Hogyan algagátlózzuk a csónakot?

2014.08.18. forrás: FT-Blog

Egy szép napon, rohadtul nem siklott ki a K Maxxi, 30 LE ellenére sem. Volt egy gyanúm, hogy rogyásig lehet már az alja, lelassítottam, s a kezemmel hatalmas csimbókokban tapogattam ki gusztustalanabbnál gusztustalanabb elburjánzott telepeket a hajó alján. Tűzoltásképp fogtam a jégkaparót és alámerülve, meg alányúlva tisztára vakartam az alját. Csodálatosan siklott, kb egy hónapig...

Ajándék Timár Mix etetőanyag minden rendeléshez!hirdetés

 Mivel nem akartam havonta másfél órát víz alatt kaparni, ezért jött az elhatározás: le fogom algagátlóval kezelni. Persze, hogy le. De hogy?

Mit kell rá kenni, melyik a legjobb, hogyan kenjem, de előtte el kell távolítani a rárakódott algát. Elképzelésem sem volt, hogy kezdjek neki, így segítséget kértem ismerősömtől, aki jártas a témában. Tényszerűen, tömören közölte, háztartási sósav az algának, Cuprolin a műanyagnak (alumíniumra nem!). A sósav hallatán kicsit berezeltem, de mint kiderült, az egyik alkotóeleme műanyag, ezért azt nem marja. Ok, Cuprolin beszerezve, a Maxxi 4,6 m, 1 liter elég lesz rá, két rétegben - derült ki.

Banda összeszervez, hajó kivesz, kaparás elkezdődik, s a helyi szaki, Józsi további tanácsokkal, eszközökkel lát el:

- csontis dobozzal kaparni a nagyját, mert a gyökérkefe úgyis eltömítődik azonnal

- nem szabad megvárni, míg megszárad, mert utána nagyobb szívás lesz: vízzel locsolni, majd kaparni, locsolni-kaparni

- fémszálas dörzsi, ezzel nem csak lekapartam a maradék lerakódást, de az anyag felületét is előkészítettem a festéshez

Így is tettem, nem volt kis meló, de levakartam, utána gyökérkeféztem, majd jött a dörzsi teljes felületen, ami tényleg megoldotta 95%-ra, ekkor adtam a makacs vízkőnek a sósavat permetezve, ami el is látta a baját rendesen. Feloldotta, lemostam, kész a felület. Megvártam míg megszárad...

A Cuprolint jól felkevertem, hogy az aljára leült réz ne vesszen kárba (a munkával együtt). Festés előtt Tesa csíkkal körberagasztottam pár centivel az alga korábbi vonala felett, majd szivacshengerrel felvittem az első réteget. Hál’ Isten tényleg maradt még egy kenésre való, ezért vártam egy napot a kenéssel (20 fokon 24 h-t javasol a festék leírása), és másnap vittem fel a következő réteget. Nem kis munka, de vállalható.

A Cuprolint 7.800 forintért vettem, az egyebek kb. 2.000 forintot tettek ki, így nagyjából 10.000-ből megoldottam az algagátlózást, ami alatta volt a korábbi 20-30 ezres becslésnek. Alapozót nem vásároltam (ez duplázta volna a költségeket), szakértőm szerit ennél a festéknél nem szükséges, megteszi, hogy két réteget kapott.

Kellemes vakarást!

FoxPost ingyenes szállításhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »