Horgász akciók 920

A sügérkirály

Sűrű, vastag ködfüggöny borult az októberi szürke tájra, olyan áthatolhatatlan közeget képezve, hogy alaposan meg kellett gondolnom minden lépésemet, miközben az öreg vasút rozsda lepte sínpárjai mellett bandukoltam. Hihetetlennek tűnt, hogy szinte az orrom hegyéig nem láttam a csípős hajnali párában.

Horgász akciók 640
hirdetés

Ahogy a mai napra kiszemelt, mély vizű bányató felé közeledtem, az áthatolhatatlannak tűnő fehér fal egyre masszívabb lett, hogy a halőrbódét is csak a közvetlen közelébe érve pillanthattam meg. Nagyon ritkán horgászok ilyen körülmények közt, de kíváncsian vártam, a szokatlan időjárási jelenség talán vajmi meglepetéssel szolgál a nap folyamán. Első dobásaim a nagy semmibe röppentek, csak a víz csobbanásából hallottam, hogy a megfelelő helyen landolt termetes műcsalim. Mosolyogva gondoltam bele, ha netán most akasztanék egy szép halat, a partra emeléshez ki kéne tapogatnom, merre úszkál zsákmányom a vízben...

Időközben András és Peti is megérkeztek a színhelyre, de természetesen csak telefonon tartottuk a kapcsolatot, hiszen a bolyhos vattacukorban gázolva lehetetlenség volt rátalálnom barátaimra. Zsinórom csak úgy szelte a fehér közeget minden egyes dobással. Egy óra is eltelt tán, mire körvonalazódni kezdett a túlsó part sziluettje. A napsütés végül bevilágította a tájat, és a szürkeség hitelen ezernyi színbe váltott át. Ekkor láttam csak meg, amit a hangokból már rég sejtettem, horgászversenyt rendeztek a tavon. A két helyi kocsma harcosai mérték össze erejüket a túlsó parton. Természetesen a behorgászható terület így jelentősen csökkent, de mégis bíztam a sikerben, hiszen a legjobb részek még mindig rendelkezésemre álltak.

Lassan egy ígéretes öböl partjára értem, ahol egyetlen magányos pontyhorgász árválkodott csupán. Megkérdeztem, akad e hely számomra is a közelében, majd a barátságos választ követően a medertörés szélét dobtam meg, mivel ott sejtettem ólálkodni az éhes csukákat. Talán harmadszorra vontattam be termetes vízközt járó gumihalamat, mikor határozott ütést tapasztaltam a bot végén. Bele is vágtam az akcióba, azonnal megérezve a horog végén vadul védekező rablóhalat. Nagyon megörültem a nap első kapásának, bár zsákmányom nem tűnt túl nagynak. Védekezéséből ítélve, talán olyan kettes forma csukának saccoltam. Ezen a tavon az ekkora préda messze elmarad az átlagtól.

Magabiztosan fárasztottam ellenfelemet, de valahogy nem olyan csukásan mozgott, mint kellene. Mi a csuda lehet ez? Egyszeriben egy nagy világos villanás láttam a vízben és mintha egy tüskés hát is felsejlett volna. Hm, ez süllő lesz, méghozzá nem is rossz, futott át az agyamon. Így persze a tét már jóval nagyobb lett. Mondanom sem kell, egyből csomóba ugrott a gyomrom. Talán idei legszebb süllőmmel küzdök? - morfondíroztam. És ekkor megláttam megakasztott halamat a maga teljes valójában. Hasi és farok úszói tűz pirosan világítottak a napfényben. Igen, ez csapó sügér, de mekkora! Hirtelen! Egész testemet átjárta az adrenalin, a lábaim remegtek, hiszen egy kapitális sügérrel akadtam össze. Idegeimet tovább borzolta, mikor megláttam, horgomat csak egy vékonyka bőrdarab tartja csupán. Csak most ne hagyjon el a szerencse!

Zsákmányom tíz perces harc után lassan megadta magát. Óvatosan a szájába nyúltam és partra emeltem. Bődületesen méretű csapó sügért fogtam. Már korábban nyakon csíptem két termetes, fél kilót meghaladó példányt a Dunán, de ezek szinte babahalaknak tűntek a mostani fogásom mellett. Remegő kézzel mérlegeltük, 1,16 kg! A nemjóját, a hosszára is kínácsi vagyok, faroktőig 38 centiméter. Ez már pontyban is bőven méretes lenne... :o) Ebben a pillanatban találtak rám barátaim. András elképedve gusztálja sügéremet. Van önbizalma, hogy levert egy 13 centis gumihalat... - mondta. Igen? Nézd mekkora szája van! Szerintem meg ilyenekkel táplálkozik - feleseltem. Valóban elgondolkodtató, hogy ekkora csapó sügérekre apró gumikkal, „ultra light” felszereléssel érdemes e próbálkozni, vagy emberesebb műcsalikkal. Én az utóbbira szavazok, hiszen két nagyobb dunai csapómat is jelentős méretű körforgó villantóval csaltam horogra.

Mindenesetre ez a példány megérdemelte a szabadságot. Útjára engedtem, élje csak az életét! Igazi veterán túlélő lehet ebben a vízben, ahol a négy-öt kilós csukák átlagosnak mondhatóak. Még egy órát dobáltunk a tavacskán, majd úgy döntöttünk, hogy egy szomszédos vízen is szerencsét próbálunk. Erre nem is fecsérelném a szót, hiszen kapás nélkül úsztuk meg az átruccanást. A lényeg, hogy sötétedés előtt egy órával ismét visszatérünk hajnali sikerem színhelyére. Éreztem, valamit még tartogat számunkra a mai nap...

Végül újra a kis öböl partján kötöttem ki, talán még ha fél órám volt napnyugtáig. Ha itt nem fogok halat, akkor sehol. És valóban, valami nagyot rántott műcsalimon. Bevágtam és felvettem a kontaktust a beköszönő idegennel. Igen, ez már csuka lesz! Fékemet lazára engedve játszottam zsákmányommal, kiélvezve a fárasztás minden pillanatát. Halam a vízből magát kivetve, szaltókat dobott, bukfenceket vetett a víz tükrén. Végül kiemeltünk a kereken három kilót nyomó vízi tigrist. Már csak néhány fotóra maradt csupán idő, hiszen közeledett az alkonyat.

Elégedett voltam a mai fogással, bár jobban örültem volna, ha barátaimnak is jutott volna valami fényképezni való. Hiába, ez most az én napom volt... :o) Sajnos, pont lekéstem a vonatomat, így majd egy órát kellett várnom a következő járatra, a már jobb időket is megélt vasútállomáson. Máskor madarat lehetne velem fogatni, ha egy ilyen szép csukát fogok, de most eszembe se jutott a nap záróhala. Csak a hatalmas csapó sügér képe lebegett előttem. Igen, a sügérkirály képe ahogy a nap felé mereszti tüskés koronáját... remegő kezeim között.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Kedves nastech.music!

Ne haragudj, de nem szeretném kiadni a pontos helyszínt. :oP Annyi támpontot adnék, hogy nagyobb csapókat olyan bányatavakon, holtágakon fognak a környékünkön, ahol nagy mélységek vannak a felszín alatt. Értem ez alatt a 12-15 métert. Valamiért ilyen körülmények között el tudnak érni a sügérek szép méreteket...
Bár, ez csak saját szubjektív elmélet...
Üdv.

Tom

8
hirdetés (x)

Szia! Igazán szép csapók! Gratula. Akár privát üzenetben tudnál támpontot nyújtani hogy milyen tavon jártál, merre érdemes ezekre a szépségekre vadászni! Köszönöm!

7

Lajos! Köszönöm, ezúttal szeretnék gratulálni neked is. Akkor mégis csak vannak itthon is szép csapók, csak meg kell őket találni... ;)
Én a környékünkön is tudok a Dunán kívül legalább 3 tavat, ahol ekkora sügért fogtak már...
Üdv.

Tom

6

A Halőrképzéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.Én 65-éves nyugdijas vagyok, már gyerekkorom óta horgászok,Eggyesületi tagkémt is nagyon rég hogászom a TÖRÖKSZENTNIKLÓSI horgászeggyesületnél vagyok a mai napig.Nagyonsok nemkivánatos személlyel találkozok a vizparton akik engedély nélkül szeretnének horgászni.Az a kérdésem hogy nyugdijasoknak van e kedvezmény és milyen mértékü.köszönöm.

5

Gyönyörű sügér..gratula....(a cikk elején feltett kérdésre válaszolva)....igen fogtam már ekkorát, a balatoni kikötők környékén, egyre gyakoribbak az ehhez hasonló fogások... csak sajnos nagyon sokat hazavisznek belőlük!

4

Robi és Csaba!

Köszönöm. :o) Ezzel még nincs vége a meglepetéseknek. Akad még pár érdekes történet a tarsolyomban tavaszig, bár ezt a sügéres fogást azért nehéz lesz túlszárnyalnom.
Üdv.

Tom

3
vasscsaba
7 éve

Mindig meglepsz valamivel minket, gratulálok itt is!

2
jurinovics
7 éve

Ez igen! Még sok ilyet!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Horgász akciók 1200

hirdetés