Megláttam az árnyékom

2013.02.19. forrás: Kisgyerek a vízparton

Megfogadva az első legyes megmozdulásaimra kapott őszinte tanácsokat, legközelebb csak szakavatott felügyelet óvó tekintete mellett fogok kezembe legyes pálcát. Ezért hát visszatértem a téli porosodás hányadtatásait sikeresen átvészelő könnyű pergető cuccaimhoz. “Bevált módszer, jó módszer!” – mondják még a rajzfilmben is méregkeverők.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A Mitchell Privilege Pro 150 és a Berkley Cherrywood 180(mínusz egy fél spicctag) együtt sincs olyan hosszú, mint egy átlagos horgász-vadász-bót-sóra kilátogató fókuszcsoport-egyed farka, a keménységükről pedig szót sem érdemes ejteni. De hát puha brokival az igazi teljesítmény, nyugtatják sokan magukat (néha még én is). Baromság. Nincs is annál jobb érzés, amikor egy háromplusszos csuka belemar a a fonott végén rángatott hét centis fahalba. A kezünkbe hirtelen belenyilall az adrenalin, vér tódul az alkarunkba és a botunk, igen a botunk, hirtelen felkeményedik. Orgia! És akkor még nem beszéltem a hajnalban visító kapásjelzőről, az álmos szemmel megemelt (nem bevágott, hanem megemelt) huszonpárlibrás bot végén megelevenedő malac méretű békés halakról. Élmény az biza, micsoda élmény. És azt is ugyanúgy vissza lehet ám engedni, ahogy a tenyérnyi domit. Seckó-jednó.

 

Ehhez képest az UL peca, pláne a pergetés amolyan szegény ember vízzel főz dolog. Nem kell hozzá koracél korlátos jakuzzi-formájú jacht (még csak PVC kajak sem), nem kell hozzá halradar, de még drága éves területi vagy napijegyre sincs szükség a legtöbb esetben. Alkalmas patakot, felhagyott bányatavat szinte karnyújtásnyira talál bárki, ahol aztán kedvére verheti szét a vezérküszök, tenyérnyi domolykók, sügerek és naphalak száját az egyszerű, akcióra vágyó horgászember. Elmehetne pacnipontyozni is a közeli fizetősök egyikére, de az a proliknak való, meg a Zsigáék onnan úgyis lopják a halat! Az UL pergető különbözik az egyszeri sárgavégű pecástól. Neki a horgászat kikapcsolódásról szól és nem elsősorban a halfogásról! Körülötte ne legyenek amikor ő horgászik, az csak őrá tartozik, noh meg arra a pár kivételezettre, akivel kegyet gyakorol és odaengedi maga köré.

 

Vajon nem ugyanaz mindkettő? Már hogy a viharba ne ugyanarról szólna a kettő! Mitől különbözik egy eseménytelen UL pergetős nap egy eseménytelen fenekezős naptól? Semmiben. Pontyozás közben legalább kényelmesen be tud tépni az ember a mozdulatlan karikák mögött elkortyolt sörtől, esetleg vérmérsékletnek megfelelően fröccstől, rövidtől. Ráadásul együltő helyben a szotyi sem borul bele a zsebébe és a csikkeket is tudja egy kiürített kukoricás konzervbe gyűjteni, nem kell mindegyiket a zsebébe gyűjteni, miután elnyomta a csizmája talpán őket.

 

És ha már az összehasonlításnál tartunk, akkor mitől különbözik egy faszántos, kapásokkal teli patakpeca, egy telepítés utáni pontyozástól? Semmiben. A lényeg ugyan az. Kimegy a gőz, lemegy a stressz…van aki így mondja. De van aki megmutatja, bebizonyítja, megcsinálja…csakazértis. Egykutya az egész, csakis az önzésről szól egész.

Ha már az önzésnél tartunk: Vasárnap horgászni igazán önző dolog. Pláne az, ha az ember előre tudja, hogy a halfogásra hangya bokányi esélyt sem remélhet (lásd még: “a hátam mögé is dobhatnám a horgot”). További súlyosbító körülmény, ha az ember a családtagját is bűnbe rántja.

 

Az sem mentség, ha Öcsém szeptember óta végre először próbálhatta ki vízparton a zsír új korában tagcserés Privilige Pro-ját. Az övé hosszabb, 180 centis. Kicsit irigykedem is érte, mert szép messze repíti az apróságokat.

Másfél óra séta után dobtuk az elsőt. A vizet elnézve esélyünk sem volt halnak akár a nyomára is bukkani. Egész nap ha két küsz ugrását ha láttuk, semmi nem volt. Olyan üres még a meder, mintha nem is víz folyna benne, és mintha nem is a Földön, hanem valami másik égitesten járnánk. Elvétve megviccelt minket egy-egy vízicsibe szárcsa felszín alá bukása a távolban, de semmi horgászszakmailag értékelhető momentum. Domolykónak nyomát sem láttuk, de csuka sem adta jelét magáról. A víz még csak 4-5 fokos lehet, az ívás még nem indult egyik fajnál sem. Most még mindenki együtt csoportosul a nagy folyóban valami felszín alatti meleg vizes forrás befolyásánál. A közös cél érdekében megfér ott együtt domolykó, csuka, balin, jász és még a harcsák is, példaértékű. Elképzelhetetlen biomassza lehet egy rakáson valahol, mert hogy itt semmi nem volt belőlük, az fix.

 

Az ilyen visszahagyott vízi műtárgyak hasznos infókkal szolgálhatnak a horgász számára. A legfelső nyíl a területen levonult “évszázad árvízének” (sic!) a nyoma, a középső lenne a kívánatos vízszint legtöbbször, az alsó nedves terület határa pedig a reggeli vízállás nyoma. Erőteljes apadás, amiből persze az is jól látszik, hogy az előző napi csapadék első hulláma milyen gyorsan levonult, és az utána visszamaradó, talajon átszivárgó nedvesség még csak a felsőbb részeken tudta megemelni a víz szintjét, itt már nem érezteti hatását.

Ha a vízben nem találtunk semmi érdekeset, bekukkantottunk az ártérbe, hisz’ egyikünk sem járt még ott.

 

 

Ebédidő magasságában már a nap is megfitogtatta a télen felszedett kalóriáit, és egész meleget varázsolt a kabátunkba, de az élet ennyitől még nem tért vissza a vízbe. Eldöntöttük, hogy hazafelé még benézünk egy másik patakra is, hátha ott valami fura, megmagyarázhatatlan, természetfeletti okból kifolyólag találunk domolykót.

 

Persze meglepetések nincsenek. Itt sem volt semmi. De legalább Peti is tudta finomítani dobásait a keskeny, növényekkel benőtt patakmederben. Hiába, aki vékony monofillal UL-ezik, az kockáztat, ehhez pedig idő kell és fokozatosság (vagy kurva sok műcsali).

 

Van az a mondás, hogy ha a medve túl korán jön ki a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik oda jóidőre. Valahogy velem is így lesz ez most: Megfogadtam, hogy legközelebb akkor megyek horgászbottal vízpartra, amikor már csípnek a rovarok!

 

A tavasz közeledte persze már egyre kézzelfoghatóbb:

 

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »