100 db hal/év - ülésezett a Mohosz választmánya

2015.12.27.

2016 történelmi változásokat hoz a horgászok életében. Szinte az összes állami víz átkerül a MOHOSZ kezébe, megszűnik a kereskedelmi halászat, csökkenhet a fogási kvóta, egyesített állami jegy kerül forgalomba, aminek kizárólag az országos szervezeten és albizományosain keresztül kerülhet forgalomba.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Mióta az országos szövetség elnöksége teljes vérfrissítésen esett át, felpörögtek az események. 2016-ban számos víz átkerül a MOHOSZ és tagaszervezetei kezelésébe, azok is, amik eddig halászati vállalkozások fennhatósága alatt üzemeltek. 

A Szövetségben komoly munka folyt az elmúlt évben, számos választmányi és elnökségi ülést követően egy teljesen új irányt vett az érdekképviselet.

Egységes állami horgászengedély

Az eddigi különálló horgászigazolvány, állami jegy, fogásinapló most egységessé válik, egy dokumentum cseréli fel őket. Nincs többé külön német és angol nyelvű állami, nincs külön nyilatkozat, mindegy egybe lett gyúrva, ami könnyedség a megbízott bizományosoknak is. Az egységes állami jegyek kizárólag a MOHOSZ-on és általa megbízott szerezeteken keresztül kerülnek kiadásra.

Lejáró halgazdálkodási, halászati jogok

2016. január 1-én közel 700 víz halgazdálkodási szerződése lejár. Egy nemrégi törvénymódosítással a MOHOSZ kijelölés útján jut majd az állami vizek döntő többségéhez 15 évre, amiket tovább kíván adni tagszervezeteinek azzal a feltétellel, hogy gazdálkodása felelős, horgászati célú és átlátható lesz.

Speciális jogállású tagok

A Szövetség választmánya speciális jogállású tagjának megszavazta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-t, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségét, a Győri ,,Előre" HTsz-t, Fish-Coop Kft-t, és az Országos Kishalász Érdekszövetség belépését. Utóbbival rekreációs halászati tevékenység gyakorlásának hely, időszak és módszer szerinti kereteire, valamint területi jegyek kiadására a Szövetség megállapodást köt , melyet nyilvánosságra hoz. A Fish-Coop Kft, és a Győni ,,Előre" HTsz azzal a kikötéssel, hogy önálló alhaszonbérleti igényt nem keltkeztet állami, vagy többségi állami tulajdonú halgazdálkodási vízterületen. 

100 db kifogható hal

A MOHOSZ és tagszervezetei, azok egyesületei, és a speciális jogállású tagjai által hasznosított vizeken az éves elvihető kvóta maximum 100 db a méretkorlátozással rendelkező halfajtákból. Ettől eltérni csak a szövetéség felé előzetesen, írásban történő bejelentést követően lehet. A cél és szándék egyértelműen látszik, kérdés ki fog élni vele.

Változatlan tagdíj

A választmány az elnökség javaslatára elfogadta, hogy a tagdíj-alap ne változzon, a feltőtt 500 ft, az ifjúsági 250 forint legyen 2016-ban is. 

Horgász Regisztrációs Kártya

A korábban megjelent regisztrációs kártya bevezetése nem javasolt, ugyanis az nem felel meg az általános követelményeknek, nem váltható ki vele a horgászigazolvány. Ennek átdolgozását 2016-ra tervezik, az on-line nyilvántartás megteremtésével egyetemben.

Elektronikus jegyértékesítés

A Szövetség eltökélt szándéka, hogy on-line, interneten keresztül is megvásárolhatók legyenek vizeire a területi engedélyek, várhatóan 2016 ebben is a változás éve lesz.

170 millió ruhára, eszközre

A Szövetésg 100 millió forint állami támogatást kapott a halászati őrök ruházatának beszerzésére, valami a halászati alapból tovább 70 milliót eszközbeszerzésre. 

 

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »