Szezonindító horgász akciók 920

Süllő helyett amur

Általában a zord téli hónapok kecsegtetnek a legszebb süllőkkel a Dunán... na de hogyan is indult ez az esztendő? Hát horgászati szempontból bizony katasztrofálisan. :o( Az év elején beköszönő erőteljes felmelegedés magával húzott egy zavaros árhullámot, ami egészen elsőfokú árvízig csúcsosodott, hosszú hetekre elvágva a gumihalas pergetés lehetőségét előlünk. Felmerül bennünk egy tiszai horgásztúra ötlete is, de ott meg a befagyott tározóról alvízre húzódó kormoránok 1500-2000-es raja szállta meg a folyót, megtizedelvén a békésen vermelő halakat. Szinte lehetetlen, de egész januárban sarokba kényszerült pergető botom, én pedig inkább más programokat szerveztem magamnak a horgászat helyett. Ám, minden nap lesegettem a vízállás előrejelzést, mikor jön végre el az idő, hogy újra próbára tehessem szerencsémet szeretett folyómon.

Camping - Prologic Cruzade 640
hirdetés

Január végére a helyzet némileg javulni látszott, hiszen a vízállás bekúszott a kritikus szint alá, mikor már partról pergetve is le lehet tenni ésszerű ólmozással a gumihalat a fenékre. Ám hiába nyugodott meg a Duna, hiába a kedvező időjárás és a tisztuló víz, sajnos ezek a próbálkozások sem jártak sikerrel. A süllők nem voltak a megszokott helyeiken, mi pedig bottal ütöttük a nyomukat és rendre kapufát lőttünk. Mások is panaszkodtak, ez a szezon valahogy nem az igazi. Mégis akadt egy emlékezetes kaland, amikor hihetetlen módon meglepett minket az öreg folyó és leckét adott számunkra, emlékeztetve rá, itt bizony bármikor, bármi megtörténhet.

 Egy kellemes január végi napon szálltunk ladikba Zoli és Laci barátaimmal. Mindketten rutinos vén dunai róka hírében állnak. Ha velük ülök egy csónakban, mindig újabb és újabb tapasztalatokkal gazdagodom kalandjaink során. A hőmérséklet valamivel fagypont fölött szambázott, viszont a szél kitartóan fújt, ami bizony jelentősen csökkentette hőérzetünket. Már végignéztünk pár, korábban szép süllőket adó törést, de rablóhalaknak se hírét, se hamvát nem találtuk. Lassan kezdtük feladni a reményt, mikor egy váratlan pillanatban Zozo műcsaliját valami erőteljesen megsorozta. Barátom keményen beletartott az akcióba, mire botja azon nyomban perecbe hajlott.

Iszonyat erővel tépte le a zsinórt a beköszönő idegen az orsó dobjáról. Először harcsára gyanakodtunk, de egyáltalán nem annak megfelelően viselkedett ellenfelünk. Felmerült egy nagy csuka eshetősége is, de igazából fogalmunk sem volt róla, mivel is akadtunk össze. Nem telt bele sok idő mire megjelentek az első burványok a víz tetején. Szemünket meresztgetve vizslattuk, vajon ki lehet a zsinór végén? Még pár mélybe törés, majd méltóságteljesen felfeküdt halunk a csónak mellé, mi pedig megdöbbenve tekintettünk egymásra. Egy hatalmas fehér amur nézett farkasszemet velünk a zöld habokban. Ráadásul szájkörnyéki akadással. Hát ez meg most mi?

Ezt volt ugye az első kérdés... utána egyből jött is a következő: És most hogyan szedjük ki? :oP A süllős merítőbe bele se fért volna a behemót növényevő, bojlis szákot meg persze nem hoztunk magunkkal, mint más normális pergető horgászok sem szoktak. A süllőt, csukát, harcsát simán kivesszük kézzel, esetleg grippel, de ezzel most mit kezdjünk? Csak bámultuk a hatalmas torpedót, ahogy ott lebegett a sodrásban. Laci megérintette a szájánál mire egyszeriben felrobbant a víz körülötte. Akárhogy nyúlt hozzá barátom, a hatalmas amur elemi erővel verte szét maga körül a habokat. Lehetetlennek tűnt a szituáció. :o( Próbáltunk alányúlni, hurkot húzni a farkára és ki tudja még mit... semmi sem jött be. Nem túlzok, ha azt mondom huszadszori próbálkozásra sem sikerült csónakba emelni szegény párát.


A fárasztás már több mint negyed órája zajlott, mikor végre Zozó zsákmánya kinyitotta kopoltyú lemezeit. Laci határozottan megragadta mindkét felén, majd egyazon lendülettel behúzta a csónakba. Tudom, nem a legjobb megoldás, de más módot nem találtunk. Eddigre már szegény Laci keze csontig fagyott a jeges vízben. Elképedve bámultuk, ahogy a hatalmas növényevő elterült a csónak aljában. Farok tőig 95 cm-t mértünk. Dereka háromszor volt vastagabb, mint a combom, Zozó alig bírta megemelni a fényképezéshez. Súlyát nagyjából húsz kilóra saccoltuk. Hihetetlen, hogy gumihallal pergetve ekkora amur került a horogra. Az, hogy külső akadás történt, vagy a hatalmas növényevő rámozdult e a plasztik csalira, már sosem tudjuk meg, ezért ebbe a vitába nem is mennék bele. Mindenesetre hatalmas harc volt, olyan, amilyet majd félmázsás Pós harcsám óta nem volt szerencsém megtapasztalni.


Hatalmas leckét kaptunk a Dunától, hogy itt bizony tényleg fel kell készülni minden eshetőségre. Nagyon észnél kell lenni és mindig számítani a beeső kapitális halakra, vagy váratlan vendégekre is. Én úgy gondolom, hogy ez most egy olyan szituáció volt, amire igazán nem is lehet normálisan felkészülni. Nyilván süllőhorgász nem hord magánál bojlis merítőt, vagy pontymatracot. A körülményekhez képest próbáltuk a legsportszerűbben megoldani a helyzetet. Így sikerült. :oP Süllőt a továbbiakban sem fogtunk. Ám, februárra változni látszottak a körülmények. Talán a tél utolsó leheletével sikerül majd megfogni az év első süllőjét... a következő írásomban biztosan ki fog derülni. ;o)


És most tekintsétek meg a hatalmas amur fárasztásról és beemelésről készült videót:

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Jah, és arra a hamis vádra reagálva, hogy nem ismerem el a barátaim horgásztudását:

"Egy kellemes január végi napon szálltunk ladikba Zoli és Laci barátaimmal. Mindketten rutinos vén dunai róka hírében állnak. Ha velük ülök egy csónakban, mindig újabb és újabb tapasztalatokkal gazdagodom kalandjaink során."

Felső történt, 3. bekezdés. :oDDD

Tájékozódj, mielőtt megvádolsz másokat!!!

65
hirdetés (x)

Mégis honnan tudod, hogy mit közöltek velem a barátaim és hogy mit közöltem én velük? Amiről beszélsz az mind csak fikció!!! Fikciókat kérsz számon rajtam ország világ előtt? Baromságokkal vádolsz meg, amik kipattantak az agyadból? Csupán fikcióra alapozol egy lejárató gyűlöletkampányt valaki ellen, aki semmit sem nem ártott neked, csak megírja a történeteit? Amennyi energiát belefektetsz az én besározásomba, már csinálhatnál inkább valamit, amitől több lesz ez a világ, ahelyett, hogy x darab néven engem támadsz!!!

64
xumi8xumi8 (fikanick)
5 éve

Én nem mondtam meg kivel menj és kivel ne meg az se érdekel mennyit fogsz az max. csak téged érdekelhet ha annyira számolgatod és még le is íród.
Én csak arra próbáltam kitérni, hogy ilyen közös pecázások alkalmával gondolom vannak beszélgetések is amik sok sok információt tartalmaznak helyekről,módszerekről,technikákról stb. amiket elmondanak a barátaid.Csak azt szerettem volna mondani ezzel, hogy ha közölsz olyan infókat amiket a barátaid mondanak el talán nem úgy kellene leírni mint ha a saját fejedből pattantak volna ki.

63

xumi! Te aztán megmondod a frankót! Belepofázol, hogy kivel járjak pecázni, hova és hogy miről írjak??? Számon kéred mennyi halat fogtam és mekkorákat??? Mi a szent tehén van már??? És mindezt a névtelenül gyáva módon!!!!!
Még azt is véled tudni, hogy kivel mit beszélek négyszemközt. Hazugságokat állítasz rólam és még a pofádat se vállalod fel hozzá??? Milyen ember vagy te? Mások fogatják velem a halat???? Miről beszélsz már? Próbálj meg inkább kicsit magadba tekinteni, hogy milyen ember is vagy!!!!

62
xumi8xumi8 (fikanick)
5 éve

Xikion!Azért elismerhetné jobban a "barátai" tudását mert javarészt még is csak ők fogatják vele a halakat.
Írhatna többet ezekről a nagyszerű Dunai horgászokról és azokról a beszélgetésekről amikből ő kiszűri azokat az információkat miket úgy ír le mint ha a sajátjai lennének.
Megírtuk amit szerettünk volna és reméljük a jövőben majd jobban odafigyel ezekre a dolgokra :)

61
xumi8xumi8 (fikanick)
5 éve

Xikion!Azért elismerhetné jobban a "barátai" tudását mert javarészt még is csak ők fogatják vele a halakat.
Írhatna többet ezekről a nagyszerű Dunai horgászokról és azokról a beszélgetésekről amikből ő kiszűri azokat az információkat miket úgy ír le mint ha a sajátjai lennének.
Megírtuk amit szerettünk volna és reméljük a jövőben majd jobban odafigyel ezekre a dolgokra :)

60
xumi8xumi8 (fikanick)
5 éve

Xikion!Azért elismerhetné jobban a "barátai" tudását mert javarészt még is csak ők fogatják vele a halakat.
Írhatna többet ezekről a nagyszerű Dunai horgászokról és azokról a beszélgetésekről amikből ő kiszűri azokat az információkat miket úgy ír le mint ha a sajátjai lennének.
Megírtuk amit szerettünk volna és reméljük a jövőben majd jobban odafigyel ezekre a dolgokra :)

59
xikionxikion (fikanick)
5 éve

Olvasva az ellőttem szólókat nem szép dolog így támadni a szerzőt!
Sok dologban egyetértek veletek,de valljuk be ősszintén,hogy melyikőnk
lenne az,aki a saját blogjában írná le,hogy mennyivel járnak előtte más
horgászok,hmm?

58
langin1langin1 (fikanick)
5 éve

bmate! A színvonallal egyetértek.
Még talán abban is,hogy segített néhány embernek,de ettől még nem lesz Mester senki!
A noname haverja tartja az amurt és nem a Mestered!
Úgy látom,hogy vannak akik már erkölcsi vitát is folytatnak itt.

57
jimmba
5 éve

Barát1! Mindketten tudjuk,te miről beszélsz?
Szar alak vagyok? Ha te mondod,akkor biztosan!
Ha már valaki pofán akar verni,akkor jöhet próbálkozni!
Esetleg a címem megadjam? :)

56
xumi7xumi7 (fikanick)
5 éve

Ennyit arról a bizonyos sok barátokról :) Nekem lehet kevés van de azok legalább igazi barátok és soha nem támadnának hátba.Haverokból persze sok van de más a haver más az ismerős és más a barát szerintem.

55
barát1barát1 (fikanick)
5 éve

Mindketten tudjuk. Szerintem te nem akarod, hogy kifejtsem, még a végén valaki pofán baszna, amiért ilyen szar alak vagy, ha tovább fűzöd, akkor én is, és abból te nem fogsz jól kijönni.

54
jimmba
5 éve

Barát! Ne haragudj,de nem értem a kérdést!
Ha esetleg bővebben kifejtenéd,azt megköszönném.

53
barátbarát (fikanick)
5 éve

jimmba, a barát az barát, még ha szar is, ugye?

52
bmate
5 éve

valami (bocs, de a szememben) noname haverokkal
és azért mester, mert a nem tudom hány de sok éve (és minőségi szinten) írt blogjával nagyon sok horgásznak segített ebben vagy abban, vagy csak szerzett kellemes perceket

51
langin1langin1 (fikanick)
5 éve

Bmate! Ne is haragudjál már,de hadd kérdezzem meg,hogy mitől Mester a szerző?
Nézd már meg,hogy kikkel horgászik!

50
xumi6xumi6 (fikanick)
5 éve

Nem hiába kérdeztem :) Ilyen egy igazi Dunai pecás és tudom, hogy te az vagy :)

49
jimmba
5 éve

Xumi! Értem a leírtakat,olvastam az összes kommentet.
Én bevallom,hogy abszolút nem vágyom idegen vizekre,mert szinte minden
igényemet kielégíti a Duna.
Szerencsésnek érzem magam,hogy ilyen közel vagyok a folyóhoz.
Nekem az élővíz az igazi!

48
xumi6xumi6 (fikanick)
5 éve

Arról én nem tehetek, hogy mások is ugyan így látják a dolgokat mint én.Egyébként ha valahova írnak legyen az jó vagy rossz előbb utóbb mások is lefogják írni a gondolataikat ha megnézed a "Már több helyen leívtak a balinok" alá is milyen sokat írtak ha van közös téma akkor írnak ez ilyen.

47
TentebetTentebet (fikanick)
5 éve

Hagyjuk már ezt az egészet!
A napnál is világosabb,hogy az ilyen celebhorgászok mások tudásából élnek!
Persze úgy írják meg,hogy ők mekkora horgászok.
Na ettől vagyok rosszul!

46
bmate
5 éve

háppersze
eddig senkinek nem volt baja Bogyó mesterrel, most meg hirtelen egy délután három fikanick elkezdte tolni ugyanazt a rizsát

45
xumi6xumi6 (fikanick)
5 éve

Ha hiszed ha nem én csak xumi néven írok ide :) De ezt szerintem az üzemeltetők is megtudnák erősíteni.

44
bmate
5 éve

elképesztő, hogy ugyanazt a bullshitet 3 különböző nickkel is képes vagy nyomni :)

43
xumi6xumi6 (fikanick)
5 éve

Jimmba te milyen sűrűn jársz idegen vízekre? :) Vágysz a Dunán kívül más vízre egyáltalán? Mert én nem :)
Egyébként semmi rossz nincs abban, hogy vendégül látjátok csak ahogy megírja és ahogy előadja az kicsit erős sokszor ha érted mire gondolok :)
Egyébként büszke vagyok rád, hogy nem számolgatod a halakat :) Számolgassanak csak azok akik bizonyítani akarnak :)

42
vadállat
5 éve

Sziasztok!
Tamás!Minimum duplázzák a nézettséged :D A rosszindulatú embereket szard le,az őszinte barátok úgyis pacekba mondják ha valami nem frankó.Ne hagyd magad provokálni,ismered a dalt.Csak így tovább!
Roland

41
langin1langin1 (fikanick)
5 éve

Szia Jimmy!
Szerintem sincs abban semmi,ha mástól tanul az ember,csak a szerző úgy akarja beállítani a dolgokat,hogy a horgászok ásza és ő tanít benneteket.
Látom,hogy úri ember vagy és nem akarod alázni a barátodat azzal,hogy leírnád te mennyit is fogsz! :)
Neked további sok gyönyörű süllőt kívánok!

Bogyobácsi! Neked csak annyit mondanék,hogy egyszer majd te is felnősz a barátaid szintjére,de addig is szerényebben :)

40
jimmba
5 éve

Sziasztok srácok!
Bogyóval való közös pecáink nem a versenyről szólnak,hanem az élményről,amit az esetleges halfogás nyújthat.
Abban,hogy segítek neki helyi erőként szerintem nincsen semmi,hiszen ha én mennék egy idegen vízre,akkor én is szívesen venném a segítséget.
Én nem számolom a fogásaim,de nem is lényeges ez!
Azért mert valaki szeret másokkal pecázni és esetleg elles pár dolgot,abban semmi rossz nincsen.
Nem kell ezt túlreagálni!

Üdv: Jimmy

39
zezocartonzezocarton (fikanick)
5 éve

Ez a cikk is mutatja,hogy nem fogott semmit a szerző,csak a barátjának sikerült.
Ezt már több írásában is láttam :)
Ha meg nem sikerül fogni semmit,akkor ott vannak a haverok :)
Röhejes az egész,de azért tőle tanulnak és fejlődnek a helyi pergetők :)

38
xumi6xumi6 (fikanick)
5 éve

bmate én többnyire egyedül járok pecázni mert szeretek egyedül annak is megvan a szépsége hidd el :) Meg amúgy se szeretek mások helyeire befurakodni meg aztán nem biztos, hogy tetszene nekem amit ott látnék.

37
langin1langin1 (fikanick)
5 éve

Hát igen,ez a félszáz süllő,már sok embernek szemet szúrt,hiszen az írásokban hiába is keresnénk ennyit,nem találnánk :)
Meg a süllő éve volt,mert sikerült bemákolni két jobb süllőt.
Azért ezek elég nagy szavak!
Nem kell szégyenkezni,ha más ügyesebb és tapasztaltabb,főleg nem akkor,ha még segít is! Egyszerűen csak el kéne ismerni,hogy jobbak! Ennyi.
Nem olyan,valótlan dolgokat állítani,hogy együtt fejlődtök. A helyi horgász jár rendszeresen egy helyre,hogy tapasztaljon és fejlődjön. Naprakész infóval rendelkezik és amikor te odamész,már tudsz is mindent.
Nekem nem kell megfelelned semmiben,csak nem kéne elvarázsolni magadat pár süllőtől,amiket a barátaid fogatnak veled!

36
xumi6xumi6 (fikanick)
5 éve

Bocsánat FÉLSZÁZ nem ám 50 :)

35
bmate
5 éve

Ezek szerint xumi ismeri Zozót, és irígy, hogy Zozó Bogyó bácsival jár pecázni, nem vele, ezért feljött ide név nélkül fikázni. Szűkül a kör. :)

34
xumi6xumi6 (fikanick)
5 éve

Lényeg, hogy tavaly közel 50darab süllőt fogott :) ha már ennyire a számok bűvöletében élünk bár tudjuk nem verseny de biztos jólesik leírni milyen sokat is fogtunk és mekkora profik vagyunk :) Kíváncsi lennék Jimmy számolja e még mert állítólag akik sokat fognak azok már nem számolják :) Vagy vannak annyira szerények, hogy nem mondják? :)

33

Kedves Máté! Köszönöm. Ha valaki normális hangvételben ír hozzám, annak igyekszem válaszolni, de aki nem, annak nem fogok. ;o)
Üdv.

Tom

32

És ha Jimmy sokkal ügyesebb , akkor mi van? Most szégyenkeznem kéne? Ha több halat fog akkor mi van? Szégyenkeznem kéne? Ha meglépett mellőlem akkor mi van? Szégyenkeznem kéne?
Nem értem, mit akarsz ebből kihozni... azt akarod, hogy méregessem magam a barátomhoz? Hogy ki hány halat fog, ki milyen szinten áll? Elárulom neked, ez nem verseny!!! Amikor egymás mellett pergetünk, végigdumáljuk az egész időt és nem a versenyről szól. Nem is értem, mit szeretnél, kinek kéne megfelelnem...

31
bmate
5 éve

Hagyd, Bogyó bácsi, csak provokálni próbál.
Csak azzal tudsz visszaidegesíteni, ha válaszra sem méltatod.

30
langin1langin1 (fikanick)
5 éve

Olvasom a blogodat már évek óta és tisztában vagyok vele,hogy honnan kezdtétek!
Éppen ezért is írtam,hogy Jimmy barátod már évekkel ezelőtt meglépett mellőled!
Nem is értelek,hogy miért nem akarod beismerni,hogy barátaid magasabb szinten vannak,mint te. Én 12 éve pergetek,de nyugodt szívvel bevallom,hogy szívesen ellesnék pár dolgot tőlük.
Azért megnézném a közös pecáitokat Jimmyvel,mert a blogod alapján nekem az jön le,hogy csúnyán az ő oldalára billen a mérleg.
Ha meg a képeit nézem a neten,akkor meg aztán elég egyértelmű a dolog. Ő biztosan nem két süllőt fogott karácsony óta.
Azt is megnézném,hogy ki kitől tanult gumihalazni!
Nem rossz szándékból írom neked ezeket,de mindenki számára világos,hogy ki milyen ügyes horgász.

29

...

28
xumi5xumi5 (fikanick)
5 éve

Nem kértelek számon válaszolni se kell :) Csak kicsit röhejesnek tartom,hogy a kis 40-50cm-es Dunai harikat büszkén engeditek vissza a 23kilósat meg elviszitek aztán meg sírtok, hogy a Dunába nincs nagy.

27

xumi5! Hogy te mekkora patkány vagy! Kurvára nincs közöd hozzá, akár visszaengedem a halat, akár nem. Ki vagy te hogy számon kérj?

26
xumi5xumi5 (fikanick)
5 éve

Az is kicsit erős egyébként, hogy a saját útját járja :) Akkor mondhatná ezt ha egyedül járna pecázni és egyedül jönne rá saját magától dolgokra és nem mások sok éves tapasztalatait lesné el és persze nem a mások jól ismert, bejáratott pályáit látogatná oly buzgón :)

25

Kedves langin1! A gumis szezonban nem 2 süllőt fogtam, karácsony óta fogtam kettőt. A tél eleje egész jó volt.
Amit írtam, azért írtam, mert igazából fogalmad sem lehet arról, hogy mennyit horgásztunk együtt és ott milyen tapasztalatokra tettünk szert közösen. Például gumizni együtt kezdtünk el a Dunán, amikor megismerkedtünk, Jimmy még csak wobblerezett. Sok sok-sok órát dobáltunk végig együtt, amibe nagyon kevés betekintésetek van. Soha nem állítottam, hogy jobb horgász lennék ennél, vagy annál. Az ilyen faszméregetés igen távol áll tőlem. Soha nem állítottam ilyet, hogy Jimmy, vagy Zozó tőlem tanulna horgászni!!! A horgásztudásukat pontosan azzal ismerem el, hogy megjelennek rendszeresen a történeteimben. A blog nem rólam szól, hanem a szűk baráti körömről, akikkel együtt járok horgászni nap, mint nap. Soha nem próbáltam meg vér profinak beállítani magamat és soha nem kérkedtem semmivel sem. Nyilván vannak akiktől én tanulok és vannak akik tőlem tanulnak. Így működnek a baráti pecák. Nem csak tapasztalt horgászokkal járok bizony pecázni, de viszonylag kezdőkkel is és tudok örülni mindenki sikerének. Nem hiszem, hogy a horgászatban szinteket kéne elérni. Pontosan az a lényeg, hogy az ember jól érezze magát és élvezze azt amit csinál.
A blogomat vezetem a saját elképzeléseim szerint. Akinek tetszik, olvassa, akinek nem tetszik, ne olvassa. De azt, szememre vetni, hogy kikkel horgászok, mikor és kivel... ne már.
Üdv.

Tom

24
xumi5xumi5 (fikanick)
5 éve

Pos vagy ebrós harcsát még jó, hogy visszaengedik sokan mit csinálhatnának mást vele vendéghorgászként biztos nem vitt magával hűtőszekrényt az nélkül meg mire haza hozná lehetne is kidobni kb. :) Az itthoni 40-50cm-es kölökharcsák amiket fog azok meg mire lennének elég ilyen 1-1,5kg-osak :) aztán elvisznek inkább helyette egy 23kilósat aztán meg sírnak,hogy a Dunában csak kicsik vannak.

23
langin1langin1 (fikanick)
5 éve

Akkor miért írtad,hogy együtt kupálódtok,ha most meg azt írod,hogy mennyivel többet horgászik a barátod.
Ez egy kicsit ellentmondás!
Blogodat olvasva,a téli süllőszezon alatt két süllőt sikerült fognod,nos Jimmyre azért kíváncsi lennék!
A blogod színvonalas,de nem hinném,hogy Zozó vagy Jimmy pont tőled tanulna,hanem inkább fordítva.
Azért mert te publikálsz még elismerhetnéd más horgászok magas szintű tudását,főleg úgy,hogy a barátaid! Mindenkinek lejön,hogy kik is azok,akik valójában eredményt tudnak felmutatni.
Az eredményeidet nem keveslem,sőt gratulálok hozzájuk,csak ezek a dolgok,amiket leírtam,szúrták a szememet!
Zozóról nem hallottam,csak a blogodon láttam őt párszor,de Jimmyről és süllőiről sokan beszélnek, irigykedve mifelénk,mert mi is sokat vagyunk vízen és ráadásul csónakból,de az eredményeink jóval alatta maradnak.

22

Kedves Lanig! Abba most inkább ne menjünk bele, hogy ki mekkora horgász, mert az óriási butaság! Nem is kívánom összeméregetni magam senkivel, ne próbáljatok belekényszeríteni ebbe a mederbe. Én a saját utamat járom és Jimmy is a sajátját. Ő egy szakaszt horgászik, én szinte minden hétvégén máshova megyek. Óriási különbségek ezek. Barátom a Duna mellett lakik és rengetegszer le tud járni, én csak hétvégénként egy napot. Mindazonáltal én is 16 éves korom óta horgászok a Dunán és a lehetőségeimhez képest meg vagyok elégedve az eredményeimmel. Sajnálom, ha ezt te kevesled.

21
LanigLanig (fikanick)
5 éve

Azért ez elég durva kijelentés,hogy Jimmyvel együtt kupálódtok!
Fényévekkel előtted jár!
Láttam jó pár rekordlistás fogását a neten,ajánlom figyelmedbe a Haldó rekordlistáját. A blogodon is sokszor szerepel és most még a Mahornál is az ő képeit használják.
Télen Győrben láttam Jimmyt és megszólítottam. Gratuláltam neki a csodaszép süllőihez és kérdeztem tőle pár dolgot. Csak úgy ontotta magából az infókat,elképesztően sokat tud a süllőkről. Én 12 éve egy azon szakaszt horgászok a Dunán,de mégsem tudok olyan eredményt felmutatni,mint ő parti horgászként. Ezzel még sokan vagyunk így!
Nem bántásként szánom ezt,de azért egy ilyen komoly dunai pecáshoz hasonlítani magadat elég bátor kijelentés,főként úgy,hogy az eredmények nem ezt mutatják.
Mint azt előttem írták,valóban szerencsés vagy,hogy ilyen horgászoktól tanulhatsz!

20

Szia Emil!

Köszönöm szépen. Hidd, el nem szoktam túlozni a halak méretével. Van egy skálás grippem, amivel általában le szoktam mérni a fogást. Ha fél kilóval kisebbnek tűnik, akkor az azért van, mert én sem vagyok kis darab. Az utóbbi írásokban inkább centiméterben adtam meg a halak méretét, ami vitára nem adhat okot, és szerintem a jövőben is így fogok eljárni, ha sokak kétségbe vonják a súly méreteket. Ez egy nagyon szubjektív dolog, hogy ki mit lát bele. Más mértetűnek tűnik a hal egy 60 kilós és másnak egy 120 kilós ember kezében és persze az is számít, mennyire tolod bele a kamerába. Én általában nem szoktam nagyon...
Zozó 30-40 éve horgászik a Dunán, elképesztő tudást lehet összeszedni minden közös pecából. Jimmyvel 6 éve horgászunk együtt rendszeresen és ha úgy tetszik együtt kupálódunk. Ő nagyon jól ismeri a saját szakaszát, nagyon érzi a saját pályáját. Én inkább vándor horgász vagyok, mindig új viszonyokhoz alkalmazkodom. Más az erőssége neki és nekem is... és ez így van jól.
Köszönöm szépen a dicsérő szavakat :o)
Üdv.

Tom

19
pecas22pecas22 (fikanick)
5 éve

Szia Bogyó bácsi!
Először is gratulálok a blogodhoz!
Már régóta figyelemmel kísérem az írásaid és nekem is feltűnt,hogy sokszor
a halak leírt mérete,enyhén szólva túlzóak.
Nem rosszból írom,csak sok esetben a képeken, fél kilóval kisebbek a halak,mint amit leírsz.
Ettől függetlenül nagyon igényesek az írásaid!
Annyiból szerencsésnek tartalak,hogy ilyen tapasztalt horgászoktól tanulhatsz,mint Zozó vagy a dunai süllőmágus Jimmy!
Engem nem zavar,hogy ha valaki hazaviszi az idegen fajok valamelyikét,de az őshonos halainknál,már én is mértékletesség híve vagyok.
További sok sikert a blogodhoz!
Üdv. Emil

18

Kedves pel!

Én a halaim 99%-át természetesen visszaengedem, de vannak esetek, amikor el kell vinni. Tavaly 3 süllőt vittem haza, abból kettő szerencsétlenül akadt, egy pedig családi rendezvényre kellett. Úgy gondolom, hogy nincs ezzel semmi baj, ha az ember önmérsékletet tart. Idén még nem vittem haza semmit, pedig fogtam szép süllőt és harcsákat is.

Az amurra visszatérve, természetesen sérült a harcban és aki fogta, úgy döntött, hogy elviszi. Sajnos ez van. Nyilvánvalóan nem szólhatok bele, hogy más mit kezd a zsákmányával, de Zozó a halai nagy részét szintén vissza rakja, főleg a süllőket. Nem várható el egy horgásztól, hogy a boltba vegye a halat, de azért fontos mértéket tartani.
Köszönöm a hozzászólásaidat ;o)
Üdv.

Tom

17
pelpel (fikanick)
5 éve

Én sem engedtem volna vissza, szerintem "kapott" is a nagy csatában, meg a csónakdeszkán, nem sok esélye lett volna, nem bírják a strapát.

Kötekedni nem akarok, láttam a videóid között a podeltás harcsát visszaengedted, pedig azt nem lett volna szabad, ha meg meglátja a rendőr akkor megbüntet érte. (Sőt még ha a süllőt visszaengeded akkor is.) Rovigo megyében legalábbis biztos, de ahogy nézem Te is ott voltál.

Igazából nincs is kérdésem hozzád, csak elkalandoztam, hogy amíg a Po környékén meg az Ebrón, ha elhozol halat (kulturáltan feldolgozva, nem beleket szanaszét) akkor az ottaniak szemében hős vagy, itthon meg rapsic.

Itthon meg ha nem engeded vissza, ha nem is rapsicnak, de minimum gyökérnek mondanak. Ha visszaengeded akkor meg az "alap".

Persze tudom, se a Po, se az Ebro nem fagy be, más "éghajlat", nem vermelnek a halak, nagyon sok van (Poban már nem annyira.) Itthon meg szegények alig vannak.

Itthon ha fogsz egy 35 cm süllőt, kukoricával, tilalom alatt, oda kell írnok, hogy "természetesen C&R" mert megköveznek azok az emberek, akiknek nagy %-a még pár évvel ezelőtt minden halat elvitt...

Szerintem 2 nagyobb tábor van itt, az egyik aki a "C&R C&R"-t ordibálja vérbeforgó szemekkel, a másik pedig aki azt az elvet követi, hogy "ha én nem viszem el, elviszi más"
Én e kettő között lavírozok, én tudom mennyi, milyen hal kell a "fagyóba", mit sajnálok már megölni, miből van kevés a vízben...

úgy vagyok vele, hogy már azt sem tudom mit akartam írni a legelején, de ha már bepötyögtem akkor el is küldöm a hozzászólásomat,
végül is "fikanick"

Még egyszer gratula halhoz!

16

Ha igen, ha nem, semmi közöd hozzá!

15
xumi4xumi4 (fikanick)
5 éve

A 20pluszos téli harcsa nem volt tájidegen :) de gondolom azt vissza is engedték :)

14

Kedves Pel! Amennyiben nem ugyanaz a személy vagy, minta másik kommentelő, elnézésedet kérem. A mérlegelés nem lett dokumentálva, sosem dokumentáljuk. Az írásban nem túloztam, ha kisebb lett volna a zsákmány, akkor azt írtam volna le. A képek nem igazán adják vissza a hal méreteit olyan módon, mint ha ott lettél volna. Az amur pedig nem lett visszaengedve. Aki fogta, úgy döntött, hogy elviszi. Én nem értettem vele egyet, de ez van. Tájidegen halról beszélünk ugye.

13
xumi4xumi4 (fikanick)
5 éve

Hát persze :) de a kérdés az kérdés illik rá válaszolni legalább Pel kérdéseire ha az enyémekre nem is.

12
pelpel (fikanick)
5 éve

Elnézést kérek, ha megbántottalak.
Szerintem én nem voltam rosszindulatú, ha úgy érzed akkor elnézést kérek még egyszer.
Lehet ostoba vagyok, hogy alábecsültem a hal súlyát.
Én csak annyit írtam, hogy mivel nem lett megmérve a hal, csak "saccolva" kevesebbnek látom a képek alapján, úgy hogy fogtam már amurt párat.
De nem értem miért rosszindulat vagy ostobaság az, hogy megkérdeztem dokumentálva van-e a mérlegelés, és hogy képes volt-e még a hal elúszni.

11

Kedves xum pel, vagy akárhogyan is nevezed magad! A hozzászólásaid nem alapulnak, csak merő rosszindulaton és ostobaságon, ezért vitába sem fogok veled szállni. Egyet mondok csak: nem kötelező elolvasni a az írásaimat! Senki sem tart pisztolyt a fejedhez, hogy végigolvasd a történeteket!

10
xumi4xumi4 (fikanick)
5 éve

Még is hogyan mértétek meg? Fejénél lógatva úgy ahogy kivettétek? Kitalálom volt mérlegelőzsák :) meg kereken 20kilót mutatott a mérleg :) Amúgy meg miért nem egyedül nyomod ha akkora nagy sztár vagy?

9
pelpel (fikanick)
5 éve

kérdezném a cikk írójától, hogy az utólag mérésről készült-e felvétel? illetve ezt miért nem írta a cikkben?
A végén el tudott úszni a hal, vagy elpusztult?

8

Keves xumi!

A hal utólag le lett mérve és megvolt a 20 kilogramm. Jómagam meg nem 100, hanem közel 120 kiló vagyok. Ezzel a számháborút rövidre is zárnám. A szerző én vagyok, nem pedig Fishmageddon. Ennek illett volna utána nézned, mielőtt csípőből támadtál rá! A harmadik alaptalan dolog, hogy Zoli nélkül nem lenne miről írnom, egy rosszindulatú hazugság. Lassan hat éve vezetem a blogomat és nagyjából 140 történetet publikáltam ez idő alatt, amiből Zozó talán fél tucatban szerepel. Tulajdonképpen miről beszélsz? Kérlek, tájékozódjál, mielőtt ilyen vádakkal dobálódzol, ha nem akarod, hogy itt megmosolyogjanak páran! Zozó pedig nem a mesterem, hanem a barátom, mint sokan még, akikkel együtt pecázok hétvégéről hétvégére.
Üdv.

Tom

7
xumi3xumi3 (fikanick)
5 éve

Főleg rád, hogy ilyen mesterek mellett tanulhatsz mint Zoli mert valljuk be nélkülük nem nagyon lenne miről írni :)

6
Fishmageddon
5 éve

ejj, de irígy valaki :)

5
xumi2xumi2 (fikanick)
5 éve

Bár ahogy írta a 100 kg-os szerző 3szor volt vastagabb a hal dereka mint az ő combja :) szerintem ez simán lehetett 40es amur is akkor :) Ha ilyen jól saccoltok máskor jobban jártok ha megméritek mielőtt dobálóztok a számokkal ha csak nem akarod, hogy megmosolyogjanak itt páran :) Lehet vannak itt néhányan akik nem most láttak először 90-100cm-es Dunai amurt? Egy fogás soha nem attól lesz szebb, hogy ráteszel fél vagy akár több kilót de majd rájössz magadtól is :) minden jót!

4
Fishmageddon
5 éve

mégis, mi alapján sikerült belőnöd, hogy ez nem 20, hanem 15 kilós hal?
kíváncsi lennék...
kiszámoltad a fogója testmagasságából? :) a csónakdeszkák számát elosztottad a pikkelyátmérővel? békauszonnyal úsztál mellettük és fárasztás közben lemérted a súlyát?

mert gondolom arról sincs fogalmad, hogy egy 65 vagy egy 110 kilós ember tartja...

3
xumixumi (fikanick)
5 éve

Az író szeret mindig kicsit rátenni :) majd idővel talán kinövi
A megfogójának meg garat.

2
pelpel (fikanick)
5 éve

nem semmi lehetet!
gratula.
bár szerintem ez a hal messze van a 20tól, 15 kb, de persze ez nem számít, grat még1x

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés