Horgász akciók 920

Vadvízi kalandozások

Végérvényesen beköszöntött a tavasz... mit tavasz, egyből a nyárba léptünk bele már április végén. Néhány hete még vastag hó borította az utakat, most pedig egyik pillanatról a másikra perzselő nyári hőség köszöntött rá az országra.

Gator bakancs 640
hirdetés

 Végérvényesen beköszöntött a tavasz... mit tavasz, egyből a nyárba léptünk bele már április végén. Néhány hete még vastag hó borította az utakat, most pedig egyik pillanatról a másikra perzselő nyári hőség köszöntött rá az országra. Hányan vártuk már, hogy végre elérkezzen ez a pillanat, amikor már elég csupán egy póló és egy rövidnadrág a vastag téli ruhák helyett és a fagyos hónapok alatt kifehéredett bőrünket újra kellemesen simogatják majd a meleg napsugarak. Nekünk sem kellett több, András barátommal egy közeli Duna ág, a Hárosi öböl csukáinak becserkészését vettük napirendre. Tudtam, ha fogunk halat, ha nem, ilyen pompás időben egy csodálatos vadvízi környezetben eltöltött teljes nap kielégíti majd a hosszú böjti időszak által felgyülemlett, horgászat iránti hiányérzetünket.

Hárman vágtunk neki a vadregényes tájnak egy bérelt csónakban. Lassan csorogtunk végig a part mentén, meg-megállva minden vízbe dőlt fa, vagy bokor előtt, hogy támolygó villantóinkkal végigsimogassuk az oldalukat. A hirtelen melegben megpezsdült az élet a holtágban. Itt-ott már kölyök balinok hajtották a küszöket a felszínen, békák kuruttyoltak és teknősök napoztak a vízen úszó fatörzseken. A vízmadarak is nagy lelkesedéssel hajkurászták egymást, párt keresve az elkövetkezendő időszakra. A gyönyörű természet mindannyiunkat lenyűgözött, még hódvárat is láttunk, illetve kidöntött fákat a semmivel össze nem téveszthető fognyomokkal. A tökéletes életközösségbe otromba módon gázolt bele a helyi nyugdíjas horgász, aki a frissen kihajtott ágakból ágast metszett magának bicskájával, majd miután nem talált csalija gazdára, hátrahagyva alkotását, a műveletet elvégezte a következő álláson is. Szétvetett a méreg látván, hogy egy horgászember ennyire ne tisztelje a környezetét...

Sajnos, a csukák nem voltak elemükben aznap. Míg én makacsul kitartottam a krokik horogvégre kerítése mellett, András inkább a sügéreket vette célba és „ulra light” botjával apró, bordó twistert húzogatott a meder alján. És a kitartás végül meghozta gyümölcsét... valami megütötte a bot végét és a pálca harcra hajlott kezében. Nagy meglepetésünkre se nem sügér, se nem csuka, de egy méretes dévérkeszeg ficánkolt előttünk a vízben. Barátom örömmel vette birtokba a holtág váratlan ajándékát, a bő hatvan dekás fehérhalat. Nem ragadozó ugyan, de igazi különlegességnek számít pergetett zsákmányként egy ilyen szép dévér. Megszabadítottuk a horogtól, megörökítettük a szerencsés horgászt, majd visszaengedtük társaihoz a mohó kis keszeget.

A nap további részében végigvallattuk a holtág minden rejtett szegletét, de halakkal már nem akadtunk össze. Bár, most nem halmozott minket el kincseivel a Duna ág, mégis úgy gondolom, megérte szerencsét próbálni, mert igen ígéretes lehetőségekkel kecsegtet ez a csodálatos víz az őszi szezonra. Mindannyian kellemesen elfáradva és az első tavaszi napsugarak okán némileg lebarnulva szálltunk ki a faladikból a stabil talajra. Egy mesés környezetben eltöltött kellemes nap barátok között... kell e ennél több egy ilyen hosszan elnyúló téli időszak után?

Pár héttel később jelentős árhullám vonult végig az öreg Dunán. A megáradt, zavaros víz öblökbe, betorkolló patakokba szorította a békéshalakat és ilyenkor természetesen követik őket az éhes ragadozók is. Egy ilyen befolyó patakot látogattunk meg Csabi barátommal, hátha sikerül nyakon csípni pár fenekeszeget. Naplemente előtt érkeztünk a Duna partra, éppen mikor a pontyozó kollégák pakolták a csomagtartóba zsákmányukat és hazafelé vették az irányt. Elfoglaltuk a felszabaduló állásokat, én a torkolat külső, Csaba pedig a belső felén. A zsinór végére „glavinjara” került, ami egy szerb gyártmányú, gumi külsővel borított ólom hal. A vele való horgászat hasonlít a vertikális wobblerezéshez, a fenékre kell engedni, majd szakaszosan emelgetni a műcsalit, mire az intenzív vibráló mozgást produkál.

A busák nagyon szeretik a „glavinjarát”, legalábbis ezt bizonyította Csaba esete, mikor egyszeriben egy tengeralattjárót akasztott, ami füstölve tépte le a zsinórt orsójáról, hogy alig tudta megállítani a megvadult behemótot. Természetesen, busát kiszedni ilyen érzékeny felszereléssel lehetetlen partról, így hüvelykujját a dobhoz szorítva fékezte meg a száguldozó torpedót, mielőtt az elvitte volna az összes zsinórját. Erre persze kihajlott a műcsali hármashorga és szerencsére távozott a kéretlen vendég. A parton megvizsgáltuk a viharvert műcsalit, készítettem róla néhány fotót is...

A következő akció nálam esett meg. Közvetlen naplemente előtt verte le valami UV zöld „glavinjarámat”. Mint kiderült, a tettes egy jól megtermett balin koma volt, mely teljesen behörpölte a húsz grammos műcsalit. Ellenfelem derekasan küzdött a zavaros vízben, de rajtam nem foghatott ki. Készítettünk róla pár fotót, majd útjára engedtük az első, kiló nyolcvanas májusi őnt. Csupán egy bő órát töltöttünk el a Duna partján, de úgy gondolom mégis megérte. Elégedetten ültünk be kocsinkba, hogy hazafelé zötykölődve, már a következő támadást tervezgessük az öreg folyó ellen.Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Kedves allstar!

Köszönöm a biztatást és örülök, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel... ;)
Üdv.

Tom

2
allstar
7 éve

"Szétvetett a méreg látván, hogy egy horgászember ennyire ne tisztelje a környezetét..."

Sokszor esik meg ez velem is, néhány ember egyszerűen nem tiszteli a természetet, és ez engem mindig felbosszant. Fogjál ezután is sok halat Bogyó bá' :)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200 37999Ft

hirdetés