A halak őseként azonosítottak egy rejtélyes kövületet

2016.03.17. forrás: hirado.hu

A kutatók több mint fél évszázadon át nem tudtak dűlőre jutni a hihetetlenül bizarr, Tully szörny néven elhíresült élőlény külleme felett.

Humminbird halradarokhirdetés

Az őslény 307 millió éve élt a mai Illinois állam északkeleti részén, egy part menti tölcsértorkolatban.

Szerdán egy kutatócsapat bejelentette, végre megoldották a rejtélyt. A Tullimonstrum gregarium néven ismert élőlény több kövületét is szemügyre vették, és megállapították, hogy nem szegmentált testű féreg vagy meztelen csiga, ahogyan valamikor hitték, hanem egyfajta állkapocs nélküli hal, avagy orsóhal. (Eme élőlények a világ legidősebb élő gerincesei, amelyek az idők folyamán szinte alig változtak. Legtöbb fajuk parazita, hosszú, angolnaszerű testtel. Állkapocs nélküli szájukkal tapadnak a gazdatestre, testnedveikkel táplálkoznak.)

Az állat teste torpedót idézett, ízelt, ormányszerű pofája karomszerű struktúrában végződött, amelyet két sorban kúpos fogak tűzdeltek, szeme a fejéből oldalirányban kitüremkedő, hosszú, merev nyúlvány végén ült. A 35 centiméteres állatnak emellett függőleges elrendeződésű farkuszonya és hosszú, keskeny hátuszonya volt.

A fosszíliák korszerű elemzésével kiderítették, hogy a Tullimonstrum gregarium gerinces élőlény volt, kopoltyúkkal és egy merev gerinchúrral, ami kezdetleges gerincként támasztotta meg testét. Eme utóbbit korábban bélrendszerként azonosították.

Sekély, tengeri környezetén egyéb halakkal, többek között cápákkal, valamint medúzákkal, garnélákkal, kétéltűekkel és tőrfarkú rákokkal osztozott. A kutatók szerint étkezése során zsákmányát ormányszerű képződményével ragadta meg, és nyelvével választotta le róla a falatokat. Egyelőre nem tudni, mivel táplálkozott, ragadozó vagy dögevő volt-e.

A Tully szörny nevet Francis Tully amatőr paleontológus tiszteletére kapta, aki elsőként lelte meg maradványait 1958-ban illinois-i bányavájatokban, és mutatta be a chicagói Field Múzeum szakembereinek.

A kutatásról a Nature folyóirat számolt be.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »