Elégedetlen!?

2014.10.23. forrás: Ladányi horgászok

Az én közelségemben nincs se Duna, se Tisza, se Körös, sem nagyobb terjedelmű értelmes természetes víz ahova, ha van két szabad órám leugorhatnék egy jóízűt horgászni, a tutinak vélt helyekre, jó halak reményében. Sajnos a legközelebbi elérhetőségi pontja is gyakorlatilag felemésztené azt a kis horgászatra szánt időt. A távolság rengeteg időt, pénzt és energiát igényel. Most nem akarom fejtegetni, hogy csak ezekben a folyókban élnek jó halak és nem is panaszként említem, de nekem vagy nekünk az Alföld keleti, gyermekeinek ezeknek a nagyobb vizek horgászati lehetőségeinek a megérintése igen szűk korlátok közé szorult. Nyilvánvaló, hogy ott sem ugrálnak csak úgy a csónakba a szebbnél szebb méretű halak és az is biztos, hogy az évek alatt, ha azon a tájékon gazdagítjuk tapasztalatainkat erről a témáról egyértelműen máshogyan vélekedünk.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

Természetes, hogy ehelyett a lakóhelyünk környékén csiszoljuk élesre a halfogás rejtelmeit. Többnyire sekély, szinte kizárólagosan pontyokkal telepített tavak, kisebb folyók, vízelvezető csatornák, vizes árkok a jellemző horgászterritóriumok, amiket nap mint nap bejárunk, nekünk osztályrészről ezek jutottak, mi ezekhez alkalmazkodunk.

Gondolom mondanom sem kell, hogy az ilyen vizekből kifogott jó halak aránya messze elmarad a nagyobb vizek jó halainak arányától. Kérdés, mi számíthat jó halnak? Az én szemszögemből mondjuk a kétkilós süllőt, balint, a háromkilós csukát, a hat kiló fölötti harcsát, a négy kilós pontyokat már jónak titulálom. Nyilvánvaló, hogy mindenféle túlzás nélkül ezekkel a megállapításokkal a horgászok nagy része is egyet ért. (Ami persze csakis kizárólag természetes vizeken értendő). Nem állítom, hogy nincs belőlük, mert nagyon ritkán idénytől függően egy - egy előfordul ezekben a méretekben, ha pedig még is fogunk ezen határérték környékén szemünkben kapitálisnak hat.

Úgyhogy maradnak jó halként átlagban a szivar süllőcskéink zömmel negyvenpárcentis méreteikben, ceruza csukáink ötvenpácentis kivitelben, nyeszlett balinok méret környékén, harcsa részemről kuriózumképpen, a sügér pedig vigaszképpen.

Most legyek ezzel is elégedetlen? Itt, ahol egy elhanyagolt lábvíznyi picike csatornában egy ujjnyi sügérnek is mocskosul tudunk örülni. Ahol, később jó időpontban húsz perc alatt kifogsz tizenkettőt, bő tenyeres méretig. Itt, ahol a kis folyón a szűk kétkilós süllőnek a téli időszakban már territóriuma van. Itt, ahol combközépig érő vizű csatornákon harminc centis vízben húsz perc alatt kifoghatsz akár hat darab tüskéshátút is max. pl.: negyvennyolc centis határig. (Később beüthet egy ötvennyolc centis is, Ul cuccon az ám a móka). Itt, ahol a környék horgászai között kifejezetten kedvező arányban oszlik el az egész éves pergetők aránya. Itt ahol, ha velem nem azonos elvű horgászok kérdik tőlem jött e valami, a válasz mindig nemleges fejrázásban végződik. Itt, ahol nemegyszer bebizonyosodott már, ha titkon fogom és engedem vissza a halat az ezerszeresét kapom vissza és ebből egyenesen következik, hogy később természetesen nem csak jómagam szüretelek. (Ennyit az önzőségről, a halféltésről, az irigységről, meg a mit tudom én még miről, amit az ilyen jellegű idióták megkapnak... ).

Itt legyek elégedetlen a puszta közepén, egy jelentéktelen kanális partján, az állandóan szembe fújó évtizedek óta megrekedt keleti szélben, önfejű marhák lágy ürülékének közepén... ahol az ezeken a vizeken horgászó emberek egy letűnt világ eszméjének a rabjai még a mai napig is és a dög vizet kémlelve a sok kapástalan rövid intervallumú pergető időszakokban más gigászi természetes víz eszmei képe, benne a kapitális halaival, csak egy elérhetetlen vágyálom marad csupán... mintha csak egy másik világrész volna...

Viszont, ha akad két óránál jóval több időm a horgászatra, nagynéha a vágyálom lehetőségének beteljesülése valósággá válhat... Valahol egy másik kontinensen, ahol pl.: a Tisza folyik.

Mindig elégedetlen pedig nem lehet az ember. Tudja ezt mindenki! Legfeljebb azt modják árt a szépségnek és minden ugyanúgy marad.

Vagy rosszabb lesz. Proszit!

 

Gyöngy

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »