Milyen a jó drop shot bot?

2013.01.28. forrás: FehérváriDomolykóvadász

Előre is elnézést kérek, ugyanis ez bejegyzésem egy élménybeszámolóhoz képest kissé száraz lesz, de úgy látom, hogy drop shot módszer elterjedésével, nőtt a bizonytalanság is. Főleg a megfelelő pálca kiválasztásával kapcsolatban nagy a tanácstalanság, ezért megírom a saját meglátásomat ezzel kapcsolatban.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Van-e olyan, hogy drop shot bot?

Szinte minden jelentősebb gyártónak van már kimondottan drop shot botja. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez igen nagy mértékben parasztvakítás. Simán találhatunk magunknak a "normál" pergető botok között is olyat, ami a célnak tökéletesen megfelel. Persze akinek van rá pénze nyugodtan kényeztetheti magát egy drop shot feliratú bottal, de lehet az is, hogy már valahol otthon ott porosodik az a bot, amelyik ehhez módszerhez is tökéletesen alkalmas.

Tűspicces, vagy nem tűspicces?

Ez az egyik olyan kérdés ami folyamatosan felmerül. Sokan nem szeretik a tűspicces pálcákat. Sokan meg nagyon. Kinek van igaza? Szerintem mindkét tábornak van némi igaza, de kérdés ennél sokkal bonyolultabb.

Miért? Azért mert a "normál" pergetés is több külön "ágra" bontható, tehát ott sem létezik olyan bot, amely minden egyes műcsalihoz alkalmazható. Ahogy drop shot módszer fejlődik, úgy szakad az is ilyen "ágakra".

Ha csak a drop shot ólmokat nézem, készülnek 5g-tól, egészen a 35-40g-osig. Az gondolom egyértelmű, hogy egy 5g-os, és egy 30g-os ólomhoz teljesen más pálca az ideális. Ugyanígy változik az alkalmazott gumicsodák mérete is. Csak én használok 2,5cm-15cm-ig különféle méretű gumikat. Nézzük hát, hogy milyen kérdésekre kell önmagunkban megadni a választ arra, hogy tudjuk milyen pálcát kell választanunk.

  1. Milyen halfajra szeretnénk horgászni?
  2. Álló vagy folyóvíz ( ha folyóvíz mekkora, és milyen erős a sodrás)?
  3. Mekkora ólmokat és csalikat szeretnék használni?

1.
Lássuk rögtön az első kérdésre a megfejtést.
A drop shot módszer eddig nekem három halfajra bizonyult eredményesnek. Sügérre, süllőre, és csukára.

Kezdem a sügérrel. A kis csíkos lovagokra horgászunk a legkisebb gumikkal, és a legkisebb ólmokkal is.

A plasztikok mérete hazai viszonylatban 2,5cm-8cm-ig változhat. Ezekhez szinte minden esetben elég egy 4-7 (max. 10)g-os ólom. A technikák lehetnek a szokásos bedobom és lassan magam felé emelgetem módszer, és akár a vertikális emelgetés is (létezik olyan helyzet amikor partról is eredményes a vertikális módszer) Ide kell a legfinomabb pálca. Pontosan éreznünk kell a szerelék minden rezdülését, tudni mikor emelkedik el az ólom a fenéktől. Véleményem szerint ilyen esetekben a legjobb választás egy olyan tűspicces bot, aminek a tűspicc ellenére van gerince. Nekem a nagy kedvencem az ET. Perch Blade botja, amit én 10cm-el megrövidítettem. De ugyanígy alkalmas a célra más tűspicces pálca is átalakítás nélkül (pl. Daiwa megaforce jigger). Ezek a pálcák első ránézésre még erősnek is tűnhetnek a sügérhez, de mivel gyakori vendég lesz a horgunkon a csuka is, kell ez a plusz erőtartalék.

Ha célzottan csukára dobálunk, akkor használhatunk egy hangyányival erősebb pálcát.

Itt már szabadon választott, hogy egy erősebb tűspicces, vagy egy normál végű pálcát használunk. A lényeg, hogy bot felső 1/3 része ne legyen túl kemény, hogy szinte csak a bot spiccével tudjuk akár egy helyben is ugráltatni a plasztik csalinkat. Általában nagy súlyokkal csukázásnál sem kell számolni (max. 15g), ezért egy kb. 30g felső dobósúlyú, nem túl merev pálca pont elég lesz. A nyélből hajlós "takony" pálcákat kerüljük el. Sokszor a kapást egészen magasra tartott botvégnél kapjuk, kell az a kis gerincesség, hogy ilyenkor is hatékonyan tudjunk bevágni.

Süllőzésnél már nem ilyen egyszerű a helyzet. A süllőt megfoghatjuk állóvízen, de akár szóba jöhet az öreg Duna is. Bár a halfaj ugyanaz a körülmények merőben mások. Ennek megfelelően a botunk is lehet akár egy 30g körüli felső dobósúlyú tűspicces pálca is, de akár egy 60-80g felső dobósúlyú normál végű is. Azt, hogy mikor melyiket válasszuk a 2-es és a 3-as pont tárgyalásánál fogom tisztázni.

2-3.
Ezt két pontot együtt tárgyalom, ugyanis a víz mélysége, sodrása, és az ólom mérete között szoros az összefüggés. A süllő folyóvízen szereti a húzós sodrást, illetve a sodorvonalak környékét. Más műcsaliknál főleg ha partról horgászunk, és így nem tudunk a meghorgászni kívánt hely fölé pontosan beállni, problémát okoz, hogy a sodrás szinte pillanatok alatt kinyomja az ólomfejet,wobblert, stb... Ez miért probléma? Hát csak nézzük meg egyszer tiszta víznél miképpen viselkednek a küszök. Szinte egy helyben állnak egy nagyobb rajban, bent sodrásban. A süllők pedig szinte láthatatlanul alulról le-le csípnek egy egy megfáradt példányt. Azonban a drop shot módszer megfelelő méretű ólommal kombinálva remek lehetőséget nyújt arra, hogy az ilyen helyeket is meghorgásszuk eredményesen. A technika egy kicsit más mint megszokott. Bedobás után hagyjuk a fenékre süllyedni az ólmot, ami a körülményektől függően 15g de akár a 45-50g is lehet, a lényeg, hogy szépen megálljon a sodrásban. A zsinórt megfeszítjük, és várunk pár másodpercet, majd nagyon lassan centiről centire emelgetjük. A lassúságot nem győzöm eléggé kihangsúlyozni! Egy-egy ilyen 1-2 centis emelés után nyugodtan hagyjunk akár jópár másodperces szünetet is. A gumink (nem)mozgása miatt ne aggódjunk, amennyit kell mozgat rajta a sodrás. Nem lepődjünk meg azon, ha sok kapást éppen az egy helyben álló gumira kapunk. Ha jól megfigyeli az ember látja, hogy a küszök is hasonlóan viselkednek, mint a mi műcsalink. A kapás általában igen határozott, szinte sokkolóan nagyot képesek odavágni a húzós vízben a süllők. Nekem alkonyatkor bizonyult igazán eredményesnek ez a módszer. Ilyenkor akár tíz perc alatt több kapásunk lehet, mint amúgy egész nap.

Amire idáig nem tértem ki, hogy ehhez a variációhoz jóval szigorúbb pálca dukál. Itt már elfelejthetjük a hagyományos drop shot pálcákat. Nyugodtan használhatunk valami keményebb botot. Én egy 30-80-as ET Spin Blade pálcával horgászok, és nem érzem durungnak a módszerhez.

Térjünk hát vissza címben szereplő kérdéshez. Milyen a jó drop shot bot?
Mint látható minden halfajhoz, módszerhez, ólommérethez más, és más. Nincs olyan, hogy univerzális pálca, mint ahogy a "normál" pergetésben sem. Az a jó drop shot bot, amelyikkel az általunk használt szereléket be tudjuk a dobni normálisan, a szerlékünk minden rezdülését érezzük, és a kapásainkat meg tudjuk fogni.

Bothossz tekintetében szándékosan nem írtam semmit, ugyanis szerintem egyénenként változó kinek mi jön be. Nekem az ideális bothossz most éppen 210-240cm, de lehet jövőre már nálam is másképpen lesz...

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »