Gardák tiszavirágzáskor

2013.06.26. forrás: LégyreMények

Leírhatatlan forróság aznap. Lehet, hogy az év legmelegebb napja. 38 °C árnyékban. Sok behűtött ivóvíz, napvédő krém, szúnyogriasztó kencefice, szalmakalap. Három órára érünk le Tiszanánára, a csónakot már tegnap lefoglaltuk, mert nagy valószínűséggel derékba kapjuk a kérészrajzást.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

Minden klapppol: meleg, de elég zavaros víz, enyhe légmozgás, magas légnyomás, előző nap előrajzás, jó hírek a Tisza alsó szakaszairól, ahol már néhány nappal ezelőtt beindult a tiszavirágzás.
Szúrt lábsebem bekötve, seb fertőtlenítve. Hurrá!
Pecázunk!

#6 bot, SLX WF6F zsinór, 20-as tippet. Sárgás felszíni, csíkhúzó legyek. Sok légycsereberére nincs idő, mert abban az órában, amikor fogni lehet, kár a légycserével bíbelődni.
A legyezőhorgászat tiszavirágzáskor összesen néhány óra és mindez ráadásul évente egyszer fordul elő.

A forróság szinte elviselhetetlen, nekivetkőzni életveszélyes, még a szemüveg alatt is izzadsz. Sötét színű vagy tömör szövésű ruházat kell, ez véd a legjobban a bőr leégése ellen. A szalmakalapom néhányszor megmerítem tiszavízzel, úgy kanyarítom a fejemre, ez talán enyhít egy keveset.

Kora délután röpköd néhány kérész, a halak apatikusak. Néhány mozgást ugyan látni az árnyékban lévő part mellett, de egyébként...
"Ég a napmelegtől a kopár szík sarja", ez jut eszembe vízre transzponálva.
Dögség.

Kiállunk egy árnyékos öblöcskébe, várjuk az enyhülést és a virágzást, amely nem sokáig várat magára.

Lassan a halak is észreveszik a terülj-asztalkát és komótosan ráállnak az ingyenkosztra. Már éppen fogunk is, amikor megjelennek az ellenőrök (pont abban az órában, amikor fogni is lehetne) örülök is meg nem is nekik, de hát ez a dolguk, tegyék.
Híreket kapok arról, hogy a Tiszán a legyezőhorgászok a jövőben olcsóbb jeggyel horgászhatnak, ez egyelőre csak kósza hír, majd meglátjuk.

Felejtünk minden nyűgöt, hőséget, leégést, izzadást, szomjúságot, éhséget, a Tiszán rajzás körben le-fel cikázó motorcsónakos agyahagyottakat. Mi úgy igyekszünk mozogni, hogy a lehető legkevesebb kérészt daráljon be a csónakunk, ezek meg egy fél kilométeres szakaszon, a rajzás kellős közepén teljes gázzal feszítenek.

Kár, hogy a halőrök végig minket bámultak és nem ezekkel foglalkoztak, meg azzal, hogy a kutyotgató bárka horgászai vajon milyen csalit használnak. Több harcsa-fordulást is láttunk, testes jószágok.

Csak ismételni tudom: a Tisza csodálatos. Megint adakozó és megbocsájtó volt és újra a legszebb arcát nyújtotta felénk. Aki ezt arcul csapja az nem érdemli meg a bőkezűségét.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »