630 kiló süllőt engedtek a Balatonba

2015.11.10. forrás: hirtv.hu

630 kilogramm süllőt telepítettek Siófoknál a Balatonba. A fogas az egyik legkedveltebb horgászhal, így az igények kiszolgálása miatt van szükség a telepítésére.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Az idei ősz eddig kegyes volt a horgászokhoz. „Most jelenleg pontyra megyünk, mivel volt telepítés, kihasználjuk az alkalmat, meg a jó időt. Ha lehidegszik az idő, akkor süllőre megyünk át” – magyarázta Galambos József horgász.

A halgazdálkodási társaság ezúttal 630 kilogramm süllőt telepített Siófoknál a Balatonba. Óvatosan, csúszdán eresztették le a sérülékeny egynyaras süllőket a tóba. Ezen a partszakaszon viszonylag mélyebb a víz, így gyorsan beljebb tudnak úszni. A 20 centiméteres példányokat még vissza kell ereszteni, ha horogra akadnak, de az erősebbek már egy év múlva elérhetik a fogási mérethatárt.

„A süllő egy univerzálisan fogható hal, mind pergetve, mind élő vagy döglött hallal lehet fogni. Az őszi szezon most leginkább a döglött halas, fenekezős módszernek a szezonja, amíg az időjárás engedi, addig lehet horgászni és lehet fogni” – mondta Kalauz Zoltán, a Siófoki Horgász Egyesület elnöke.

A süllő nagyobb példányait fogasnak hívják, a Balatonon 6-8 kg-os példányokkal is lehet találkozni. Süllőből évente 6 tonnát köteles telepíteni a balatoni halgazdálkodási társaság.

„A három legtöbbet telepített halfaj a Balatonon a ponty, a süllő és csuka. Ebben a sorrendben fogják a legtöbbet a horgászok belőlük, ezért is kell ezeket telepíteni, mivel a Balatonban lévő természetes szaporulat nem elegendő ahhoz, ami a természetes viszonyokhoz kellene, és a horgászok fogásait kielégítené” – jegyezte meg Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

A haltelepítést egészen a tó befagyásáig folytatják. Legnagyobb mennyiségben – évi 300 tonnát – pontyból engednek a Balatonba, de telepítenek csukát és compót is.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »