Őszi-téli ruhavásár 2.

Győzött a harcsa

Több mint ötezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján októberben elindított közönségszavazáson, amelynek tétje az Év hala cím elnyerése volt. A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos jelölt közül lehetett választani. A szavazatok közel felével (48%) a harcsa lett a versenyben az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).

DAM XTherm termoruha szett 640 2
hirdetés

Mióta a vizák eltűntek vizeinkből, legnagyobb halunk a harcsa. Népszerű is, hiszen hatalmas száját és hosszú bajszát a gyerekek már a képeskönyvekből megismerik. Hosszú életű hal, amely egész életében növekszik. Másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak vizeinkből, de ma már a 100 kg fölöttiek is ritkaságszámba mennek.

Különböző korosztályai alaposan kihasználják kedvelt élőhelyein, a lassú folyókban és az állóvizekben számára elérhető táplálékot, az apró halivadéktól a víz felszínén úszó kiskacsákig. Ikráit általában júniusban rakja le, többnyire a fűzfák bojtos gyökérzetére vagy az árvíz alá került bokrokra. A hím gondosan őrzi és védi a lerakott ikrát.

A faj mesterséges szaporítási módszere igazi hungarikum, amit napjainkra más országok is átvettek. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását. Szálkamentes, ízletes húsa a harcsát egyik legkedveltebb étkezési halunkká teszi, amiből a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiség is helyet találhatna a háztartásokban és a vendéglátóiparban.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

a kibannolta kibannolt (fikanick)
3 éve

Hja, ha mindenki csak levideózni, meg fotózkodni fogja ki a (nagy) harcsákat, aztán vízágyon buzul vélük és sűrű nyálas fejcsókok kíséretében, nyakig a vízbe gázolva visszaereszti a zsákmányát, mer' talán attól jön meg a "horgász-orgazmus"(?)...
Akkor persze, hogy marad a piaci, a bolti "afro" hari. :-/
(Értem azt is, hogy kell a szaporulathoz kellő egyedszám, azaz kellene.)
Ez a ti Vass-otok is gratulált a vasiaknak, láttam. Akik szintén vissza engedtek a Rábába egy embör méretű szilveszteri(?) harit... (Kihúzták egy Rába gödréből, ahol gondolom vermelt a szerencsétlen!)
De ma olvastam egy képes hírben, hogy egy odafagyott(?) rókát is megmentettek, "meg fogják gyógyítani és szabadon engedik utána"... Ez sem így volt régen.
Patkányt fogtam csapdában kb. tíz éve a paradicsom veteményben, mert lopták azok az érő termést ott. Levideóztam egy ilyen csapdában visító vándor patkányt (az a sötét szürke, nagy ronda) és feltöltöttem a YT-ra... Pár hét után törölte a cenzúra, mert "feljelentették"! Még "meg is fenyítettek", le voltam tiltva egy darabig, ezért. Há' milyen világ ez?
Igaz, a tolvajt, a betörőt is tenyésztik, meg védelmezik, ez folyik a médiából is. Na meg a migránsokra is szüksége van ezeknek a kontinens über-okosainak.
Feje tetején táncol a világ!

4
hirdetés (x)
jurinovics
3 éve

Hát igen, épp ünnepek előtt újságolta egy ismerősöm, hogy vett karácsonyra harcsát. "Természetesen afrikait," - mondta - "a halas szerint sokkal jobb, mint a magyar, már csak ezt veszi mindenki.".

3
kajakcanoe
3 éve

....azonban vérlázító, mikor megkérdezem, hogy miből van a harcsapori túróscsuszával még akár egy prémium étteremben is azt a választ kapom, hogy: "há' afrikaiból, mibő' lenne, a szürke megfizethetetlen!" ....nyád! Akkor ne hívd így, ne járassák már le az egyik legfinomabb magyar ételt (erre nincs szankció....)!
Eljutunk majd oda, hogy a sült bárány majd csirkeszárnyból lesz...pont ugyanolyan, csak teljesen más...szánalmas...

2
xwdqqddskkzrrpyxwdqqddskkzrrpy (fikanick)
3 éve

Szerintem a paduc sokkal több figyelmet érdemelne.Nagyon,nagyon meg fogyatkozott!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 2

hirdetés