Bojlis felszerelés kezdőknek 1.rész - Bot és orsó választás

2012.06.07. forrás: PiranhaFishing

Évről-évre egyre nagyobb gusztusom támad belevágni valami új horgászmódszerbe. Régóta kóstolgatom a bojlizást, de eddig még nem sok lépést tettem az ügyben, hogy elkötelezzem magam ezen ponty fogási lehetőség mellett. Többek között azért, mert nincs olyan jellegű tó a közelemben ahol ezt gyakorolni tudnám relatíve olcsón, és még nagyobb testű pontyokat is tudnék zsákmányolni.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

Pénznyelő helyek akadnak szépen, de oda még nem vitt a lélek. Szóval többszörösen meg vagyok lőve ezzel a kérdéssel, de szeretném a horgász tudásomat és élményeimet is gyarapítani. Egyszóval belevágok!

Ebben az írásban pár a gyakorlatban is használható tippet szeretnék adni a hasonló cipőben járó horgásztársaimnak.

Gondolatébresztő

Mivel a választék óriási, és akármilyen döntésünket is alá tudjuk támasztani érvekkel, azért ne dőljünk be egyből egy jó marketing dumának, vagy a pénztárcakímélő akciós szetteknek. Hogy miért? Mert átgondolatlan és ésszerűtlen döntésekre sarkallnak. Jobb ha saját magunknak gyűjtjük össze az adott tételekről az információt.

A Bot

 

A bot minden horgászati módszer nélkülözhetetlen része, és rettenetesen meg tud vezetni bennünket. Gondolkodás nélkül el lehet rájuk költeni kisebb vagyonokat, de olyan szemétet is össze lehet vásárolni, költségkímélés céljából, hogy már másnap megbánjuk. Mint mindenhol itt is igaz, hogy a selejt megbosszulja önmagát, és a minőséget bizony meg kell fizetni.

Tudom ez egy hatalmas közhely, de teljesen igaz is! Ha ezt a békát lenyeltük, mehetünk vásárolni. A jelenleg itthon kapható kínálatot mazsolázva 6ezer forinttól akár 120ezer forintig is kiadhatunk egy-egy botra. De mivel kezdőként keresünk botot így lőjük be az árszintet 15-és 25 ezer forint közé. Ez az az árszint ahol már a neves gyártók is képviselteik magukat. Igaz ezért még csak belépő szintű termékek vannak, de ez nekünk megfelel.

Tipp: Ha nincs ennyink sem a botokra, akkor keressünk apró hirdetésekben, de csakis a nagyobb márkákat! (Shimano, TF Gear, Fox, Chub, Prologic, IRC, Daiwa, Trakker) de itt is csak a belépő szintet találjuk meg olcsón.

Persze, ha valakinek nem számít az ne nézze az árcetlit, csakis a bot tudását, de azok a kis nünansznyi dolgok amik sokba kerülnek rajtuk, az egy kezdő, de még egy haladó sem tudja kihasználni.

De most lépjünk túl az áron, és nézzük, mit is kell tudnia egy jó kezdő botnak. Ha előtte finom szerelékes módszerekkel kergetted a halakat, akkor egy lágyabb karakterisztikájú 2,5lb és 3lb közötti tesztgörbével rendelkező bot lesz a favorit. Ha pedig a a hosszabb botokkal dolgoztál eddig akkor a 12"-jelzésű (12láb = 3,60m) botokat kerüld. Mindenki megtalálja a számára megfelelő hosszt, de az extrém rövid 10" és 11" (3,00m és 3,30m) hosszúságú botokat felejtsd el, átlag horgászathoz a legtöbb terepen 12" vagy 13" kell (3,60m és 3,90m). Dobni ezekkel is lehet elég tisztességes távokat, de ahol már kevésnek bizonyul, az még nem a kezdők pályája lesz.

Mi az a tesztgörbe? Az angol Test Curve szó magyar jelentése, a megértéséhez vegyünk egy 3lb- botot, itt a tesztgörbe 3lb súllyal hozható létre. Ami annyit tesz, hogy ha a botot vízszintesben tartanánk akkor 3lb (1lb= 454gr) azaz 1362gr súly húzná le a spiccét annyira, hogy az a nyéllel 90°-os szöget zárjon be.

Ez nem a bot dobósúlya! A dobósúlyt nem lehet pontosan megadni, mivel minden botnak más és más. De ha a lb számot beszorzod 30-al akkor megkapod a körülbellüli értéket. Tehát 3lb-ás bot esetén ez 3x30~35 = 90-105gr. Ez annyit tesz, hogy 90-105gr körül lesz az a súly amit a bot a legmesszebbre tud elröpíteni erőfeszítések nélkül.

Erősebb tesztgörbe olyan helyre kell, ahol nem engedélyezett a behordás. Ilyen helyeken a 3,5lb a minimum. Ez viszont már nem a kezdők terepe, hiszen itt már gyakoriak a 120g vagy feletti dodósúlyok, és a meghorgászott távolság is elérheti a 130 métert. Ám ezek a felszerelések kényelmetlenül nehezek, fárasztó velük dolgozni, a hallal is nagyon óvatosan kell bánni, hisz ezek a botok nem hajthatók karikába mint egy jó feeder. Emellett ezek a felszerelések csak itt használhatóak, mivel speciálisan csak erre jók! Ezt csak mint érdekesség említettem. NEM ! ismétlem NEM ! ez lesz a mi botunk. Ne kövessük el azt a hibát, hogy csak aminél nagyobb számokat kergetjük! Tökéletes lesz nekünk egy 2,5lb vagy 2,75lb bot is!

Nyél: ez is egy sarkallatos kérdés, van aki az egybe nyélre, van aki az osztott surf nyélre esküszik. Ki kell próbálni, hogy nektek melyik áll kézre jobban. Próba nélkül ne dönts!

Az Orsó

Itt is zavarba ejtő a választék, és talán még nehezebb kiigazodni az egyes típusok között mint a botok esetében. És itt is túl kell látni a rengeteg gagyi fölött, hogy tényleg tartós, és élvezettel használható darabokra leljünk.

Ha lehet itt még jobban a neves gyártókra kell figyelni. Hiszen nem 1-2 használatra vásárol az ember, főleg a kezdő ilyen felszereléseket. Ellenben áruk még a belépő szinten is elég borsos, és a különböző apró hirdetésekben sem találunk igazán alacsony áron jó minőségű orsót.

Rengeteg cég specializálódott a kispénzű horgászok igényeit felismerve, ontják az orsónak látszó tárgyakat, és telítik a piacot az olcsó szeméttel. Rengetegen bele is ugranak ebbe a csapdába. Mi ne kövessünk el ilyen szarvas hibákat.

Mire figyeljünk orsóválasztáskor?

Minden olyan tényezőre, mint amit bármely orsó vásárlásakor szem előtt kell tartanunk. Vesszőparipám a megbízhatóan működő zsinórvezető. Ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogyha egy vékonyabb zsinórból pár métert magunkkal viszünk egy tekercsen, otthon mindkét végére kötünk egy hurkot, beakasztjuk a klipszbe az egyik hurkot,és az üzletben a kiszemelt példányokra tekerjük fel. Nem kell több 2-3méternél. Majd az orsó fékét kis ellenállásra állítjuk és meghúzzuk a zsinórt. Ha a kis erő hatására is szépen mozog, az már fél siker, de a zsinórvezetőnek a szerelék behúzásakor is forognia kell, szóval a lehető legkisebb erőhatást fejtsük ki amikor ellenőrizzük, a jó görgő mindig mozogni fog! Azt ugye nem kell ecsetelnem, hogy a bepödrődő zsinór veszít szakítószilárdságából, csökken a dobástáv és gyorsabban is lesz csere érett. Szóval "csak" ennyire fontos egy jó görgő. Ami viszont nem számít, hogy a görgő csapágyas vagy perselyes. Etalonnak tekinthetők az olcsóbb Shimano termékek amelyek műanyag perselyesek, és ha évente kitisztítják őket, akkor sokáig kiszolgálják az embert. Én 2004-ben vásároltam egy 4000-es Catana RB-t és a görgő kis mérete ellenére azóta sincs vele gond, de tisztítani kell!

Nem kell tucatnyi csapágy! Ne dőljünk be a tizen-huszon csapágyszámmal kecsegtető orsóknak. 3-4 csapágy bőven kiszolgál minket, ellenben a Shimano is kínál 1 csapágyas nyeletőfékes orsókat, ha ezt szemeltük ki csak bátran! Ugyanis bármikor ha a persely elkopik ki lehet cserélni azokat akár csapágyra is! Így olcsón egy kitűnő orsóhoz juthatunk.

Ami még fontos az a fék jó állapota – nem tapadhat le! Ezen nincs mit bonyolítani ha már a boltban vacakol akkor felejtsük is el, sokan próbálnak otthon javítani rajta kisebb-nagyobb sikerrel, de az nem egy minőségi orsó ismérve, hogy az első horgászat előtt szét kell szedni és lesorjázni a féklamellákat.

És a jó felkapókar. Ugyanis a felkapókar nem csapódhat vissza erőteljes lendítéskor, és nem nyílhat ki erőteljes fárasztás során sem. A fém zsinórklipszbe- se szerelmesedjünk be, hisz azt bármikor helyettesíteni tudjuk már az itt megjelent tippel is!

A hajtókar is fontos, hisz kényelmesnek kell lennie, de azt se felejtsük ez, hogy az csereszabatos más hajtókarokkal, szóval ha úgy kényelmesebb akár cserélhetjük is azt.

Visszaforgásgátló. Csakis tűgörgős azonnali visszaforgás gátlóval ellátott orsót vegyünk meg! A régi kilincses megoldást felejtsük el szépen, zavaró kottyanások és össze vissza járó orsórotor kell a fenének!

Nyeletőfék Első körben barátkozzunk meg a gondolattal, hogy nyeletőfékes orsóra lesz szükségünk! Mégpedig azért mert a nyeletőfékes orsók használata konfortosabb – nem kell a már jól beállított fékünket eltekergetnünk, mellesleg egy kilazított elsőfék sose lesz olyan mint a nyeletőfékkel beállított. Sok halvesztéshez vezethet még gyorsfékes tekerők esetében is. Marker úszós mélységmérésnél szintén nélkülözhetetlen, mivel egyszerűsíti a dolgunkat. Ezeken felül pedig többcélú eszköz, akár más horgász módszereknél is használhatjuk őket pl:rablóhalazás élő csalival, halszelettel.

A nyeletőfékkel szerelt orsóknak is két változata van a hátoldali billenő kapcsolós kivitel, és az első fékcsillagba épített dobfékesek. Ha jót akarunk magunknak akkor kezdésnek csakis a hátoldali billenőkarosat válasszuk! Sokkal előbb megtanuljuk jól használni és beállítani is a nyeletőféket.

Nem nyeletőfékes orsók:
Mivel a nyeletőfékes és nagy méretű orsók egyik hátránya a megfizethető ár kategóriákban a hatalmas súly, sokan inkább a távdobó dobbal ellátott nagy méretű elsőfékes orsókat választják annak reményében, hogy azok kevésbé húzzák a kis kacsójukat. De ez sem így megy. Többségük Quick Drag (gyors fékes) fékcsillaggal ellátott, de az minden csak nem nyeletőfék!
A nagyon olcsók itt is felejtősek, rettent gagyikba lehet belefutni! Sajnos a minőségibb de olcsóbbak itt is nehezek mint a sár. Ahhoz hogy 500gr alattit tudj venni és az minimum 55-60-as legyen, bőven 100ezer forintot le kell szurkolj! Tehát ez is zsákutca és még nyeletőféked sincs! Hatalmas öngól.

Kompaktot vagy távdobót ?
Hát ez a legnehezebben megválaszolható kérdés. Hiszen kezdőként egy távdobó, nagy zsinórtároló kapacitású lenne az igazi, de ezek a legdrágábbak , és 50-100ezer forintot nem engedhet meg mindenki magának. Ezért egy nagy kompromisszumot kell kötnünk. Lehet hogy csak egy kompakt orsóra fogja futni, de akkor abból minimum 60as, de legjobb ha 80as méretűt választunk. Ugyanis behordáskor kell a megfelelő zsinórmennyiség.
Tipp kompaktra: Okuma Longbow, Shimano Baitrunner St, Dl

A következő kompromisszumot az orsó súlya fogja jelenteni. Egy jó nyeletőfékes, bojlis orsó akár 600-700gr is lehet. Persze ezek az olcsóbb kivitelek. Ami pedig könnyű és nagy az rettentő drága 120ezer forint fölött! Sajnos középút alig vagy szinte nincs is. Az alacsonyabb árfekvésűek között is szép számmal találni távdobó dobbal elátottakat.
Tipp távdobóra: Spro Freeliner LCS, Silstar Coastal Power Fs, Okuma Power Liner Baitfeeder, Cormmoran Procarp, Tf Gear V8 Extreme Distance, Dam Quick SLR fs8 ... stb
Ezek már a behordásos módszerhez is jók.

A kis zsinórtároló kapacitású orsókról ne is beszéljünk, azok nem erre a célra lettek kitalálva.
Kezdőknek egy elsőfékes kompakt nagy zsinórkapacitású dobbal lenne a legideálisabb. Ne akard a bojlis profikat majmolni, őket szponzorálják. Tanulni pedig ezek is bőven jók és ha vigyázunk rá akkor sokáig ki is szolgálnak bennünket.

Tipp: Okuma, Shimano, TF Gear, Dam, Tica, Daiwa, Cormoran, Mitchell, Banax ezekből mind lehet kapni 25ezer forint alatt is kitűnő nyeletőfékes orsókat

Amit még el kell fogadnunk az az, hogy ha nagy halra vadászunk akkor nagy és sokszor túlméretezett felszerelésre lesz szükségünk bot és orsó terén. Ha az összeállításunk megáll 950-1000gr alatt szerencsénk van. Ezt a műfajt ne keverjük össze a match botozással ahol az összsúly sokszor a 480-500gr-ot se éri el és főleg ne az UL pergetéssel! Aki a csuklója miatt aggódik, az járjon el és gyúrjon rá. Férfi ember nem picsog! Aki meg megveheti a többszáz ezres könnyű felszereléseket az örüljön a sorsának, vagy a hitelének. De horgászatra hitelt? Az se normális aki így csinálja.

Nem vagyunk egyszerű helyzetben a megfelelő felszerelés kiválasztásakor, de ha egy kis időt szánunk rá, akkor biztosan nem lőhetünk nagyon mellé. Remélem tudtam segíteni.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »