33 milliós büntetés a Kapos folyó szennyezéséért

2015.05.28. forrás: kapos.hu

A cukorgyár egyik megrepedt tartályából folyt több tonna veszélyes anyag a Kapos folyóba, amely komoly halpusztulást okozott a környéken.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítvahirdetés

A baleset még 2013. szeptemberében történ. Akkor a gyártás egyik mellékterméke, 27 tonna vinasz (cukortalanított melasz) ömlött a Kapos folyóba, majd onnan a Sióba.

Az anyag az emberekre nem jelentett veszélyt, a halállományra viszont annál inkább. Olyan védett halfajok mint a szivárványos ökle, vagy a halványfoltú küllő pusztultak el a balesetben.

Ezért a Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága keresettel élt a Kaposvári Cukorgyárat működtető gazdasági társasággal szemben 33 millió forint természeti értékben okozott kár megtérítése érdekében a Kaposvári Törvényszéken.

A gazdasági társaság tevékenységének környezetre gyakorolt hatásaiért fokozott felelősséggel tartozik, köteles az általa okozott környezetkárosodásért helytállni. A kereset szerint a társaságnak a védett halak pusztulásából eredő természetben okozott kárt a környezetvédelmi előirányzat javára kell megfizetnie.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »