Horgász akciók 920

Milliárdokat kap a halágazat

Egzotikusabb fajok termelésbe vonására, az elsődleges feldolgozást lehetővé tévő fejlesztésekre, valamint általában az exportképes haltermelés további fejlesztésére juthat pénz, ha Brüsszel elfogadja a Halgazdálkodási Operatív Programot, amelyek a napokban küldtünk meg az Európai Bizottságnak. Mivel még mindig kevés halat eszünk, lesz halmarketing is.

Horgász akciók 640
hirdetés

Hivatalosan is benyújtotta a napokban az Európai Bizottságnak a 2014–2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Programot (Mahop) a Miniszterelnökségen működő Irányító Hatóság (IH). A program keretében összesen 15,5 milliárd forintot kaphat a haltermelés az uniós és nemzeti forrásból együttvéve. A benyújtott program szerint a kormányzat célja mind az extenzív, félintenzív és intenzív tó-, illetve halgazdálkodás támogatása. A Mahop szerint ráadásul uniós forrásból valósulhat meg a korábbi években fejlődött intenzív haltermelés további bővítése is.

A korábbi uniós program fejlesztéseinek révén ma már precíziós haltelepeken szakszerű irányítással és takarmányozással, kis területen állítanak elő nagy tömegben halat Magyarországon is. Ez az intenzív haltermelés jelenleg a leginkább exportképes területe a hazai akvakultúrának. Amennyiben a programot Brüsszel is elfogadja, a halválaszték is bővülhet. Kiemelt szerepe lehet ugyanis a jövőben az új, egzotikus fajokat termelő zárt, intenzív üzemeknek – áll a most benyújtott anyagban. Jelenleg Magyarországon intenzív rendszerekben elsősorban afrikai harcsát, szivárványos pisztrángot, tokféléket és angolnát termelnek.

A programban szerepel a halfogyasztás növelését, a haltermékek népszerűsítését szolgáló halmarketing támogatása is. Az eddigi kampányok eredményeként az élelmiszer-ágazaton belül egyedül a halfogyasztás növekedett számottevően a közelmúltban, mintegy húsz százalékkal bővült a kereslet idehaza. A magyar fogyasztás azonban jelenleg fejenként öt kiló körül alakul évente, ez a 20 kilós uniós átlagnak még mindig csupán töredéke.

A legfontosabb az intenzív haltermelés további fejlesztése lenne – jelentette ki a Világgazdaságnak Lévai Ferenc . Az Aranyponty Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A magyar haltermelés az elmúlt években valóban nagyot lépett előre, ennek megfelelően sokat fejlődtek a szálkamentes fajokat nevelő, minden évszakban működő, intenzív telepek. Jelenleg ennek a választéknak a fokozása a cél. Ezenfelül fontos lenne az is, hogy mindenütt kapható legyen a friss, elsődlegesen feldolgozott hal.”

A cél ezek szerint az, hogy az élőhal-kínálat helyett, friss, ám szeletelt, filézett, konyhakész halat tudjanak találni a fogyasztók, lehetőleg minél több helyen. „Nem új halastavakra van szükségünk, hanem a minőség javítására és az alapfokú feldolgozást, csomagolást lehetővé tévő fejlesztésekre” – összegezte Lévai. A vezérigazgató ugyanakkor megjegyezte: a szóban forgó 15,5 milliárd forint közel sem akkora, mint amekkora támogatás például a szántóföldi növénytermesztésnek jut. Ezenfelül egyelőre nem lehet tudni azt sem, hogy ebből a keretből mennyit kell majd környezetvédelmi kiadásokra fordítaniuk az ágazati szereplőknek.

„Bár a horgásztársadalomban él a remény, hogy a szóban forgó uniós pénzekből részesül, az egy másik területre, a vidékfejlesztésre tartozik. A horgászatnak a sportot és a turizmust erősítő szerepe is lehet, a MAHOP-nak azonban a haltermelést kell szolgálnia” – tette hozzá Lévai Ferenc.

A program megjegyzi azt is, hogy egyre több intenzív üzem használ közvetlenül vagy közvetve termálvizet a termeléshez, amelynek elfolyóvízként való elhelyezése problémás, a kérdést szabályozó jogszabályi környezetben vannak anomáliák. A régi szabályozás szerint új intenzív haltermelő telep nem létesülhetett a termálvíz visszasajtolásának vállalása nélkül. Azáltal, hogy ezt az előírást 2012-ben eltörölték, az intenzív haltermelés is új lökést kapott, hiszen olcsó, geotermikus energiához jutott, ám a már lehűlt víz elhelyezése használat után mindeddig nem kellőképpen megoldott.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Horgász akciók 1200

hirdetés