100 palack percenként – Figyelmeztetés a Tiszán úszó szemét miatt

2016.11.15. forrás: boon.hu

Ungvár – Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója sajnálattal értesült róla, hogy a legutóbbi áradás során újra nagyon sok szemetet „exportált” a megyéjük a határokon túlra – számolt be a KárpátHír.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

 

Kárpátalja közigazgatási vezetője tudatta: Magyarország hivatalos úton fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a megáradt Tisza rengeteg háztartási hulladékot és pillepalackot sodort át a határon. Hasonló jelzésre számítanak Szlovákia részéről, és Moszkal hozzátette azt is: emiatt szégyellniük kell magukat.

Száz palack percenként

Számítások szerint a Tisza percenként száz pillepalackot szállított Magyarország felé. Ez nem csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye problémája, a hulladék jelentős része a Fekete-tengert is eléri.
Moszkal úgy véli, megoldást jelentene, ha a hegyvidéki járásokban szemétfeldolgozók épülnének, s ott kötne ki a rengeteg hulladék. Nem érti, hogy az emberek miért ellenzik ezt mindenhol, miközben ezek a vállalatok hasznot is hajtanának, s Kárpátalja nem fuldokolna a saját szemetében.

PET-zajlás

Az áradást okozó vízmennyiség túlnyomó része határainkon túlról származik, csakúgy, mint a vele érkező hulladéktömeg. A hulladék egy része vízben oldott szennyező anyag formájában érkezik, más része pedig szabad szemmel is jól látható formában jön. A szennyezés néha olyan súlyos, hogy alig látni a vizet a sok PET palacktól, műanyag zacskótól és más szeméttől. A hulladék nagy része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat, hogy a házak körül keletkezett szemetet az ártérben helyezik el. A felgyűlt hulladékot az olvadékvizektől vagy esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja a határon, majd az alsóbb szakaszokon ártéri erdőkben, homokszigetek partján rakja le. A mennyiségre jellemző, hogy helyenként több méter magas pillepalackhalmok képződnek.

 

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »