Horgász akciók 920

Horgász vagyok, nem hülye

Már azt megelőzően, hogy a Balatonon halászó cég bejelentette, hogy idén több a törpeharcsa a Balatonban (http://balatonihal.hu/aktualitasok2?news_id=1330), szörnyülködve néztem a fekete felhőket a vízben. Azonnal kérdések merültek fel bennem: Hogyan kerültek ezek most ide? Mitől lett hirtelen ennyi? Kinek jó ez? Miért jó ez?

Camping - Prologic Cruzade 640
hirdetés

Talán a válasz sem olyan bonyolult, mint hinnénk. Gondolkodjunk együtt logikusan!

Közben az északi oldalról is panaszkodott ismerős, majd a nyugati medencéből is, én ugye Siófok mellett láttam. Aztán megjelent az említett cikk, amiben valójában elbagatellizálva említik a törpeharcsát, olykor mint fehér hollót, aztán meg mint a híres balatoni busát, ami ökológiai katasztrófával fenyegetett pár éve - ami azért néha meglepi a horgászokat, de valójában nem is akkora baj egy horgász szerint, amit a sorok írója pozitívumként ki is emel, lássuk hát, a horgászok véleményét tükröző? álláspontot: "A minap este beszélgettem egy, a siófoki vitorláskikötőbe induló pecással. Mondta, a fia nagyon szereti a törpeharcsát paprikás lisztben sütve vagy tejfölösen elkészítve" Persze ez nem általános vélemény, de mégis olyan érzésem támad ettől a mondattól a cikkben, mintha a horgászok többsége azt mondaná a balatoni törpére: RENDBEN. Már legalább tudjuk, hogy nem kell félni a törpétől, hiszen az sem paprikás liszt álló. Ne nyafogjon már az a horgász, hiszen a törpeharcsát is meg lehet enni, hiszen a magyar pecás az húshorgász. De térjünk a lényegre, vajon kinek van otthon a tavában annyi törpeharcsa, hogy hirtelen így megszaporodjon a balatoni állomány? Miért eresztené őket a vízbe? (úgy, hogy mindenhová jusson egy kicsi) Kezd nekem ez a törpeharcsa kísértetiesen hasonlítani a busa sztorihoz. Ennyi törpéje senkinek nincs otthon az akváriumában, és senki nem is eresztené őket szélnek a Balatonban indok, érdek nélkül. Ezt azért lássuk be. Ha a rosszindulatú vagyok, akkor azt feltételezem, hogy a balatoni halászathoz foggal-körömmel ragaszkodók intézték ezt a kis apró ajándékot a horgászoknak. Miért? Azért, hogy legyen mire fogni a következő 20 évben is, hogy a Balatonon halászni kell. Ugye erről szól a busa sztori is. Valahogy a mai napig teli van busával a víz, pedig jó ideje már, hogy nem lehet telepíteni. Emlékezetem szerint a busahalászat veszteséges, nos uraim, a következőt javaslom: vannak az országban olyan halászok, akik törpét, busát szelektálnak horgászvizeken ingyen, azaz a halhús fejében, amit megfognak. Engedjük őket a Balatonra, hadd vigyék a busát, törpét, és nem a horgászok pénzén kell hálókat húzkodni a fürdőzök között - persze ellenőrzött körülmények között.Azt, hogy a felvetésem, félelmem igaz-e, nem tudom, de tartok ezektől a kis szörnyektől, az egyszer biztos. Talán jobban kéne óvni ezt a gyönyörű tavat!

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

vasscsaba
7 éve

én is örülök neki, ezért is írtam, hogy sok a pozítívum

22

Ha jól emlékszem, ő nem arról írt, hogy a halászok loptak, hanem hogy a vezetők, és hogy igazából nem is lopás volt, hanem valami félig-meddig hivatalos bérkiegészítés. Ez meg azért már tényleg árt egy ilyen cégnek, főleg ha már úgyis a népharag céltáblái. Annak mondjuk örülök, ha kiderül, hogy a halászok megbuknak, mert eddig még az se derült ki.

21
hirdetés (x)
vasscsaba
7 éve

nincs is ezzel semmi probléma szerintem, örülök h megosztod az álláspontod - főleg h kulturáltan teszed
kizárni semmit sem lehet, a haldós ügynek én sem tudom a végét, volt róla egy elrettentő bejegyzés a cég oldalán, de már nem emlékszem a sztori végére, mindenesetre jól megmutatták, hogy nem lehet a cég jó hírnevét bemocskolni (bár előtte bukott meg pár halászuk, akik fusiba eladogatták az értékes halat, ha jók az emlékeim, tehát nem tudom mire ez a nagy sértődöttség mert egy fórumozó leírta amit hallott), értem, látom én, hogy most sok a pozitívum, és törekednek, de a cég korábbi megítélését nem ilyen eszközökkel lehet kijavítani

20

Csaba!

Ez a "sajnos nem hiszem h alaptalanul merült fel bennem" megfogalmazás tetszik, gyakorlatilag a saját véleményeddel támasztod alá rekurzívan a saját véleményedet. Függetlenül a témától, ez előadástechnikailag csúnya.
A feljelentgetős résznél arra a történetre hivatkozol, amikor valaki a haldorado-n nekiállt hangoztatni, hogy valami ismerőse egyik rokona vezető a halászatinál, és hordják haza a halat, kvázi bérkiegészítésként, aztán amikor bizonyítania kellett ezt, akkor már nem emlékezett semmire? Tényleg, mi lett a történet vége? Csak azért kérdem, mert te már meghoztad a saját ítéletedet azzal, hogy hangsúlyoztad,hogy amit leírtál, az csak feltételezés, de ettől függetlenül nem tartod kizártnak, hogy majd téged is feljelentenek majd (ártatlanul), mint azt a srácot (aki a példád alapján szintén ártatlan lehet csak, de szembe szállt a gonosz birodalommal, és ezért bűnhődik).

Ha bárkiben kétely ébredne a szövegértési problémái miatt: nem akarom én a halászatit, vagy a Füstöst védeni, ez a kritikám szigorúan az általad leírt csúsztatásokról szól.

19
Zalán
7 éve

Busa ügyben egyet értek Csabával, viszont a törpe már jópár éve jelen van a Balatonban, csak most kapott publicitást. Az viszont igaz, hogy semmit nem tettek, hogy ne így legyen vagy mélyen hallgatnak róla.

18
vasscsaba
7 éve

én szentül hiszem, hogy a busa azért van még a Balatonban, mert így biztosított a halászat, s most hirtelen ez a sok törpe különös számomra, sajnos nem hiszem h alaptalanul merült fel bennem ez a pár sor, de mint írtam mindez feltételezés - mert még a végén én is fel leszek jelentve, ahogy ez nemrég történt a cégénél - remélem a törpeharcsák rejtélyes mód szaporodása, megjelenése miatt valaki viszont tesz hasonló lépéseket a halászati hatóságoknál
ettől függetlenül a Balaton halállománya javulni látszik (nem csak a törpe), ami nyilván a sok orvhalász elbukásának is köszönhető

17
jagortha
7 éve

Sajnos Mária és Berény környékén már 20 évvel ezelőtt is lehetett törpét fogni, az Övcsatornából jöttek, mára a berényi csónak és vitorlás kikötő tele van velük.

16
nimrod.csaba
7 éve

Fogtam én a Balatonban 15 éve is, és a mellékcsatornákban is volt, hogy pár óra alatt 20-25-öt, mindig azon tűnődtem, hogy ha nincs természetes ellensége akkor, hogy-hogy nincsen velük még tele a Balaton!? Borzalmas lenne ha ott is el tudna szaporodni, de mindenképp meg kellene vizsgálni, hogy mi szab ezen a vízen gátat nekik!

15

azon egyesületek ahol még mindig Tsz elnökök vezetnek tele vannak törpével! Hozzánk pontyot alig alig hoznak amit hoznak azok átlag súlyuk 1,1 kiló! vizont törpe annyi van mint a rohadás! Ugy vannak velük kapást csinál a törpe is a napijegyesnek!

14

Biztos sok helyre visz, nincs ideje.

13

A legrosszabb, hogy csak beborítja a halat az udvarba, én meg filézhetek egyedül órákon keresztül.

12

A tavaszi áradás bemosott í vízbe egy csomó pontyot a Kis-Balatonból. Ha igazad van a szaporodásukkal kapcsolatban, akkor jövőre itt kánaán lesz, mert azok le fognak ívni, nem is sterilek, lesz itt kisponty dögivel. Legyen igazad...

11

Az eléggé jutaléknak számít, igen. Nem gondoltam volna a Füstösről.

10

Mellesleg 10 éve is sok volt a törpe, legalábbis felénk. Aztán vannak évek, amikor sok van belőlük, van amikor meg kevés. Nem örülök nekik (kivéve talán a sörösüveg méretűeket, bár azoknak se nagyon). Ennek ellenére nem tudom elképzelni, hogy bárki is titokban telepítgesse őket a vízbe - a szaporodásuk miatt erre nincs is szükség.

9

Miért lenne hülyeség? Az is köztudott, hogy a halgazdaságban nevelt pontyok képtelenek szaporodni. Direkt azért, hogy minden évben legyen megrendelés.

Sajnos az üzleti érdekek sokszor csúnya, máskor meg szinte hihetetlen dolgokat diktálnak.

Persze a legkönnyebb a fejünket a homokba dugni.

8

Hát, a Füstös néha beugrik egy harcsával, süllővel, vagy ami éppen akad, nem tudom, hogy ez jutaléknak számít-e?
Komolyra fordítva a szót: most írtad le, hogy te pénzért tetszőleges vélemény mellett kiállsz, és magadból kiindulva ugyanezt feltételezed rólam is. Ezek után akarsz még hozzátenni ehhez valamit?

7

Már megint az összeesküvés elméletek.. Semmi értelme a cikknek. Várható volt hogy a törpe megjelenik a Balatonban is, azon csodálkoztam hogy eddig nem szaporodott el.. Egy rakás csatorna, holtág, tó tele van törpével a Balaton vízgyűjtő területein. Hihetetlen gyorsan szaporodik, és nincs természetes ellensége. Kedvenc vizemen megjelent pár példány úgy 3 éve, most már nem lehet tőlük horgászni. A halászati szövetkezetek érdeke?? Ekkora baromságot még nem hallottam. Invazív kártevő a törpe, addig szaporodik amíg van mit ennie, megeszi a halikrát, a többi hal elől a táplálékot. Nincs az a szövetkezet vagy éppen halastó aki örülne a törpének, ezért hülyeség a cikk. Sajnálom a Balatont..

6

László Tamás, te az összes hozzászólásodban a Balatoni Halászati Zrt-t véded, vicces. Jutalékot is fizetnek ezért? Mert akkor én is elkezdem. :)

5

Mindenesetre a logikának semmi köze ahhoz, amit írtál.

4

Most vagy a rosszindulat beszél belőled, vagy a paranoia. Egyik se jó dolog, és igazából egyiket se hiszem el rólad. Érdekelne a valós ok, bár gondolom nem fog kiderülni soha.

3
hoho67
7 éve

a törpeharcsa legnagyobb terjesztöi a halgazdaságok, elég egyszer csalihalat venni és már ott is a baj persze tisztelet a kivételnek

2
kisvadasz1
7 éve

Na hogy rohadna meg az kis szutyok tetű törpe! Ha már ott is van, akkor vége a Balatoni halszaporodásnak!

Borzalmas egy szemét valami, hogy a fene ette volna meg azt, aki anno behozta. Igazán megtehette volna, hogy nem ezt a törpetetűt, hanem a Laposfejűt hozza be! Az közel sem ennyire szapora, és megnő 20-22 Kg-ra is akárcsak a Csatorna harcsa.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés