A halakat is próbára teszi a nagy meleg

2015.08.04. forrás: sporthorgasz.eu

A Tisza-tó mélyebb vizeiben kevésbé jelent gondot a kánikula a halaknak. A sekély vizek azonban teljesen átmelegszenek és a mikroszkopikus algák túlszaporodhatnak bennük. Ilyenkor következhet be a vízvirágzás jelensége.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

„Az édesvizekben a tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium stb.) feldúsulásának hatására, vagyis az ún. eutrofizáció következtében a cianobaktériumok és/vagy más algák elszaporodnak és zavarossá teszik a vizet. Ez a folyamat a vízvirágzás. Igen kedvezőtlen folyamat, mert az elszaporodott algák elvonhatják az oxigént a vízből és más szervezetekre toxikus anyagokat választhatnak ki.”
(forrás: http://www.ktg.gau.hu/termeszetvedelem/tgabor/fajismeret/species/env_prot/water_bl.htm)

A jelenség különösen hajnalra okoz gondot, ugyanis az éjszaka folyamán a növényi szervezetek oxigént fogyasztanak. Az algák és a hínárnövényzet fogyasztása nyomán kialakult kritikusan alacsony oxigénszint, valamint a légnyomásváltozás által bekövetkező gázfelszabadulás okozott elhullást július 30-án is. Társaságunk munkatársai délelőtt értesültek egy kisebb mértékű helyi halpusztulásról. A Tiszavalki-medence Apota nevű vízterületén nagyrészt balin-, kisebb mennyiségben süllőtetemek kerültek a víz felszínére. Halászati őreink az elhullott halak begyűjtése és ártalmatlanításra történő elszállítása mellett, a további pusztulást megelőzendő hínárkaszáló gép segítségével nyiladékokat vágtak a növényzettel teljesen benőtt területre.

A következő hajnal a Háromágú holtágban is hasonló jelenséget okozott. Ebben a víztérben levegőztető berendezések üzemeltetésével avatkoztunk be. Az Apota területéről 110 kg, míg a Háromágúból 60 kg haltetem került elszállításra. Az elmúlt időszakok hínárkaszálásai reményeink szerint hozzájárulnak a hasonló esetek számának csökkenéséhez.

Társaságunk továbbra is folyamatosan vizsgálja a veszélyeztetett vizek oxigénszintjét, és adott esetben haladéktalanul beavatkozik az újabb elhullások megelőzése érdekében. Amennyiben bárki újabb halpusztulást tapasztal, kérjük, szíveskedjen jelezni a +36 70 316 1979 számú telefonon.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »