203 csukánk története (1.rész) - A svájci pontosság és a Beluga

2012.11.28. forrás: Miacsel

Péter Svájcban él, munkájából adódóan nagyon keveset tartózkodik itthon. E-mailben keresett meg pár hónapja, segítséget kérve az ottani folyók horgászatában. Levélváltásaink már az elejétől fogva kellemes, mondhatni baráti hangvételben zajlottak. Igyekeztem az internet szabta szűkös keretekhez képest minél több hasznos információval szolgálni Péternek, noha ez a táv-horgászat eléggé nehézkes módja az gyakorlat átadásának.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Már az ominózus svájci folyóról készült képek különféle jelekkel és ábrákkal kiegészített küldözgetésénél tartottunk, mikor nem várt fordulat következett. Úgy hozta a sors, hogy Péternek három napra haza kellett utaznia Magyarországra.

Nagy örömmel vettem tudomásul, hogy Péter ebből a villámlátogatásból egy teljes napot horgászatra szán. Felkért a túra megszervezésére, ahol teljes mértékben hagyatkozott a helyismeretemre és a javaslataimra. A Tisza balinjait, süllőit és kősüllőit jelöltem ki célul, melyekre már hetekkel korábban megkezdtük a felszerelés és a csalik beszerzését. Természetesen így Murphy bátyánknak is volt elég ideje felkészülni, és a közös horgászat napjára a Tiszán július óta nem látott sárga áradás vonult lefelé. Egyetlen titkos favorit maradt, egy zárt holtág, ahol viszont „csak” csukára tudtunk biztonsággal menni. Péterrel ezt a vis majorból adódó módosítást átbeszéltük, és máris a csukás felszerelést kezdtem pakolni a süllőző helyére. A helyzet valóban gyors reagálást igényelt, a változtatás alig 36 órával vendégem várható érkezése előtt történt.

A találkozó szombatján, a megbeszélt, kora reggeli időpontban, egészen pontosan 6:30-kor megállt egy svájci rendszámú autó a ház előtt. Átpakoltunk az én autómba, utánfutón mögé kapcsoltam a versenycsónakomat, és máris kezdetét vette a kalandtúra. Jeleztem Péternek, hogy a nyugalom biztosított, egyedül leszünk a tavon, erre a vízre ugyanis nagyon kevesen kapnak belépőt. Nem halastóról, de még csak nem is intenzíven telepített napijegyes vízről van szó, csupán a tulajdonos bír rendkívül szimpatikus szemlélettel, Nagyon meggondolja, hogy kiket és milyen feltétellel enged a tavára, megköveteli a szakáll nélküli horog használatát és a teljes CR-t. És lám, ennek eredményeképpen a csukaállomány kivételes, telepíteni sem kell, csak vigyázni rá. Hogy mik vannak, nem?!

Pétert a horgászat elején megkérdeztem, hogy mi legyen a célhal, mármint, hogy a kisebb, de sűrűbb 1-2 kilósakat célozzuk meg, vagy koncentráljunk a nagy csukákra, ezek ugyanis nincsenek területileg átfedésben egymással. Péter ez első verzió mellett döntött, mivel még csak pár hónapja kezdte a pergetést, és soha nem fogott még csukát (a hegyi folyókat, ahol ő él, minden bizonnyal el is kerüli ez a ragadozó). Kiválasztottam egy fogós műcsalit, és pár beálltunk egy jónak tűnő nádöbölhöz. Megmutattam a szerintem megfelelő technikát, majd átadtam Péternek a botot. Őstehetség ez a fiú, mert mire én is felszereltem, a nád mellől két, kilóforma csukát varázsolt ki, az ő legnagyobb meglepetésére is. Elmondta, hogy az egyedüli próbálkozások milyen nehézkesek voltak, ehhez képest így „könnyű” halat fogni. Olyannyira belejött Péter a csukahorgászatba, hogy végül kettőnk 30 darabos fogásából 18 halat ő fogott. Az átlag csuka 1.2 kilós volt, míg a teteje Péternek 1.60, illetve nekem sikerült egy kereken 2 kilósat fognom felszíni csalival. Ezek a halak álltak a szélvízen, a nagy „medercsukákra” ezúttal nem szántunk időt, de így is parádésat horgásztunk.

Ekkor még nem tudtam, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és még több csukát fogunk majd az elkövetkezendő napokban. Mindezek mögött a változékony időjárás állt, ugyanis napról napra más körülménnyel szembesültünk. A Péterrel töltött horgásznapon utoljára valamikor fél kilenc körül láttuk a Napot, aztán közepesen erős széllel vastag ködtakaró borított be minket. Szokatlan horgászkörülmény volt ez, azonban sem a csukák, sem mi nem bántuk a dolgot. Szépen fogtunk, és ami a legfontosabb, hogy messziről érkezett vendégem valóban jól érezte magát. Ahogy ő fogalmazott későbbi levelében: „ez nem vendégpeca, hanem élménypeca volt!”

Ezúton is köszönöm a véleményét, nem különben a jó beszélgetésekkel fűszerezett horgászatot, a svájci édesség-különlegességet, és a Belugát, ami egy orosz prémium vodka, és a kisfiam közelgő születésére kaptam (az oroszok a hagyomány szerint a gyermek érkezésekor és a keresztelőkor ezzel koccintanak). Azóta a kisfiam megszületett, jó egészségnek örvend, és lassan itt az ideje egy jó horgásztársasággal elkortyolgatni azt a „vizát”… :)

A csukás tó és fogásaink története újabb résztvevőkkel folytatódik. Egy ötkiló feletti példány is megtisztelt bennünket, erről a Miacsel Blog következő részeiben olvashattok majd.

Aki pedig szeretne ezen a tavon csukára pergetni, keressen mihamarabb a viktor@miacsel.hu e-mail címen, vagy a 30/336-3085-ös mobilszámon, mert ahogy az időjárást elnézem, ezzel a hétvégével megérkezik az igazi tél, és jövő hétre befagynak a tavak. Ha jól sejtem, két teljes nap (dec. 1-2.) maradt még a csukák tavára, aztán legközelebb áprilisban…

Süllős pecákra is érdemes jelentkezni, a folyókon most már jól fogható a méretes süllő, és a nagyobb balinok is. Egész napos horgászat az alábbi napokon lehetséges:

Decemberben: 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 28, 29, 30

Félnapos horgászatra a fenti dátumok kivételével, hétfőn és csütörtökön (napkeltétől 12 óráig) van lehetőség, illetve péntek délutánonként 13.30-tól az estébe nyúlóan, 20 óráig. Várok szeretettel minden érdeklődőt, további részletek a www.miacsel.hu oldalon a Vendéghorgászat menüpontban!

Gégény Viktor

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »