30 év alatt elfogyhat az összes hal

2016.12.14. forrás: origo.hu

A WWF becslései szerint olyan ütemben tüntetjük el a halakat a tengerekből, hogy akár 30 év múlva elfogyhat az összes.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

 A World Wildlife Fund (WWF) komoly veszélyben látja a világ halállományát. A nemzetközi természetvédő szervezet szerint, ha a jelenlegi ütemben folytatjuk a halászást, megtörténhet, hogy 2048-ra nem marad mit kifogni a tengerekből. A WWF úgy látja,
eleve kétszer-háromszor több hajó foglalkozik halászattal a Földön, mint az fenntartható lenne
és a halászati területek 85 százalékát kizsákmányolják, vagy már ki is merült.

Az egyik legveszélyeztetettebb halfaj a kékuszonyú tonhal, amelynek túlhalászására a környezetvédők már évekkel ezelőtt figyelmeztettek.
A halfajból jelenleg az eredeti populáció mindössze 2,6 százaléka található meg a vizekben,
és szakértők szerint, ha nem történik valami két éven belül, örökre eltűnhet a kékuszonyú tonhal.

A csendes-óceáni tonhal azért is került ekkora veszélybe, mert a 2013-ban kifogott egyedek 90 százaléka túl fiatal volt még ahhoz, hogy utódokról gondoskodjon. Így nem jöhetett létre a következő nemzedék, nem tudott megújulni a populáció. Ennek ellenére
számos japán szusiétterem nem hajlandó levenni az étlapjáról,
egyre drágábban kínálják, mint luxusritkaságot – fenntartva ezzel a keresletet. Megtörtént már, hogy Tokióban egyetlen halat közel 2 millió dollárért, azaz 520 millió forintért adtak el. A tenyésztett tonhal sem segít a helyzeten, mivel túl fiatalon fogták el őket, és nem kapnak elég időt, hogy újabb nemzedékek jöhessenek létre.

A kékuszonyú tonhal mellett komoly veszély fenyegeti a tőkehalat, a homárt és bizonyos kagylókat is. A túlhalászás mellett
a környezetszennyezés és a klímaváltozás is nehezíti a tengeri élőlények szaporodását,
és ha az egyik fajnak lecsökken az egyedszáma, a halászok egyszerűen ráállnak egy másikra, hogy azt pusztítsák ki. Amíg csak van mit.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha az érintett fajok élőhelye felett rendelkező országok összefognak, és közösen halászati kvótákat vállalnak, akár 5-6 év alatt helyreállhat a populáció nagysága. 2010-ben például az Atlanti-óceánban élő tonhalak voltak hasonlóan nehéz helyzetben, de a korlátozásoknak köszönhetően 6 év alatt komoly javulás történt.
Elképzelhető, hogy teljesen helyreáll az állomány
már a következő évben” – mondta Shana Miller, az Ocean Foundation szakembere a Quartznak. 39 másik faj esetében történt már hasonló javulás, tehát a trend egyértelmű.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »