Őszi-téli ruhavásár 2.

Halőrzési hírek - az első fél év tapasztalatai

A 2017. év első félévében 132 esetben tettek feljelentést a Balatonon különböző horgászati szabályszegések miatt úgy, hogy az év első két hónapjában a jégborítás miatt a Balatonon nem lehetett horgászni. Azonban miután a horgászatra alkalmas idő eljött, a nagy tavaszi zsongásban rengetegen látogattak ki vizeinkre és a tavaszi halbőség többeket csábított a szabályok megsértésére.

JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

A halászati őröknek leggyakrabban, 39 esetben, engedély nélküli horgászat miatt kellett eljárniuk. Azok közül, akik rendelkeznek érvényes horgászengedéllyel, legtöbben a fogási napló vezetésének szabályait sértik meg. Ez a szabályszegés az utóbbi egy évben vált komoly problémává, miután a Balatonon – de országosan is – szabályozták az egy év alatt kifogható darabszám korlátozással védett halak mennyiségét. Azok, akik a tavaszi jó fogási lehetőségeket ügyesen kihasználták, próbáltak már időben „takarékoskodni” az őszi süllős szezonra. Halőreink 29 alkalommal intézkedtek emiatt az ügyeskedő horgászokkal szemben. Itt érdemes megemlíteni azokat, akik a napi kifogható mennyiségnél többet próbálnak egyszerre hazavinni. Ezt a listát egy balatonszentgyörgyi horgász vezeti ebben az évben, aki három ponty helyett kilenccel próbált elslisszolni… (igaz a tavalyi évben a rekordot 21 ponttyal vezette egy horgász)

Állandó sláger téma az engedélyezettnél több felszerelés használata. A megengedettnél több horgászkészség bevetése miatt szintén 29 alkalommal kezdeményeztünk eljárást, de ezek között volt olyan horgász is, aki az egyszerre használható két horgászbot helyett öttel próbálkozott.

A horgászat országos és helyi szabályairól a területi jegyeinkhez egy tájékoztató füzetet adunk minden a Balatonra jegyet váltó horgásznak, ennek ellenére többen az ellenőrzéskor szembesülnek azzal, hogy például a gardának van fogási tilalmi ideje, vagy a felszereléseket nem lehet felügyelet nélkül (vízbe vetve) magára hagyni. Ez azért is izgalmas kérdés, mert ezek a szabályok már a tavalyi évben is érvényben voltak, ennek ellenére 13 esetben intézkedtünk az őrizetlenül hagyott felszerelések miatt, valamint nyolcan próbáltak fogási tilalom alá eső halat hazavinni.

 

Meg kell említenünk, hogy orvhalászat miatt négy esetben jártak el a kollégáink, két halászt a Balatonon és két halászt a Kis-Balatonon sikerült tetten érnünk. Velük szemben a büntető eljárások is megindultak. Az első félévben 1700 méter illegálisan lerakott hálót szedtünk fel.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés