1300 mázsa hal, plusz háromnegyedmillió ivadék a KHESZ vizekbe

2017.06.26. forrás: behir.hu

Imponáló számadatok fémjelzik a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének első féléves telepítési mutatóit. A 92 tagegyesületet és közel 20 ezer horgászt tömörítő Békés megyei szervezet 2017. márciusától négy hónap leforgása alatt egészen pontosan 129.303 kilogram korosztályos, I.-II.-III. nyaras halat, valamint 800.600 darab előnevelt ivadékot helyezett ki a hasznosításában lévő vízterületekre.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Köszönhető ez annak az örvendetes ténynek, hogy a több évtizedes működési múlttal tevékenykedő horgászati apparátus a 2015. november és 2017. február közti időszakban, több lépcsős bővüléssel közel négyszeresére növelhette vízterületeinek hektárra vetített összmennyiségét, amely a telepítési növekményekben is megmutatkozott.
Az újonnan hasznosításba vett horgászvizek utolsó tagját képezte a hazánk legnagyobb holtmedrei között is jegyzett Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös, vagy más néven Kákafoki-holtág, amely korábban egy hosszabb periódusban már állt KHESZ hasznosításban.
A Békés megyei horgászszervezet a horgászok körében igen népszerű „Kákafokot”, közkedveltségének és turisztikai súlyának megfelelően igyekezett halállományában erősíteni 2017. első félévében, melynek következtében az idei idegenforgalmi főszezon kezdetére a vízterület a többi népszerű szövetségi vízhez hasonlóan a horgászok számára kiemelten ajánlható vízterületté vált.
A halállomány erősítésének leglátványosabb elemét szolgáltatta a tavaszi extra méretű nagyponty telepítés, ahol 7-12 kilogram egyedsúlyú tő- és tükörpontyok kerültek a frekventáltabb zárt KHESZ vizekbe. A nem mindennapi eseménybe a horgászszövetség igyekezett bevonni a környék lakosságát, horgászait, akik azon túl, hogy „saját szemükkel” láthatták a példás történéseket, segítői is lehettek a nagytestű uszonyosok vízbe helyezésének.

Emellett természetesen a legnépszerűbb hazai horgászati célhal, a háromnyaras, 1,2-1,7 kilogram átlagsúlyú, azaz a kifogható standard méretű ponty telepítésének örvendtek leginkább a horgászok. Ebből 81.233 kilogram került a szövetségi vizekbe június végéig, ami a korosztályos halak összes mennyiségének nagyjából kétharmadát teszi ki.
Előnevelt ivadékhalak tekintetében a ragadozók felé billen a többségi arány főként csuka, süllő, harcsa, balin, sügér tekintetében, mellettük még jászkeszeg, menyhal és pontyporontyok is gyarapították a megyei horgászszövetségi vizeket. Ezen túl eseti jelleggel több mint 13 mázsa vegyes keszegféle is kihelyezésre került.
Bár még csak az év felénél járunk, de részidős „teljesítményével” a KHESZ kétségkívül a valaha volt legnagyobb horgászszervezeti halasítást hajtotta végre a Körös-vidék horgászvizeinek történetében a tavaszi ciklusban, ami a térség vízparti rekreációjára mind a népszerűség, mind a fogási eredmények szempontjából kétségívül kedvezően hatott.
Az ipari halászattól mintegy másfél éve mentesült folyóvizekhez hasonlóan így a horgászszövetségi zárt vizek is egyre szebb fogási élményeket adnak Békés megyében, ahol a horgon nem ritkák a 10 kilónál nagyobb egyedsúlyú halak, melyekről sokan büszkén adnak visszajelzést a vízkezelő számára.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »