Hogyan kezdjünk matchbottal horgászni?

2015.01.27. forrás: Hétvégi horgász

Elöljáróban - Sok oldalon szép számmal jelennek meg írások a matchbotos pecáról. Én is megpróbálkoztam vele, mondván nem lehet ez olyan nehéz. Hát de, nehéz. Megtanulni a dobástechnikát és összeállítani a megfelelő felszerelést nem is olyan egyszerű. Hogy mást ne mondjak, csúzlival lőni az etetőgombócot 30-40 méterre úgy, hogy egy-két négyzetméteren belül landoljon, sok gyakorlást igényel. Akkor nem is érdemes finom úszós bottal horgászni? Dehogynem, csak nem így kell kezdeni!

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIOhirdetés

Miért jó az úszós peca?

Egyszerűen mert érzékeny. Ez benne a lényeg. Olyan kapást is látni lehet, amilyet semmilyen fenekező módszerrel nem vesz észre senki emberfia. Egyik barátom rendszeresen fogja az öt kiló feletti pontyokat egy tavon három-négy méterre a parttól, miközben a fenekezők (többek közt én is a pickerbottal) csak őrzik a vizet. Van olyan kapás, amit mással nem lehet észlelni, annyira finom.

Élmény a fárasztás

Finom cuccal sokkal jobb a fárasztás és tovább is tart. A rugalmas matchbot folyamatosan tartja a kontaktust a hallal, nem tud kifordulni a horog a szájából. Épp ezért több megfogott halra számíthat az, aki úszós botot ragad.

Hatékonyság mindenek felett

Nem túlzás kijelenteni, hogy matchbottal jól fog az ember, persze csak egy bottal lehet horgászni. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor nem csökken felére a halfogás esélye? Nos, nem. Tapasztalataim szerint inkább a többszörösére emelkedik. Ahogy az egyik cimbora mondta "Finomszerelékkel nincs olyan, hogy nem fog az ember."

Aki nem csak halhúsért, de élményekért is jár a vízpartra, annak melegen ajánlom a matchbotos pecát. Ez az írás egyúttal egy cikksorozat első darabja. A következő részekben összeállítjuk az alap felszerelést és elmegyünk pecázni, amint jó lesz az idő. Tartsatok velem!

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »