Method feeder szerelék

2014.09.05. forrás: Hétvégi horgász

A method feeder napjaink egyik leghatékonyabb horgásztechnikája. Népszerűségét annak köszönheti, hogy legnépszerűbb horgászhalunk, a ponty rendkívül jól fogható a segítségével. A módszer a ködös Angliából származik, mára széles körben elterjedt az egész világon, ahol pontyra csak horgásznak. Mégis minek köszönhető ez a siker? Miért könnyű a bajszosokat megfogni vele?

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIOhirdetés

Finom etetőanyag – az etetőanyagnak felhősödnie kell, legjobb, ha csak elenyésző mértékben tartalmaz darabosabb összetevőket, mikropelletet. Ez uygan szembe megy a pontyhorgász hagyományokkal, de nem először látunk ilyet.

Könnyű, kis mérteű horog – Ez azért fontos, hogy a ponty akadálytalanul felszippanthassa. Ha megérzi a horog súlyát, bukta a mutatvány! Én sem használok nagy horgokat. A mai acélok olyan erősek, olyan strapabíróak – válasszuk bármelyik nagy gyártó termékét – hogy kicsi az esélye a kihajlításnak, horogtörésnek. Kivételek persze vannak, de 10 kilogrqammos súlyhatáron belül megfelelő akadással és fárasztással ki fog jönni a hal 8-10-es méretű horgokkal. Aki nagyobb halat szeretne fogni, érdemes megfontolnia a 6-os horgok alkalmazását, de ehhez a csalit is úgy kell majd megválasztania, hogy ekkora horogsúly mellett is könnyedén felszívható legyen.

Fixen rögzített etetőkosár – Ha csúszik a főzsinóron, nem lesz önakasztós a szerelék. Sok olyan kosarat is kapni, ami nem teljesen fix, inkább csak megszorul, de ki feszítésre csúszóvá válik. Ez a legjobb választás, a hal el tudja hagyni, ha beleszakadna a szerelék a szájába.
Rövid előkezsinór – A ponty közelről szippantja fel a csalinkat, ezért jól megakasztani csak úgy lehet, ha roved az előke. Fonott zsinórból a 0.12-es a maximum méret, amit még érdemes alkalmazni, monofilból 0.16-os szoktam kötni. Ezzel a szebb keszegek könnyedén megfoghatók. Az előke hossza pontyok esetében 10, míg keszegeknél maximum 15 centiméter legyen.

Könnyű csali - a method feeders pecánál a csali másodlagos szerepet tölt be, ezért nem kell neki olyan nagy jelentőséget tulajdonítani. Persze a ponty nem fog akármilyen fagolyót felszippantani. A fő, hogy balanszírozott csalit használjunk, például kis méretű soft pelletet, kukoricát vagy csontit. A minibojli ugyancsak jó csali lehet, ha 10-12 milliméternél nem nagyobb, ellenkező esetben nehéz lesz a kosárba gyúrni az etetőanyaggal úgy, hogy ott is maradjon.

Ehhez a pecához nem kell sok etetőanyagot bekeverni, fél kilogram elég szokott lenni egy délelőttös horgászatra. Tíz percenként – negyed óránként érdemes újat dobni, hogy mindig legyen friss kaja az etetésen

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »