Bojlis felszerelés kezdőknek 2.rész - Csak a fontos kiegészítők

2012.06.28. forrás: PiranhaFishing

Az első részben a botok és az orsók kiválasztásáról esett szó, most ebben a cikkben a legszükségesebb kiegészítőkről szeretnék pár szót szólni. Kezdjük azokkal, amikkel ténylegesen megfogjuk a halat.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Zsinór

Sokan és sokszor abba a hibába esnek, hogy a nagy halak megfogását valami ember feletti teljesítményhez köti, és a szükségesnél is jóval erősebb felszerelést vesz. Ez a zsinórokra is igaz. Régen kellett a 0.40 - 0.50mm es átmérőjű zsinór, hiszen azoknak volt csak kellő szakítószilárdságuk. De azóta eltelt 20-25 év és az ipar nagyot lépett előre. Mi se ragadjunk le a régi technikánál. Ma már egy jobb 0.30-as zsinór kellőképp megfelel az elvárásainknak. Ha tehetjük, és szimpatizálunk az angol gyártókkal akkor ajánlatos az ő szakítószilárdság értékükből kiindulni. Ugyanis az angol méréseknél csomózott, sokszor elrontott csomóval megkötött tesztekkel mérik a zsinór képességeit. Az extrém magas szakító értékeket az olasz gyártóknál láthatunk, ezek csomómentes teszteken alapulnak, és az átmérőre vonatkozó méreteket is eléggé egyedien gondolják.

Ami fontos, hogy a különböző helyekhez különböző zsinórok szükségesek. Ugyanis egy nagy kiterjedésű mindenféle akadótól mentes vízen jobban járunk, ha lágyabb nagyobb nyúlású de jó memóriájú ( ha megnyúlik-vissza is húzódik) zsinórt alkalmazunk.[egyes zsinórok 100méteren akár 12-15métert is képesek nyúlni] Itt nem kell erőltetni a halat, szebben és kíméletesebben is tudunk vele bánni. Egyszóval humánusabb.

Viszont ha akadós helyen horgászunk akkor egy minimális nyúlású zsinór kell nekünk. Nem is arról van szó, hogy ezek a zsinórok durvábbak,csak,hogy alacsony a nyúlási tényezőjük. Hiszen nem akarjuk,hogy leakadjon, márpedig ha halunk megtoldhatja ideiglenes pórázát pár méterrel akkor bizony ő élni fog a helyzetével és lerázza a szerelékünk.

Színlátása van a halaknak, de nem fognak egy élénk fluo színű zsinórtól hanyatt homlok menekülni. Főleg ha mondjuk ólombetétes előtét zsinórt is használunk. A csalinktól nagyon nagyon messze kezd csak el a zsinórunk a botspicc felé emelkedni, az aljzaton fekvő zsinór pedig beiszapolódik a hazai vizek többségében igen gyorsan. Mellesleg az élénk színű zsinórt jobban látjuk mint éjszaka, mint nappal.

Dobóelőkét fonottból köss ha egyáltalán akarsz ilyennel bajlódni, ugyanis egy 0.30 as és mondjuk egy 0.40-es zsinór csomózásakor akkora lesz a csomó mérete, hogy a nagy méretű gyűrűk ellenére hatalmasat rándít a boton és még akkorát se dobunk mint nélküle, nem beszélve a gyűrűk esetleges töréséről.

Az előkékről majd máskor, mert az egy nagyon hosszú történet.

Ólom

Mivel nélkülözhetetlen a szerepük a szerelékekben így pár szót megérdemelnek. Ugye nélkülük se bedobni se akasztani nem tudnánk. Legtöbb ma már szinterezett ez egy felületi kezelés ami révén ha elvesztjük az ólmot akkor az nem szennyezi a vizet. Rengeteg alakú és méretű létezik. De elmondható, hogy két jól elkülöníthető fajta létezik.

 

 

Persze létezik más megoldás, vas és cink ötvözetekkel próbálják helyettesíteni az ólmot, de a már elterjedőben lévő természetes kövek is jó alternatívák.

Horog

 

Ehhez a témához kevés lenne ez a cikk. Rengeteg féle horgot kaphatunk. Különbözőek kellenek a süllyedő és a pop up csalikhoz, különböző csalifelkínálási módokhoz.Ha van kitől akkor kérj tanácsot, hogy neki melyik típus vált be, ha nincs akkor keress egy számodra elfogadható árú terméket és tapasztald ki, hogy-hogyan is működik jól. Arra azonban figyelj, hogy ezeket a horgokat ne csak felkötni tudd, hanem tudd azt is, hogy mikor jött el a csere ideje. Ha tetszik-ha nem a horog az egyik leggyorsabban fogyó eszköz. A hegy kopása nem megfelelő akadást, az pedig halvesztést okoz. Ha még kezdő vagy, és intenzíven telepített tavon próbálsz tapasztalatokat gyűjteni, ha lehet használj szakáll nélküli horgokat. Kímélik a halat, és téged is megtanít a fárasztásra.

Pontymatrac, fertőtlenítő, nagyméretű kiemelőháló

Nem is olyan rég a 2000-es évek legelején is lehetett még olyan elvileg a horgász kultúrát népszerűsíteni vágyó lapban is találkozni olyan írással ami csak lábjegyzetként, esetleges extraként említette a pontymatracot, a sebfertőtlenítőt pedig hírből se akarta ismerni. A horgász könyvek (sokszaregybekötve) pedig szintúgy nem taglalják, ha pedig kitérnek rá akkor valamiféle úri huncutságként említik. Ha lehet akkor sose hagyd otthon! Ha tényleg komolyan gondolod a halakkal való kíméletes bánásmódot akkor tekints rá úgy mintha a horgászbotod lenne.

 

Sebfertőtlenítőt szintúgy hurcold magaddal, ha egy vacak Mekis kajára ott tudsz hagyni 1500-at akkor ezt is engedd meg magadnak. Aki meg akkora takonyparaszt, hogy kinevet a használatáért azt nyugodtan kínáld meg a merítőnyéllel. A napijegyes bér tavakon a pontymatrac, fertőtlenítő, szakáll nélküli horog szenthármast kötelezővé tenném, dehát biztos sokkal több károgást hallanának a tógazdák, de ha beállna ez a szokás a fogásokon is meglátszódna az eredménye.

Nagyméretű kiemelőszák, ha lehet sűrű szövésű legyen, hogy a hal testsúlya egyenletesen nyomja a hálót. Ne felejtsd el ez nem merítőszák! És ezt se felejtsd otthon, ja és ne vegyél semmi szart össze, ha nincs pénzed a hiper carbon cuccokra, akkor keress alu csőből profilnyomással erősített nyelet, kicsit nehezebb, de örök élet meg egy nap !

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »