Horgász akciók 920

Kenyérkeresők: A keszeges rezgő

Az utóbbi időben jó néhány rezgőspicces pecáról írtam itt a blogon. Megmutatom hát az egyik olyan párost, amivel sokat horgászom, amit kifejezetten kedvelek. Ez az egyik „kenyérkereső” cuccom, egy azok közül, amit a leggyakrabban használok.

BLACK FRIDAY napok meghosszabbítva
hirdetés

Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy én a 2,70-3,0 méteres botokkal (ki rövid feedernek, ki pickernek hívja őket) elsősorban közelre horgászom, kb. 25-30 méteres távolságon túl hosszabb feedereket használok. Akkor is, ha a célhalak kisebb testű keszegfélék. Teszem ezt azért, mert a rövid pálcákkal nem tudok hatékonyan bevágni nagyobb távolságon. Főzsinórként általában 0,18-as monofilt, nagyritkán 0,16-ost teszek. Ennél vékonyabbat nem használok, meggyőződésem, hogy hobbipecás célokra a kisebb átmérőjű pókhálónak csak hátrányai, mint előnyei vannak.

A bot egy Maver Powerlite 10 ft Feeder 2 piece (10 láb hosszú, két tagból álló). A blank kis átmérőjű, könnyű, mégis van benne erő. Nem lesz jó a 10+-os pontyok ellen, de a keszegek közé beugró párkilós bajuszossal elbánik. Sokan nagy rajongói voltak a Maver egy korábbi pálcájának, az Inspiration Bombnak. Hát én éppen azt kedvelem a Powerlite-ban, hogy nem olyan lágy (taknyos, már bocs), mint a neves előd. Olyasmi, mint egy törpe snaucer. Szikár, harcos, bátor. Csak kicsi. De ő nem érzi magát annak :)

A bot dobósúlya 70 gramm, amit bizonnyal teljesít is, hisz az általam használt 20-30 grammos kosarak megtöltve bizony 50-60 grammot nyomnak és azokkal simán megbirkózik. Görbül alattuk rendesen, de a tömeg jól kézben tartható, a dobás irányítható. Az akciója progresszív, terhelésre egyre markánsabban hajlik, hibátlan ívvel. A „kakaó” az alsó tagban lakik, ha húzni kell a halat, igazán azzal a résszel lehet. A spiccek ½ - ¾ uncia körül kezdődnek, mindhárom karbon, amit én jobban kedvelek, mint az üvegszálas anyagúakat. Az ára egész barátságos, húszezer forint körül kaphatunk egyet belőle. Már ha van még valahol. Az utód, a Powerlite SX hasonló méretű darabja is megőrizte a jó tulajdonságokat, némi dizájnbeli módosítással, pár ezressel drágábban.

Milyen orsót tegyünk rá? Bármilyet, ami nem sodorja a zsinórt és jó a fékje. Nem kell nagy dobátmérő, nem kell nagy zsinórkapacitás, a rövid távra való horgászat nem igényel ilyet. A letett botos horgászatnál nem vagyunk nagyon háklisak a kurbli tömegére, de ezt a pálcát pörgős pecára használjuk, ahol a bot sokat van kézben. Egy nagy orsó ebben zavaró lehet. Én egy elsőfékes Shimano Stradic 2500-ast használok rajta. Vannak, akik az új Stradicokat nem becsülik sokra (annyira biztos nem, amennyibe kerülnek), de nekem ez a kis kereplő nagyon kézre áll. Kedvelem. A fék jó, a dobált tömegek nem nagyok, nem kell „fárasztanom” azokat a nagy áttétellel sem. A pickeren valószínűleg örök időkig elmotorozik. Drága, szó se róla.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Szobapeca
6 éve

2
hirdetés (x)
leventin
6 éve

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
BLACK FRIDAY napok meghosszabbítva

hirdetés