A compó lehet a klímaváltozás nyertese

2016.02.23. forrás: hirado.hu

A Föld átlaghőmérséklet-emelkedése miatt már csaknem egy fokkal melegebbek a magyarországi vizek is, ezt nem minden hal kedveli. A compó viszont kifejezetten élvezi, ami nem csoda, hiszen az egyik legkülönlegesebb halunk.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

Népes halfaunánk egyetlen olyan képviselője, amit nagyon nehéz összekeverni más hallal. Legömbölyített farokúszója, gyönyörű aranybarna, olajzöldes teste gyakorlatilag árulkodik róla, hogy compóval van dolgunk - fejtette ki Kóródy Olivér, a Tisza-tavi Ökocentrum szakembere az M1 – Kék bolygó című műsorában.

A pikkelyek színe az óaranytól egészen a zöldes árnyalatokig váltakozhat. A néphit szerint a compónak még gyógyító képessége is van. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke ezzel kapcsolatosan elmondta, a régi halászok úgy tartották, hogy a compó a halak doktora, innen a haldoktor elnevezés. A sérült halakhoz hozzádörgölőzik, ezáltal hamarabb gyógyulnak be sebeik.

Bár a testnedvekben sokszor fertőtlenítő hatású vegyületek találhatóak, a compó feltűnően nyálkás bőrére és gyógyhatására a mai napig nincs tudományos magyarázat. A szó szerint aranyos hal a folyószabályozás előtti időkben még tömegével fordult elő a Kárpát-medence egykori nagy kiterjedésű mocsaraiban.

Hozzátette, annak idején előfordult, hogy a Tiszáról a tiszafüredi halászok a hortobágyi mocsarakra mentek át a nyári kisvíz idején, mert a folyó nem adott annyi halat, mint a mocsár. A halászok még a ’70-es évek elején is így vészelték át a szűkösebb vízállásokat és a gyenge fogásokat. Ahogyan azonban a pangó vizek száma csökkent, úgy szorult vissza a compó.

A szakértő elmondta, az országban azonban mindenfelé vannak olyan vizek, ahol találni belőlük egy-két példányt. Még a hegyi patakokban is elő-előkerülnek.

Igazán nagy compók a Tisza-tavi Ökocentrumban élnek, ahol súlyuk akár a 3 kilót is elérheti. Az egyébként mindenevő faj itt makrélát is kap. A gondozóknak nem kis fejtörést okozott, miként akadályozzák meg, hogy a rámenősebb pontyok elegyék a táplálékot a lassúbb compók elől. Így került a süllőknek szánt tengeri hal a békés compók étlapjára. A compóivadékok külön akváriumot is kaptak, hogy közelebbről megfigyelhessék őket a látogatók.

Jó hír, hogy az utóbbi években a Tisza-tó egyes részein nő az állomány. Sikeresen alkalmazkodik az egyre forróbb nyarakhoz, ami a jövőben akár a túlélés záloga is lehet. Harka Ákos szerint egyre inkább várható, hogy nyáron 30 fok fölé is felmelegednek a sekély vizek, ráadásul rendkívül nagy növényi produkció jelenik meg bennük algák és hínárnövények tekintetében.

Ennek folytán nyáron akár 100 százalék fölé is nőhet az oldott oxigén aránya a kisebb vizekben, ami nappal kifejezetten hasznos. Kifejtette, amint viszont lemegy a nap, a növények nem fotoszintetizálnak, és oxigéntermelőből ők is fogyasztókká válnak. Ahogyan telik az éjszaka, csökken az oxigénszint a vízben, hajnalra eléri minimumát. Mindezt a nagy oxigénigényű fajok nem bírják, elpusztulnak.

Nem így a compó. Mivel rendkívül kicsi az oxigénigénye, remekül boldogul a meleg, hínáros vizekben.

Ízletes húsa Nyugat-Európában igen értékes áru. A közeljövőben akár a magyar étlapra is felkerülhet. Magyarországon - az állomány stabil növekedése érdekében – naponta legfeljebb csak 3 compót szabad kifogni a horgászoknak, és azok sem lehetnek 25 centiméternél kisebbek.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »