kategóriák  
Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

4+1 tipp halfüstöléshez

2016.12.20. forrás: Fishing Time

A tél egyik slágerterméke az asztali halfüstölő, aminek segítségével 20 perc alatt remek füstölt hal készíthető. Akár karácsonyi családi halfüstölést tervezünk, akár a vízpartra visszük le a füstölőt, hogy peca közben friss füstölt halat eszegessünk, érdemes odafigyelni pár dologra.

Camping - Prologic Cruzade 640hirdetés

1. Kellékek

A halfüstölő beüzemeléséhez szükséged lesz két fontos kellékre, ezek nélkül nem tudod használni a halfüstölőt. Kell bele fűrészpor, ezt fél kilós kiszerelésben lehet kapni és jópár (legalább 20) alkalomra elég lesz. Ezen kívül kell vásárolnod denaturált szeszt ezt bármelyik barkácsboltban, OBI-ban, háztartási boltokban be tudod szerezni, ezer forint körüli összegbe kerül egy egyliteres flakon, ez is elég lesz pár füstölésre. Ha karácsonyra veszed a füstölőt és ki is akarjátok egyből próbálni, ne felejtsd el ezeket a kellékeket!

2. Ne sajnáld a sót!

A halakat füstölheted egészben, de füstölhetsz filét is az asztali halfüstölőben. Akármelyiket is teszed, füstölést előtt sózd meg jó alaposan a halat. Ha beirdaltad, nyugodtan dörzsöld bele a vágásokba is, nem kell félni attól, hogy elsózod.

3. Fűszerek és pácolás

Az asztali halfüstölővel nem szükséges előkészítened a halat, kifogás után akár egyből füstölheted is. Ha szeretsz különböző pácokkal és pácsókkal kísérletezni, ennek sincs akadálya: pácold be a halat néhány órára vagy egy éjszakára, mielőtt felfüstölöd. Ha pedig csak egy gyors halfüstölést akarsz összehozni, sózd be vastagon a halat, szórj rá feketeborsot, dobd be a füstbe és 20-25 perc múlva már kóstolhatod is a füstölt halat.

4. Haladó halfüstölőknek

Ha már haladó halfüstölő vagy, gyakorlottan bánsz a füstölt csukával és a fűszerekkel, a következő lépés a füstölt húsok, füstölt sajtok és kolbászok készítése. Ezeknek a füstölése több időt is igénybe vehet: míg a halak (vastagságtól függően) 20-30 perc alatt elkészülnek a füstölőben, a húsok és a sajt akár egy órán keresztül is állhatnak a füstben.

+1. Ne füstöld tele a lakást

Bár néhol azt olvasni, hogy zárt térben is használható, azért jobban teszed, ha a füstölés idejére kiteszed a füstölőt az udvarra vagy az erkélyre, ha nem akarod Karácsonykor telefüstölni a lakást. Vigyázz, ha a borszezszégők feltöltésekor kilöttyen a denaturált szesz, a füstölő begyújtásakor meggyulladhat az asztal.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »