A compó lehet a klímaváltozás nyertese

2016.02.23. forrás: hirado.hu

A Föld átlaghőmérséklet-emelkedése miatt már csaknem egy fokkal melegebbek a magyarországi vizek is, ezt nem minden hal kedveli. A compó viszont kifejezetten élvezi, ami nem csoda, hiszen az egyik legkülönlegesebb halunk.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítvahirdetés

Népes halfaunánk egyetlen olyan képviselője, amit nagyon nehéz összekeverni más hallal. Legömbölyített farokúszója, gyönyörű aranybarna, olajzöldes teste gyakorlatilag árulkodik róla, hogy compóval van dolgunk - fejtette ki Kóródy Olivér, a Tisza-tavi Ökocentrum szakembere az M1 – Kék bolygó című műsorában.

A pikkelyek színe az óaranytól egészen a zöldes árnyalatokig váltakozhat. A néphit szerint a compónak még gyógyító képessége is van. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke ezzel kapcsolatosan elmondta, a régi halászok úgy tartották, hogy a compó a halak doktora, innen a haldoktor elnevezés. A sérült halakhoz hozzádörgölőzik, ezáltal hamarabb gyógyulnak be sebeik.

Bár a testnedvekben sokszor fertőtlenítő hatású vegyületek találhatóak, a compó feltűnően nyálkás bőrére és gyógyhatására a mai napig nincs tudományos magyarázat. A szó szerint aranyos hal a folyószabályozás előtti időkben még tömegével fordult elő a Kárpát-medence egykori nagy kiterjedésű mocsaraiban.

Hozzátette, annak idején előfordult, hogy a Tiszáról a tiszafüredi halászok a hortobágyi mocsarakra mentek át a nyári kisvíz idején, mert a folyó nem adott annyi halat, mint a mocsár. A halászok még a ’70-es évek elején is így vészelték át a szűkösebb vízállásokat és a gyenge fogásokat. Ahogyan azonban a pangó vizek száma csökkent, úgy szorult vissza a compó.

A szakértő elmondta, az országban azonban mindenfelé vannak olyan vizek, ahol találni belőlük egy-két példányt. Még a hegyi patakokban is elő-előkerülnek.

Igazán nagy compók a Tisza-tavi Ökocentrumban élnek, ahol súlyuk akár a 3 kilót is elérheti. Az egyébként mindenevő faj itt makrélát is kap. A gondozóknak nem kis fejtörést okozott, miként akadályozzák meg, hogy a rámenősebb pontyok elegyék a táplálékot a lassúbb compók elől. Így került a süllőknek szánt tengeri hal a békés compók étlapjára. A compóivadékok külön akváriumot is kaptak, hogy közelebbről megfigyelhessék őket a látogatók.

Jó hír, hogy az utóbbi években a Tisza-tó egyes részein nő az állomány. Sikeresen alkalmazkodik az egyre forróbb nyarakhoz, ami a jövőben akár a túlélés záloga is lehet. Harka Ákos szerint egyre inkább várható, hogy nyáron 30 fok fölé is felmelegednek a sekély vizek, ráadásul rendkívül nagy növényi produkció jelenik meg bennük algák és hínárnövények tekintetében.

Ennek folytán nyáron akár 100 százalék fölé is nőhet az oldott oxigén aránya a kisebb vizekben, ami nappal kifejezetten hasznos. Kifejtette, amint viszont lemegy a nap, a növények nem fotoszintetizálnak, és oxigéntermelőből ők is fogyasztókká válnak. Ahogyan telik az éjszaka, csökken az oxigénszint a vízben, hajnalra eléri minimumát. Mindezt a nagy oxigénigényű fajok nem bírják, elpusztulnak.

Nem így a compó. Mivel rendkívül kicsi az oxigénigénye, remekül boldogul a meleg, hínáros vizekben.

Ízletes húsa Nyugat-Európában igen értékes áru. A közeljövőben akár a magyar étlapra is felkerülhet. Magyarországon - az állomány stabil növekedése érdekében – naponta legfeljebb csak 3 compót szabad kifogni a horgászoknak, és azok sem lehetnek 25 centiméternél kisebbek.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »