Hogyan együk a füstölt halat?

2016.12.17. forrás: origo.hu

A füstölt hallal nem kell sokat variálni, elég csak megtalálni a tökéletes kísérőket, és máris fogyasztható. De a pirosra lakkozott körmöket napokra bebüdösítő füstölt hal olyan, mint a birkapörkölt, mindig emlékezünk arra a kevésre, amit főzünk, és mindig emlékezni fogunk azokra, akikkel már nem tudjuk megosztani azt az új felfedezést, hogy a füstölt halnak kizárólag dolcelattetortával van értelme.

Prologic Cruzade horgász székhirdetés

 

A dolcelattetorta

A csípősen édeskés, eredetvédett kékpenészes sajt, a gorgonzola édesebb, növényi oltóval készült változata a dolcelatte. A dolcelattetorta ez a sajt, mascarponéval rétegezve. Az édes, tejszínes és a pikáns sajt párosa tökéletesen illik a sós és karakteres ízű füstölt halakhoz. A kaland attól még érdekesebb, hogy a dolcelattetorta nem jellemző termék Olaszországon kívül, brutális füstölt halakból pedig a keleti határ felé az igazi a választék. Mármint a mi keleti határunk felé. Nincs mese, csomagolni kell.

A sör

De nem akármilyen. Elsőre sokan nehéz barnákra gondolnának, de nem. Könnyű, esetleg citrusos, friss sörök egyensúlyoznak remekül a sötét szardellák vagy csuklyáshalak mellett. Tökéletes erre a célra a gyenge Coronita vagy a grépfrútos-korianderes Blanche de Bruxelles. Aki bátor, kísérletezzen spontán erjesztésű lambicokkal, pláne gyümölcsösökkel.

A citrom

Mi sem egyszerűbb, mint levágni egy vaskos darab füstölt tokhalat, rácsöpögtetni a citromot, és pirítós mellé betolni.

Zöldfűszerek

A kapor és a lazac párosa a legismertebb, elsősorban gravad lax képében, de a zöldfűszerek többsége kiválóan illik a füstölt halakhoz. A kapor mellett a petrezselyemmel és a korianderrel sem lehet tévedni, pláne lazac mellé, de a bazsalikom és a menta is nagy biztonsággal felhasználhatók. A legegyszerűbb krémsajttal kikeverni a halat, és a zöldfűszerrel ízesíteni, vagy a zöldfűszerből, citromból, olajból és fokhagymából készíteni mellé friss pestót.

Büdös halak, büdös sajtok és gyümölcsök

Bár a füstölt hal és a nehéz, érett sajtok hasonló karakterek, de friss gyümölccsel, szőlővel, körtével vagy erdei bogyós gyümölcsökkel kiegészítve minden a helyére kerül.

Gyömbér és wasabi

Ez a két fűszer csípős frissessége miatt illik olyan jól a friss ízvilágúnak egyáltalán nem nevezhető füstölt halakhoz. Fűszervajba vagy pestóba keverve lehet melléjük adni.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szetthirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »