Technika

2015.04.15. forrás: Szobapeca

Bréking nyúz, mondhatnánk. Jelentem, fejlődőfélben a fotótechnika! Hogy ez milyen módon jelenik majd meg a későbbiekben a blogon, még nem tudom, de a beruházás megtörtént, a többi pedig - attól tartok - rajtam múlik.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászpályafutásom utolsó 10 évében egyre nagyobb szerepet kaptak a peca során készült fotók. 2004-ben lett először egy kis kompakt gépem, aztán elnyűttem két bridzskamerát is. A második masina (egy Lumix FZ-45) ötödik éve dolgozik nekem, s attól tartok, a zord körülmények kicsit kikezdték már a lelkemet... Repedt kijelző, némileg lelassult működés, néhány notóriusan nem működő funkció, de makulátlan lencse jellemzi.

A kis kompakt volt a legegyszerűbb. Zsebből elő, bekapcs, katt, kész. Szigorúan automata üzemmód (mi más?). Tudott amit tudott. Nem sokat, de azt üzembiztosan. Ha valamit közelről akartál lefotózni, akkor közel mentél. Ennyi. Oroszlánt ne fotózz vele, medvét se... Az első bridzsgép volt, amivel kitágult a világ. Illetve közel jött, köszönhetően a 12-szeres optikai zoomnak. Az volt az első eset, amikor úgy gondoltam, tanulni kéne a fotózást. Nem lett belőle semmi. Automata üzemmód, nagy néha valami témára kitalált program. A második bridzskamera még izmosabb, 24-szeres zoommal, csili-vili, gombok, tekerők. Most már megtanulok fotózni! Tényleg! Akarjátok tudni? Szerintem nem. Látjátok.

Az új technika egy DSLR. Gonoszul néz engem itt jobbról az asztalon. Sunyin pislog, ha ránézek, behunyja a szemét. Nem szól, csak lapít a piszok. Érezni, hogy ő más. Kényesebb, munkásabb darab. Kétkezes. Vele nem fotózol egy kézzel, másik kezedben a farkával integető márnát tartva. Nem veszed elő, amikor az északi szél balról az arcodba fújja a homokot, meg a nejlonzacskót. Nem vonod meg a vállad a szemerkélő eső láttán, hogy ennyit még kibír. És ha valamit igazán közelről akarsz láttatni, akkor közel mész. Mint az elején... Cserébe kis odafigyeléssel, kis (sok) tanulással olyan képeket is tud, amiről eddig álmodni sem mertem. Ez néhány egyszerű kattintgatás után kiderült. Valamit valamiért...

Az első pár pecára még nem jön velem, aztán majd összeszokunk. Remélem. A kezemben csapkodó márnához majd kölcsönkérek egy kis kompakt gépet valamelyik gyerekemtől. Már ha odaadják... Bízom benne, hogy megéri majd a pénzét és remélem, a blog képanyagán is meglátszik majd. Előbb, vagy utóbb.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »