A folyókba jutó trágya veszélyezteti a halak sokféleségét

2015.06.09. forrás: inforadio.hu

A folyókba jutó trágya miatt csökken a halfajok és az egyedek száma - állapították meg amerikai kutatók.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerint a túl sok tápanyag a torkolatoknál csökkentheti a halállományt, ezzel a halászatnak is kárt okozhat.

A kutatók negyven éven át vizsgáltak a kaliforniai Monterey-öböl Elkhorn folyójának torkolatában élő, a lepényhalfélék családjába tartozó két fajt, a Parophrys vetulust és a Citharichthys stigmaeust, valamint a vízminőséget és az éghajlati tényezőket.

Azt az összefüggést állapították meg, hogy ha túl sok a vízbe jutó trágya, vagyis a mezőgazdaságból származó nitrogén, több alga növekszik a vízben. Amikor ezek elpusztulnak, a bomlásukkor keletkező mikroorganizmusok oxigént vonnak el.

"Rájöttünk, hogy a víz oxigéntartalmának csökkenése az Elkhorn folyóban mindenütt a halfajok számnak és a halmennyiségnek a csökkenésével jár. Mindenekelőtt azok a halfajok fogynak, amelyeknek a torkolatvidék a gyerekszobája" - hangsúlyozta Brent Hughes, a kutatás vezetője, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

A folyamat következményei a torkolat halászait is érintik. A tanulmány másik szerzője, Mary Gleason szerint jobb párbeszédre lenne szükség a földek és a vizek állapotáért felelős szakemberek között, hogy a partvidék és az óceán élővilágát sújtó, trágyázásból származó ártalmakat csökkentsék.

Egy évvel ezelőtt a Keleti-tengerről jelent meg egy tanulmány, amely szerint az oxigénszegény "halálzónák" felülete száz év alatt több mint tízszeresére, 60 ezer négyzetkilométerre nőtt, ez nagyrészt a mezőgazdaságból származó trágya számlájára írható.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »