A felsőbb tízezer kiváltsága lesz a balatoni horgászat?

2012.08.20. forrás: FT-Blog

Idióta szabályzás vagy nem, a Balatonon elvileg, és gyakorlatilag csónakot (vitorlást stb.) ezentúl csak kikötőben lehet majd tárolni. Miért jó, és miért nem? - ezen gondolkodtam a napokban, mikor az utcánk végében lévő nádas köré kikötött temérdek csónak tulajdonosa jutott eszembe, többségüket már nem ismerem, de sajnálom.

Prologic Cruzade horgász székhirdetés

Idióta szabályzás vagy nem, a Balatonon elvileg, és gyakorlatilag csónakot (vitorlást stb.) ezentúl csak kikötőben lehet majd tárolni. Miért jó, és miért nem? - ezen gondolkodtam a napokban, mikor az utcánk végében lévő nádas köré kikötött temérdek csónak tulajdonosa jutott eszembe, többségüket már nem ismerem, de sajnálom.Eszembe jutott Vajda Zoli bácsi is - isten nyugosztalja -, balatoni horgász barátom, aki szinte szerelmes volt a Balatonba. Kizárólag a tavon horgászott, háza közvetlen az utcánkban található kis patak partján állt, teraszáról kényelmesen rálátott a csónakjára, mi több, a keskeny úttesten átsétálva bele is ülhetett felszerelésével, amit ezen a rövidtávon is kis kocsival húzott ki a ház mögött található fészerből. De még így is, hogy alig tudott járni, minden nap pontyozott pár órát, ősszel pedig süllőzött. Most a hozzá hasonló nyugdíjasok, akik mozgásban, és anyagi lehetőségeiket tekintve is korlátozottak, be kell fejezzék a horgászatot. És ez nem csak a nyugdíjasra lesz igaz.

A jelenlegi kis vízállás egyébként sem teszi lehetővé a déli oldalon való eredményes, parti horgászatot, de egyébként is teljesen be van építve, csónak nélkül sikeresnek lenni szinte kizárt dolog. A strandon, fürdőzők között nem lehet horgászni, a mólókon pedig - amelyiken engedik - nem fér el több száz pecás. De kit érdekel? Hirtelen valaki fejéből kipattant, hogy lám-lám, van itt egy régi szabály, ami felett eddig szemet hunytunk, hát uszítsuk rá a rendőrséget, bírságoljunk (itt az érv: pénz az államnak) és - feltételezem - nyissunk pár kikötőt (itt a magánérdek: pénz nekünk), ahova a maradék tehetősebb réteg majd be tudja tenni ladikját. Szó sincs itt arról, hogy a rapsicok melegágya a parton kikötött sok ladik - legalábbis szerintem nevetséges, hogy erre hivatkozva akarják kikötőbe szorítani a horgászokat.Megoldás?

- Nem horgászunk a Balatonon.

- Sólyázzuk minden nap a csónakot.

- Gumicsónakozunk.

- Tiltakozunk. (haha)

- Kikötőbe tesszük - utazunk, fizetünk, új horgászhelyeket keresünk, esetleg várunk pár évet, míg lesz üres hely.
Sehogy sem járunk jól, az már biztos, a beígért vadvízi halászat rendbetétele helyett ez jutott. Kuss a neve a horgásznak!?

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »