Ha felveszi az úszóst, meg fog jönni fenéken is... - vagy nem

2014.07.05. forrás: Fish&Dirt

Talán még soha nem fogtam 1+2,5 óra alatt annyi halat Balatonon, mint a múlt hétvégén. Egy boló volt nálam összesen és szombaton este 1 óra alatt 25 hal, vasárnap reggel pedig majdnem 50 halat. A vasárnap reggeli pecába pedig becsúszott egy gyönyörű, erős kettes ponty is. Nagyon nagy peca volt,hatalmas dévérek jöttek és nagy karikák, volt jópár kisponty is és a 40 centis, kettes ponty, feltette a koronát a hétvégére.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

De most nem pont erről szeretnék írni, hanem arról, hogy nem értem, miért nem fog mindenki ugyanennyit.

Pénteken rajtam kívül nem fogott senki rendesen halat, amikor 1 óra elteltével kifelé mentem és egy öreg, aki a kanyarban ült megkérdezte, mit fogtam és mondtam, hogy közel harminc halat, azt felelte, hogy "ja álmomban". Látott kimenni, látott bejönni ő egész nap 2 dévért fogott a 2 darab fenekezőjével, el sem hitte, hogy ilyen történhet.

Vasárnap reggel Gyuribával együtt aprítottuk a halakat, fej-fej mellett, neki aznap reggel nem jött be a ponty, de nagyon nem zavarta, mert 110 kilónál tart idén. 110 kiló. 

Senki más nem fogott pár darab halon kívül mást. Na ezt nem értem. Én nem szoktam fukarkodni az információval a kövön, ha kérdeznek elmondom. Akik ott ülnek majd minden reggel látják, hol lehet fogni, látják azt is, hogy mivel és mégsem változtatnak soha. Pedig a pálya ugyanaz mindenkinek.

Nem tudnak, vagy nem akarnak tanulni, változtatni. Aztán megy az utálkozás, hitetlenkedés. "ja álmodban".
Néhány apróság:
A hal leginkább 5-7 méterre a parttól, a kövezés tövében jár - a legtöbben távhajigáló versenyt tartanak a durung fenekezőikkel és 60-80 méterre a kőtől dobálnak. Minél nagyobbat dobok, annál nagyobb halat fogok. Hajrá!

Nyáron semmilyen más csali nem kell, csak a kukorica, abból viszont nem mindegy, hogy milyen. Ez nem a pénzről szól, de szerintem a kiolvasztott fonnyadt mirelit szar helyett, mindenki nem tudja venni a Bonduelle szuperédes és ropogóst, ami 400 huf és egyszerűen imádják, mellesleg a legjobban tartja magát a horgon.

Az etetőanyagról. Ha nem vagy vak, akkor látod, hogy a kövezés környéke tele van kagylóval. Ha pucoltál már életedben halat Márián és volt annyi eszed, hogy megnézd a hal, főleg a pontyok béltartalmát, akkor nyilván megtaláltad benne a kagylóhéjat. Na és akkor miért is hozol ki vaniliás, pörkölt, halibut meg anyám könyöke etetőanyagokat? Ott a kagylós a polcon, ember!

Sok halat úszóssal lehet fogni, de a legtöbben feltámasztják az úszós botot és inkább várják a csodát a fenekezőtől. Látja, de mégsem vált. Nem kell drága bot. Gyuribá szerkója összesen nem ér 10 rugót, de mégis ő a legsikeresebb horgász a kövön.

Vékony zsinór, kicsi vékonyhúsú horog kell. Nem veszi fel az 1.0-ás kampókat a ponty sem

Végül a legtöbbször 4-7 között lehet fogni. Ezt is el szoktam mondani, ha kérdezik. De ő inkább kijön mégis 7-kor és szitkozódik, hogy nincs hal.

A kedvenc mondataim: "Ha megjött úszóson, megjön fenéken is; Mindegy, csak a vízben legyen a horog; vastag zsinórt használok, mert nem akarok kis halakkal szórakozni, a nagy meg felveszi ezt is; a ponty nem válogat, mindent megeszik, ha éhes; mindegy hova dobod, ha éhes a hal megtalálja..."
Ismerősek ugye? Maradjunk Gyuribánál: 76 éves, élete első 50 évében ő is úgy horgászott, mint a többség ma is, de akkor még annyi volt a hal, hogy úgy is lehetett fogni. Aztán ahogy fogyott a hal, úgy finomított ő is a módszerein, hogy sikeres maradhasson. Ha ő meg tudta tenni, akkor más is meg tudja.

Én tényleg annak örülnék, ha minél többen mernének, akarnának váltani és fogna mindenki több halat és szórakozna jobban a Balatonon ezért is írom le mindezt. A magam helye miatt a kövön nem aggódom, legfeljebb kelek majd egy órával korábban, vagy le sem fekszem, mielőtt kimegyek ;-)
By the way a most fogott szép potykánál elkapott a vágy, hogy rántott pontyot ennék ebédre. Ez nincs sokszor, de most erős, ezért, hát ez a hal kivételesen nem úszott tova, hanem tökéletes ebédet szolgáltatott nekünk. Pezsgővel és salátával tálalva, pazar volt!

Sok jó balatoni pecát, sok halat és hasonló ebédet kívánok! :)

PISZ

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »