Horgász akciók 920

Egyszer mindent el kell kezdeni...

Egy baráti összejövetel alkalmával látogattunk ki a Délegyházi tavakra. Alig vártam, hogy induljunk, hiszen nekem ez a fajta a horgászat, a fekázás, teljesen ismeretlen volt, és minél hamarabb ki akartam próbálni...

Horgász akciók 640
hirdetés

Az indulás előtti napokban sokat beszéltem Tommal, adott tanácsot, tippeket, miket kellene beszereznem ehhez a pecához, hogy sikerüljön sügért fogni, meg hát, hogy miként is folyik ez horgászmódszer. A monitor előtt való egyeztetések után, lassan eljött az nap, amikor is indulni kell. Szombat reggel már a Népliget busz állomásán taglaltuk az elkövetkezendő pecát, és rendezgettük a motyókat, ameddig el nem indulunk Délegyházára. A félig meddig álmoskás odaút után, annál üdébben siettünk a tó felé ahol a többiek már a csónakot állították össze, és a pecához rendezkedtek. A beköszönés után neki láttunk a felszerelést összerakni.

A texas rig elnevezésű szereléket kötöttük, a horogra pedig egy rák utánzatú gumi "szörnyet" raktunk. Ezután kettes-hármas csoportokban szétváltunk és megkezdtük a sügérek becserkészését. Mi is így tettünk, de mielőtt elindultunk volna körbe a tavon, a parkoló melletti stégen dobtunk párat. Tomnak az első dobására volt kapása. Meg is akadt a 30 centis forma feka, de sajnos hamar kirázta a horgot a szájából. Láttunk még több a halat is de nem sikerült őket megcsípni, valószínű túl sokat mocorogtunk a stégen és gyanakvóak lettek, így indultunk tovább, viszont a következő helyeket nagyon halkan közelítettük meg. Éppen egy kis stéghez értünk amire be is kukkantottam, hogy átvizsgáljam azt a részt is. A tanultak szerint kis emelésekkel, a fenéken vezettem a csalit, amikor egy erősebb ütést éreztem a boton. Megálltam a húzással, ezzel ellentétben a zsinór másik felén lévő érdeklődő húzni kezdte a cuccot, kicsit kivártam majd bevágtam és a horgon küzdött életem első fekete sügére.

Rövid, de annál akció dúsabb fárasztás után, sikerült kézbe vennem ezt a harcos sügért. Gyors fotó után mehetett vissza a vízbe, mi pedig indultunk tovább mert nem akartunk leragadni, hiszen a legjobb helyek még előttünk voltak. Egy ideig sajnos nem volt kapásom, mígnem az egyik elvétett dobásnál a csali a nád falról esett vissza a vízbe. Ebben a pillanatban egy sügér villámgyorsan rontott rá a kis rák utánzatomra és határozottan beszívta. Egy-két pillanatig csak állt egy helyben mint a jól lakott napközis, viszont én is kicsit kivártam aztán bevágtam. A megakasztást követően, több szaltót is dobott, ezt próbáltam kompenzálni a bot alacsonyan tartásával, szerencsére sikerült is némiképp lecsillapítani, közelebb húzni, majd kézbe venni. A mérőszalag pontosan 35 centit mutatott. Nagy volt az öröm!

Időközben átbattyogtunk a kettes tóra ahol sikerült kettő kisebb sügért kipenderíteni a vízből, ami után kicsit megpihentünk egy rövidke ebéddel egybe kötve, a terv pedig a hármas tó célba vétele volt. Rögtön az elején egy tuti helyet kezdtünk el horgászni, mégpedig a vízből. Én még készültem bemenni amikor Tom szólt. Kapásom van, figyeld húzza a botot - mondta. Odanéztem, és láttam, hogy barátom botja, komótosan hajlik a nádfal felé. Egy határozott akasztást követően a horgon egy kifejezetten szép mintás sügér ficánkolt.

A fotó után ő is mehetett vissza. Ezt követően már ketten locsogtunk a vízben. Tom éppen a lehető legjobb helyre dobta a csalit, egy bedőlt fa alá, és nem telt bele fél percbe se, és egy újabb jelentkező éhezett meg ismét a rákra. Annyira tetszett neki, hogy a csali egyik lábát magával is vitte. :)

Az elkövetkezendő fél órában nem volt több kapásunk a kis öbölben ezért úgy határoztunk, hogy folytatjuk a dobálást a partot szegélyező stégekről, és visszafelé újból megnézzük az öblöt. Úgy döntöttem ha már sikerült kettő halat fognom a plasztik csalival, akkor megpróbálom wobblerrel horogvégre keríteni a halakat. Gyorsan fel is kötöttem egy kapcsot majd egy kis duci wobblert akasztottam bele. Első dobásra pont a levágott nádszálak közé pottyant a csali amit egy, a mélyből érkező fekete sügér azonnal eltörölt.

Ezután a hal után jóval ritkábbak lettek a kapások, sokkal óvatosabban is ettek, ez betudható a hét ágra sütő napnak. Erre pont alkalmas volt, hogy visszamenjünk az öbölhöz és hűsöljünk. Itt sikerült még egy-két kapást kicsikarni, de igazán jók kapást nem tudtunk elérni. Így lassan elindultunk visszafelé, útközben megdobáltuk a halat adó helyeket. Így végül ketten 13 darab sügért fogtunk a nap végére.

Egy kis részlet az izgalmasabb fárasztásokról:

Nagyon nagy élmény volt ez a nap számomra, nem is tudnám semmihez hasonlítani ezt a fajta pergetést, csak biztatni tudok Mindenkit, hogy próbálja ki! ;)

Fotók: Darabos Tamás (Pecázás blog)

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Ábel!

Az 1-es, 2-es és a 3-as tavon horgásztunk.
Arról a részről indúltunk, ami legközelebb van a vasútállomáshoz...
Üdv.

Tom

4
abel.mezes
7 éve

Szia! Pontosan melyik tavon horgásztatok? Sajnos vagy szerencsére rengeteg tó van Délegyházán, de nem tudom, melyikhez menjek, ha fekázni szeretnék...

3
hirdetés (x)
blackblade
7 éve

Szia Fishmageddon!

Köszi!
Nem, nem ebay, amikor vettem az outdoor csomagot vettem meg és ahhoz alapból tartozik egy :).

2
Fishmageddon
7 éve

Jó írás! A GoPro-hoz hogyan sikerült fejpántot szerezni? Ebay?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Horgász akciók 1200

hirdetés