Letelt az örökkévalóság

2013.03.23. forrás: Largemouth

Március van... Mióta vártam erre a szeszélyes, ám de gyönyörű hónapra. Eme hónap számomra, az elmúlt örökkévalóságot, és az elkövetkezendő ismeretlent személyesíti meg egymagában. Persze az ismeretlen most sem másról, mint a pecáról szól... Arról a pecáról, és arról a halfajról, amire ha rágondolok, hírtelen hevesebben kezd verni a szívem. Ez a halfaj pedig, a hazánkban oly ritka, ám - szerencsére - egyre inkább megkedvelt fekete sügér.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Az első pecát későbbre terveztem, eme csodás fajra, ám a hal iránti "függőségemmel" nem bírtam harcolni, így hát beadtam magamnak a legjobb orvosságot; lementem horgászni.

Magamtól eltérően nem görcsöltem rá arra, hogy minél hamarabb leérjek a vízpartra. Úgy gondoltam, hogy nem ezen a pár órán fog múlni a nap eredményessége. A fekete sügér, egy meleg kedvelő halfaj, így hát ezeken kora tavaszi napokban még elég passzívan táplálkozik. Ám, ha valaki igazán kitartó, és szerencsés még ilyenkor is találkozhat velük pár fénykép erejéig.

Indulás előtt, még felhívtam Andris barátomékat, azonban szomorúan hallottam, hogy még nem sikerült kapásra bírniuk közös kedvenceinket...

Mielőtt a horgászás került volna főszerepbe, pár percet hagytam magamnak az elmélkedésre, és nagyot szippantottam a tó friss levegőjéből. 5 hónapja vártam erre a pillanatra, 5 hosszú, és végtelennek tűnő hónapja. Mintha valaki vízszintesbe fektette volna az idő homokóráját. Sebaj, ha nehezen is, de csak letelt az örökkévalóság...

A hosszas gondolatmenet után, térjünk vissza a nap érdemi részére.

Két botot hoztam erre a napra. Az egyikre, kísérletezés céljából wobblert tettem fel, a másikon, a már jól bevált gumikreatúrák kapták a főszerepet, texas rig-gel felkínálva. A halakat hamar megtaláltam, az már más kérdés, hogy nem nagyon foglalkoztak velem. :) Elkeseredve vettem tudomásul, hogy a fekuszok, nemhogy támadták volna a csalikat, hanem egyenesen megijedtek tőle, közömbösen kerülték ki.

Bár az első helynél, egy legalább 8-10 egyedből álló csapatba botlottam, de a sokadik eredménytelen dobás után továbbálltam, hiszen majdnem biztos voltam benne, hogy a sügérek már teljes személyleírást készítettek rólam.

Ezután, egy ideig nem találtam meg a halakat, mígnem ismét elértem egy ígéretesnek tűnő helyhez. Óvatosan közelítettem meg az állást, ám sajnos egy óvatlan pillanatban szemtől-szembe kerültem a nagyszájúakkal. Nem örültem neki, mert ha én megláttam őket, már nagy valószínűséggel ők is tudják, hogy itt vigyázni kell. A fekete sügérek, igen okos halak. A kicsiket még csak-csak meglehet fogni, úgy, hogy meglátnak, de, ha tapasztaltabb, nagyobb egyedek gyanút fognak, már nagyjából vesztett az ügy...

Azért adtam neki egy esélyt, és rájuk dobtam rákutánzatomat. Az történt amire gondoltam, teljesen közömbösen kerülgették ki csalimat. Körülbelül tíz dobásig, ugyanez forgatókönyv érvényesült, ám az egyik emelés után, váratlan, de igen agresszív ütést kaptam.
-Megvan - kiáltottam fel örömömben, nem nagyon érdekelt, hogy ki mit gondol egy vigyorogva üvöltöző horgászról... :)
Halamnak nem adtam sok esélyt, hamar a kezeim között csodálhattam. Nem túl nagy, de évadnyitó halnak csodálatos!

Leírhatatlan volt örömöm. Reméltem a hasonló folytatást...

Még egy rövid ideig vallattam ezt a szakaszt, aztán továbbálltam, de elhatároztam, hogy a nap végén visszatérek.

A következő helyeknél is láttam a feketéket, ám sajnos, próbálkozásaim, hogy kapásra bírjam őket elhaltak. Egy kis pöccintésem volt még, de a tiszta víz miatt látván, hogy csuka volt a tettes, inkább továbbálltam.

Délután folyamán felkerestem Andris, és Attila barátom, akik jóvoltából, lehetőségem nyílt egy rövidet csónakból pergetni. Sajnos, ez sem hozta meg a várt eredményt, viszont tapasztalat szerzésnek jó volt. Rengeteg lehetőséget látok a nyári, csónakból való pergetésben, általa számos kapu nyílhat meg a nagy sügérhez vezető úton.

Gyorsan eltelt a horgászatra szánt a nap, észre sem vettem, és már majdnem beesteledett. Elhatározásomhoz híven, azért még visszatértem a halat adó helyhez, de a sügéreket, már nem találtam ott... Így én is az indulás mellett döntöttem. Nem panaszkodhatok, megfogtam amiért jöttem; 2013 első fekete sügérjét.

 

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »