Közhasznú munka a Dráváért

2014.06.16. forrás: Figura blogja

Az óra mutatói már lassan a nyolc óra felé közelítettek, mikor Drávaszabolcsba értünk, a találkozási pontra. Igen, az a magyar-horvát határállomás. Őszintén bevallom, még nem jártam itt, de nyugalom, nem zsákkal a fejemen érkeztem úgy, mint a filmekben.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIOhirdetés

Teljesen magamtól, illetve Sanyamester hozott. Persze, ha valami gebasz lenne, velünk volt Futó Marci is, ő túsznak jó lenne, remélem, mert két tikot (tyúkot) csak adnának érte, ha nagy a baj – bocs Marci.

Azért jöttünk, mert Kovács István (az Öreg Folyó Egyesület elnöke)nem bírt magával és azzal a tudatával, hogy a kirándulók, horgászok és az áradások sorra lerakják hulladékaikat a Dráva menti partszélre. Mondhatnám, hogy ez az élet része, de talán ha jobban figyelünk környezetünkre, vagy teszünk érte, nem csak mi, de gyermekeink is jobban érezhetik magukat a természetben. Nyugalom, nem én, vagy Isti találta fel a spanyolviaszt, sőt, mi is hagytunk már el szemetet, de talán nem is ez a lényeg. Szerintem az, hogy aki a mai nap itt van, szeretne egy kicsit többet tenni ezért a szép és vadregényes tájért. Kicsit elgondolkodtató lehet, mit keresünk Budapesttől kb. 250 kilométerre, miközben a fővárosban annyi szemét van, hogy soha nem végeznénk.

A kérdés jogos. Sanya barátom rendszeresen jár a Drávára horgászni, akár heteket is itt töltenek a családjával és mivel már úgy ismerik,...... mint azt a bizonyos rossz pénzt – értsd jó értelemben -, hát neki is szóltak erről a kezdeményezésről. Sajnos a családja nem ért rá – ez volt a mi szerencsénk - ő pedig szólt pár cimbijének, mi lenne, ha vele tartanánk, majd a szemétszedést összekötnénk utána egy kis pecával is.

Hamar talált erre két „balerinát”, így mentünk hát hárman erre az eseményre. Igazán jó kombinációnak ígérkezett az elkövetkező három nap. Első nap egy kis szemét szedés, aztán ismerkedés és horgászat ezen a csodálatosan szép és vadregényes tájon, ahol eddig még soha nem voltam.

A reggeli megbeszélésen is már jól látható volt, sokan érezték úgy, hogy szeretnének segíteni és igazi csapatmunkával tenni többet a környezetért. Volt, aki egyedül érkezett, de jöttek családok, kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek is. Érkeztek Siklósról, Pécsről és még sorolhatnám, mint azon szervezeteket is, ahonnan lelkes barátok érkeztek, mint például az Öreg folyó egyesülettől, Kapitány Zsolt a Baranya megyei horgász szövetség ügyvezető igazgatója, a Mattyi H. E.-től, a DDNP-tól.

Persze, mint minden jó esetben, támogatók is szükségesek egy ilyen kezdeményezéshez. Nyugalom, nem hosszú a lista és szívesen megemlítem őket, hiszen fontos szerepük volt. Bakker, mekkora marketing duma, pedig egy kanyit se kapok érte, bár nem is arról szól a fáma. A Dráva menti Diana vadásztársaság (mely remek szarvas pörkölttel lepett meg minket), a siklósi Resti étterem, és a Szomor pincészet is gondolt az éhező és szomjazó karitatív munkát végző emberekre, így a munka végeztével mindenkinek jutott finom étel és ital. Köszönjük.
A megbeszélést követően úgy tűnt, mindenki érti, hogy ki merre menjen. Majdnem. Őszintén bevallom, szerintem mi ketten a Marcival azt se tudtuk merre van az előre, hisz semmi helyismeretünk nem volt, de amikor mindenki kocsiba pattant, mi se tétlenkedtünk. Ennek köszönhetően hamar a partra értünk és végre hasznossá tehettünk magunkat.

Hát, ez rám csak részben volt jellemző, mert egy kicsit magával ragadott a táj és nem győztem fényképezni, kamerázni, ezért ezúton kérek mindenkitől elnézést, de hát annyira szép és lenyűgöző volt minden, hogy nem tudtam visszafogni magam a kattintásoktól.

Mint kiderült a találkozóhelytől ketté vált a banda, így két irányból sétáltunk vissza Drávaszabolcs felé. Ez ám a hatékonyság, kérem.
Persze, idővel én is szemétre találtam, bár igazi kihívás volt. Nem azért, mert a sor végén kullogtam és megvártam, míg mindenki felszedi előttem, hanem azért, mert itt pesti lakosnak szokatlanul kevés szemét volt.

Kerestünk a part szélében, a fák tövében, a bokrokban. Szerencsére sokan voltunk és lelkesek, ezért hamar végeztünk. A zsákokat menet közben össze is szedtük és kocsiba pakoltuk. A munka végeztével visszamentünk a Drávaszabolcsi gyülekező helyünkre, ahol egy kisebb megbeszélésnek köszönhetően úgy döntött, mindenki, hogy nézzünk át más szakaszt is, hisz van még rá időnk. Jó volt látni, hogy menet közben még érkeztek a csapathoz, így a teljes létszám már jóval 30-40 fő lehetett.

A gáton suhantunk a kocsikkal az új helyszínre, ahol még abban reménykedtünk, hogy hasznosak lehetünk. Ez már egy rövidebb szakasz volt, ahol nagyon koncentrálni kellett, ha szemetet akartunk találni. Alig hittük el, hogy csak ennyi van. Persze, ebben is van jó, hiszen néha meg-megálltunk, mert annyira szép volt a táj. Közben jöttek az ötletelések, hogy ez a szakasz annyira dévéres, meg olyat úsztatnék… és ez mennyire ígéretes hely lenne ha,…, miközben füleinkbe a madarak énekelnek valami szép dallamot.

Miután ezzel a rövid szakasszal is végeztünk, kocsiba dobáltuk a parton és az erdőben összeszedett hulladékokat és visszamentünk a bázisra, hiszen a mai nap nagyobb területet tudtunk bejárni, mint azt eredetileg tervezték, így elmondhatjuk, hogy több mint tíz kilométeres szakaszon voltunk hasznosak.

A megyei halászati igazgatója már ott volt az utánfutóval, melyre felpakoltuk a napi „termésünket”. Igazán jó volt látni, hogy mennyi mindent szedtünk össze és miközben nagyszerű és remek embereket ismerhettem meg, tettünk valamit a környezetünkért is. Közben tele lett az utánfutó és jól le lettek kötve a zsákok, majd indulnia is kellett az igazgatónak, mert így pont be fog érni zárás előtt a szeméttelepre.

Kivaló kezdeményezés volt ez a szemétszedés. Jó társaságban, sok-sok történettel megspékelve, rengeteg nevetés közepette telt el ez a nap.

Nem maradt más hátra, mint a támogatók által felajánlott ebédet elfogyasszam, mellé egy kis helyi bort kóstoljak és fejben arra gondoljak, hogy legközelebb is jönnék, ha lesz ilyen esemény és engem is invitálnak.

Remélem, hogy jövőre is találkozunk, de addig is nézzük meg a videót erről a napról, melyet napokon belül megosztok.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »