Horgász akciók 920

Ha felveszi az úszóst, meg fog jönni fenéken is... - vagy nem

Talán még soha nem fogtam 1+2,5 óra alatt annyi halat Balatonon, mint a múlt hétvégén. Egy boló volt nálam összesen és szombaton este 1 óra alatt 25 hal, vasárnap reggel pedig majdnem 50 halat. A vasárnap reggeli pecába pedig becsúszott egy gyönyörű, erős kettes ponty is. Nagyon nagy peca volt,hatalmas dévérek jöttek és nagy karikák, volt jópár kisponty is és a 40 centis, kettes ponty, feltette a koronát a hétvégére.

Gator bakancs 640
hirdetés

De most nem pont erről szeretnék írni, hanem arról, hogy nem értem, miért nem fog mindenki ugyanennyit.

Pénteken rajtam kívül nem fogott senki rendesen halat, amikor 1 óra elteltével kifelé mentem és egy öreg, aki a kanyarban ült megkérdezte, mit fogtam és mondtam, hogy közel harminc halat, azt felelte, hogy "ja álmomban". Látott kimenni, látott bejönni ő egész nap 2 dévért fogott a 2 darab fenekezőjével, el sem hitte, hogy ilyen történhet.

Vasárnap reggel Gyuribával együtt aprítottuk a halakat, fej-fej mellett, neki aznap reggel nem jött be a ponty, de nagyon nem zavarta, mert 110 kilónál tart idén. 110 kiló. 

Senki más nem fogott pár darab halon kívül mást. Na ezt nem értem. Én nem szoktam fukarkodni az információval a kövön, ha kérdeznek elmondom. Akik ott ülnek majd minden reggel látják, hol lehet fogni, látják azt is, hogy mivel és mégsem változtatnak soha. Pedig a pálya ugyanaz mindenkinek.

Nem tudnak, vagy nem akarnak tanulni, változtatni. Aztán megy az utálkozás, hitetlenkedés. "ja álmodban".
Néhány apróság:
A hal leginkább 5-7 méterre a parttól, a kövezés tövében jár - a legtöbben távhajigáló versenyt tartanak a durung fenekezőikkel és 60-80 méterre a kőtől dobálnak. Minél nagyobbat dobok, annál nagyobb halat fogok. Hajrá!

Nyáron semmilyen más csali nem kell, csak a kukorica, abból viszont nem mindegy, hogy milyen. Ez nem a pénzről szól, de szerintem a kiolvasztott fonnyadt mirelit szar helyett, mindenki nem tudja venni a Bonduelle szuperédes és ropogóst, ami 400 huf és egyszerűen imádják, mellesleg a legjobban tartja magát a horgon.

Az etetőanyagról. Ha nem vagy vak, akkor látod, hogy a kövezés környéke tele van kagylóval. Ha pucoltál már életedben halat Márián és volt annyi eszed, hogy megnézd a hal, főleg a pontyok béltartalmát, akkor nyilván megtaláltad benne a kagylóhéjat. Na és akkor miért is hozol ki vaniliás, pörkölt, halibut meg anyám könyöke etetőanyagokat? Ott a kagylós a polcon, ember!

Sok halat úszóssal lehet fogni, de a legtöbben feltámasztják az úszós botot és inkább várják a csodát a fenekezőtől. Látja, de mégsem vált. Nem kell drága bot. Gyuribá szerkója összesen nem ér 10 rugót, de mégis ő a legsikeresebb horgász a kövön.

Vékony zsinór, kicsi vékonyhúsú horog kell. Nem veszi fel az 1.0-ás kampókat a ponty sem

Végül a legtöbbször 4-7 között lehet fogni. Ezt is el szoktam mondani, ha kérdezik. De ő inkább kijön mégis 7-kor és szitkozódik, hogy nincs hal.

A kedvenc mondataim: "Ha megjött úszóson, megjön fenéken is; Mindegy, csak a vízben legyen a horog; vastag zsinórt használok, mert nem akarok kis halakkal szórakozni, a nagy meg felveszi ezt is; a ponty nem válogat, mindent megeszik, ha éhes; mindegy hova dobod, ha éhes a hal megtalálja..."
Ismerősek ugye? Maradjunk Gyuribánál: 76 éves, élete első 50 évében ő is úgy horgászott, mint a többség ma is, de akkor még annyi volt a hal, hogy úgy is lehetett fogni. Aztán ahogy fogyott a hal, úgy finomított ő is a módszerein, hogy sikeres maradhasson. Ha ő meg tudta tenni, akkor más is meg tudja.

Én tényleg annak örülnék, ha minél többen mernének, akarnának váltani és fogna mindenki több halat és szórakozna jobban a Balatonon ezért is írom le mindezt. A magam helye miatt a kövön nem aggódom, legfeljebb kelek majd egy órával korábban, vagy le sem fekszem, mielőtt kimegyek ;-)
By the way a most fogott szép potykánál elkapott a vágy, hogy rántott pontyot ennék ebédre. Ez nincs sokszor, de most erős, ezért, hát ez a hal kivételesen nem úszott tova, hanem tökéletes ebédet szolgáltatott nekünk. Pezsgővel és salátával tálalva, pazar volt!

Sok jó balatoni pecát, sok halat és hasonló ebédet kívánok! :)

PISZ

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

rtkgbrrtkgbr (fikanick)
6 éve

Majdnem mindenben egyetértek. Egy apró kis kiegészítés: Balatonon a meleg nyári időszakban, partközelben - az elmúlt 30 évben kevés kivétellel - éjfél és hajnal 4 között foghatóak a legjobb halak. A kapásmennyiség este 8 és éjfél illetve reggel 4-7 között néha eléri az éjszakait, de a halak mérete ritkán. Tehát az éjszakai szundikálást is fel kell adnia annak, aki sokat és nagyot is akar fogni. Nálam is a fő bot a fino úszós. A másik a helytől függően finom picker békéshalra, vagy kishalas süllőre.

2

Szia.Bár nem ismerjük egymást,mégis egy cipőben járunk!:)Gratula,görbüljön!;)

1
hirdetés (x)
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200 37999Ft

hirdetés