindent, szombaton már csak az élőt és a kukoricákat bántották... Reméljük, következőre már több szerencsénk lesz" – dokumentálta az állapotokat a haldorado.hu nevű horgászportálon a tasika88 néven író pecás.

Akik lapunk figyelmét fölhívták a problémára, arról beszéltek, hogy keszegre horgászni már lehetetlen a vízen. A csontkukacos, gilisztás horgot azonnal befalják a törpék, és már a nagy pontyokra, amurokra bevetett préselt csalit, a bojlit is megrágják. Ez azért blamázs, mert az Atkai-holtág tizenöt-húsz kilós óriásai kedvéért sok bojlis horgász jön el ide, több napra az ország más tájairól. Ők nem ujjnyi halakkal akarnak szórakozni.

Egy atkai horgász a közelmúltban aláírásgyűjtést indított, kérve a tó fenntartóját, intézkedjen. A törpeharcsákat speciális csapdával, varsával szokták ritkítani a horgászvizekben. Ezt a módszert itt is alkalmazták, egészen mostanáig.

– Idén nem végezzük ezt a munkát, egyáltalán, hálót még csak a közelébe sem viszünk a holtágnak – nyilatkozta lapunknak Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. – Év végén lejár a szerződésünk, amely a holtágon való gazdálkodásunkra vonatkozik, és nem szeretnénk, ha bárki is azt mondaná: most, az utolsó évben le akarjuk halászni a vizet.

A törpék miatt tiltakozó horgászok ugyanezt a magyarázatot kapták a panaszaikra. Egyikük elmondta, korábban valóban terjedt olyan rosszindulatú szóbeszéd, hogy a szintén idegen és ritkítandó halfaj, a busa szelektáló halászatakor süllőt, pontyot is kifogtak Atkán. Emiatt három horgász videofelvételt készített a busahalászatról, és közzé is tette, bizonyítva: csak a busákat szedték ki a holtágból.
Az ügyvezető elnök azt ígérte, a törperitkítást azonnal elkezdik januártól, ha ismét a szövetség kapja meg a holtág kezelési jogát. Addig el kell viselni a helyzetet valahogy.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »